Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Επιδεικτική απάθεια και ολιγωρία της δημοτικής αρχής για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια!

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Η φετινή, πρωτοφανής καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου, έχει σκορπίσει δυσαρέσκεια σε μαθητές και γονείς. Παρότι οι εγγραφές για την φετινή χρονιά ολοκληρώθηκαν πριν ένα μήνα, τα μαθήματα δεν ξεκίνησαν. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση από τους υπεύθυνους λειτουργίας τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Η στάση σιωπής της δημοτικής αρχής εύλογα δημιουργεί υποψίες για το αν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα ή αν τελικά η δημοτική αρχή αποφάσισε να διακόψει το πετυχημένο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων που λειτουργεί ανελλιπώς για δέκα εννιά χρόνια. 

Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων δεν έτυχε της δέουσας στήριξης και προσοχής που αναλογούσε στη σημασία τους για τον πολιτισμό στη πόλη μας, και από την τωρινή και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Παρατηρείται διαχρονική υποβάθμιση τους με περιορισμό τμημάτων (πχ κιθάρας, βιολί), έλλειψη μέσων και υποδομών, καθυστερήσεις στις πληρωμές των καθηγητών επί θητείας Χαρδαλιά, ανανεώσεις συμβάσεων, προσλήψεις καθηγητών κλπ. 

Τα τελευταία χρόνια, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια φιλοξενούνταν στο χώρο του ιστορικού κτηρίου του παλιού Δημαρχείου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2018, το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβουλιο ένα χρόνο πριν, στον κωδικό 7331.0052 περιλαμβάνεται το έργο «Ανακατασκευή στέγης και εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτιρίου παλαιού Δημαρχείου Δήμου Βύρωνα». Από το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός διαπιστώνεται, ότι ενώ η Δημοτική Αρχή προγραμμάτιζε τεχνικές εργασίες στο κτήριο και γνώριζε τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ότι θα έπρεπε τα καλλιτεχνικά εργαστήρια να μεταστεγαστούν σε άλλο επαρκή και κατάλληλο χώρο για την λειτουργία τους, ολιγώρησε. 

Ρωτώντας δεξιά κι αριστερά και πάντως όχι από επίσημη ανακοίνωση φαίνεται να έχει ενοικιαστεί ισόγειος χώρος στην οδό Κύπρου, στον οποίο έχουν μεταφερθεί τα μουσικά όργανα. Εκκρεμεί όμως η ολοκλήρωση της εκτέλεσης των απαραίτητων οικοδομικών εργασιών για να καταστεί ο χώρος κατάλληλος για χρήση. Χρονοδιάγραμμα δεν υφίσταται, αφού δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, κανένας δεν γνωρίζει αν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση των εργασιών και την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων και γενικά υπάρχει μία εικόνα διάλυσης και πλήρους απαξίωσης των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. 

Από τις φετινές εγγραφές προκύπτει ότι μαθήματα πιάνου παρακολουθούν 40 σπουδαστές, ενώ υπάρχουν άλλοι τόσοι περίπου σε αναμονή και μαθήματα ζωγραφικής 130 μαθητές, ενώ υπάρχουν κι εδώ αρκετές αιτήσεις σε αναμονή. Τα μαθήματα δεν παρέχονται δωρεάν αλλά οι γονείς καταβάλλουν δίδακτρα. Η μη έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους έχει δυσμενείς συνέπειες στην μαθησιακή εξέλιξη των μαθητών. Αν και όποτε ξεκινήσουν τα μαθήματα, πως θα καλυφτούν οι χαμένες ώρες δεδομένου ότι τα μαθήματα μουσικής δεν είναι απλά ένα ακόμη επιμορφωτικό πρόγραμμα αλλά σπουδή; 

Η ολιγωρία που επιδεικνύει η δημοτική αρχή δεν εκπλήσσει κανέναν. Άλλωστε με ανάλογο τρόπο αν όχι χειρότερο, αντιμετώπισε την υποχρεωτική μετεστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για μία δημοτική αρχή που υποτιμά την ευθύνη που της ανέθεσαν οι πολίτες να διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα της πόλης και να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών και των υπηρεσιών προς όφελός των πολιτών. 

Σε μια εποχή που η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά διαρκώς μειώνεται, που οι περιοριστικές, αντιλαϊκές πολίτες οδηγούν και στρέφουν τον κόσμο σε ολοένα και συντηρητικότερες λύσεις, θέτοντας σε αμφισβήτηση το σύνολο της πολιτικής μέσα από το «όλοι ίδιοι είναι», η δημοτική αρχή του Σύριζα επιδεικνύει συνεχώς αλαζονεία και χαρακτηριστική απάθεια αδιαφορώνας για τις συνέπειες της συμπεριφοράς της. 

Περιμένουμε σήμερα από την Δημοτική Αρχή να γνωστοποιήσει σε γονείς και μαθητές την ακριβή ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, να εξηγήσει και να αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους αποδίδοντας πιθανές ευθύνες για την μη έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων των καλλιτεχνικών εργαστηρίων. 

Ο πολιτισμός βρίσκεται στη φρεσκάδα των χρωμάτων των μικρών παιδιών, στη μαγεία του ήχου από τις μουσικές νότες, είναι καθημερινή πάλη και μόχθος για καλύτερη ζωή. 

Όταν παρουσιάζαμε τον περασμένο Ιούνιο την συναυλία με την οποία έκλεισε την περσινή χρονιά η σχολή πιάνου του δήμου γράφαμε (δείτε εδώ) ότι ο πολιτισμός δεν βρίσκεται στα ιλουστρασιόν φεστιβάλ και τα φεστιβάλ μπύρας. Τότε κάποιοι ενοχλήθηκαν. Σήμερα στέκουν βουβοί. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 21 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου