Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Τα ΠΑΝΩ κάτω στη διοίκηση των Δήμων

Αντιδημοκρατική και Αντισυνταγματική εκτροπή στους Δήμους.
Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην εποχή Μητσοτάκη του νεώτερου,  φέρνει τα ΠΑΝΩ κάτω στην διοίκηση των Δήμων και  των περιφερειών.  
Στο «μικροσκόπιο» Μητσοτάκη, Θεοδωρικάκου ο εκλογικός νόμος - Τι ...

  Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση  των δημοτικών  συμβουλίων  που δεν έχει προηγούμενο μετά τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις της Ν.Δ. και του υπουργείου εσωτερικών.    

  Ο  ρόλος του Δ. Συμβούλιου γίνεται  διακοσμητικός,  αφού  οι  αποφάσεις για τα πιο καίρια ζητήματα  μεταφέρονται  για συζήτηση  και παίρνονται αποφάσεις στις  ολιγομελείς επιτροπές- οικονομική και ποιότητα ζωής- όπου η  δημοτική αρχή έχει την απόλυτη πλειοψηφία ακόμα και όταν είναι μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.   

Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική αντισυνταγματική εκτροπή στην  λειτουργία των Δήμων της χώρας αφού :
Ενισχύει το δημαρχιακό μοντέλο, παραχαράσσει την λαϊκή εκλογική εντολή,  δίνοντας υπερεξουσίες στις επιτροπές, όπου δίνει στην παράταξη του δημάρχου   την απόλυτη πλειοψηφία,   απαξιώνοντας το δημοτικό συμβούλιο και το ρόλο του. Πρόκειται για την  νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία στην εποχή Μητσοτάκη του νεώτερου,  με υπουργό εσωτερικών τον κ. Θεοδωρικάκου  πρώην  στελέχους και γραμματέα της Κ.Ν.Ε το 1990,91 ( την περίοδο της συμμετοχής του ενιαίου Συνασπισμού της αριστεράς- ΚΚΕ, ΕΑΡ-  στις αστικές συγκυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα).

Την Τέταρτη 6 Μαΐου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μέσω τηλεδιάσκεψης λόγο κορωνοϊού.
 Μοναδικό θέμα συζήτησης  η έγκριση του ισολογισμού του έτους  2017.  Μια έγκριση  που πρέπει εν τύποις να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο αφού δεν μετράει ουσιαστικά η γνώμη του. Η έγκρισή του εν λόγω ισολογισμού δεν απαιτεί τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, αφού ο Ισολογισμός εγκρίνεται έστω και με μία θετική ψήφο!



Είχε προηγηθεί  η   έγκριση του  από την οικονομική επιτροπή, όπου η δημοτική αρχή από μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο  έχει μετατραπεί  σε πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή,  μετά  την νομοθετική παρέμβαση της Ν.Δ. και την δημοκρατία  Θεοδωρικάκου  που αντιστρέφει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, παραχαράσσοντας την εκλογική επιλογή των πολιτών, μετατρέποντας την  μειοψηφία σε  πλειοψηφία,  υποβαθμίζοντας το δημοτικό συμβούλιο, στερώντας του κάθε ουσιαστικό ρόλο.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλούν μόνοι τους.
Στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ του ισολογισμού ψήφισαν μόνο οι 9 σύμβουλοι της παράταξης του Δήμαρχου  Κατωπόδη , 17 ψήφισαν κατά , ενώ  8 απείχαν.  Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ουσιαστικά δεν μετρά,  ο ισολογισμός έχει εγκριθεί

Στην αρχή της συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Σάρολα, Παπαδημητρίου, Τσιάκαλος,  κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τις αντιδημοκρατικές , αντισυνταγματικές  παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση και αποχώρησαν.

Ο ισολογισμός καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων, "Νέα Εποχή Βύρωνα", "Δύναμη Ελπίδας", "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα". Η παράταξη "Μαζί για το Βύρωνα" ψήφισε αποχή.

Οι Χρήστος Γώγος "Νέα Εποχή Βύρωνα" και Αλέξης Σωτηρόπουλος "Δύναμη Ελπίδας",  στην τοποθέτησή τους άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή για την εκπρόθεσμη και αργοπορημένη συνεδρίαση για τον ισολογισμό, πέρα από τα χρονικά όρια που βάζει ο νόμος, τον τρόπο διαχείρισης αλλά και στην έκθεση της εταιρείας η οποία καταγράφει τις επιφυλάξεις της γιατί δεν είχε στη διάθεσή της τα συνολικά στοιχεία. Δήλωσαν την αντίθεσή τους με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που απαξιώνει τα δημοτικά συμβούλια.

Οι δημοτικοί  σύμβουλοι Γιώργος Βαρσαγάκης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και Τάσος Μαυρόπουλος της "Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα", κατήγγειλαν  τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που μεταφέρει τη διοίκηση του δήμου σε επιτροπές και απαξιώνει τα δημοτικά συμβούλια, τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα οι δημοτικές αρχές, τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς που ψηφίζουν οι δήμοι και δεν εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών και της πόλης.

Ο Δημοτικός  σύμβουλος της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ Τάσος Μαυρόπουλος, ζήτησε να καταγραφούν στα πρακτικά και στην απόφαση οι αρνητικές ψήφοι, παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου Θεοδωρικάκου. Ανέφερε δε ότι το ψήφισμα που κατέθεσε η ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ και θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρα 11-5-20, με τις προτάσεις του ακυρώνει στην πράξη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. στις  5 Μάη. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου