Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Στη βουλή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Δομή Νόστος στο Βύρωνα.

 

Ερωτήσεις κατέθεσαν στην βουλή βουλευτές του  ΚΚΕ και ο βουλευτής της Ν.Δ Σπανάκης Βασίλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται σε εργαζόμενους, φιλοξενούμενα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και κατοίκους μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Δομή. 

Βουλή: Μέτρα για τον κορωνοϊό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων - Ειδήσεις  - νέα - Το Βήμα Online
Διαβάστε τις ερωτήσεις



Αμεσες ενέργειες ώστε να προστατευτούν εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι από την αντιεπιστημονική στάση των διοικούντων της ΜΚΟ «Νόστος» που κάλεσαν εργαζόμενους θετικούς στον κορονοϊό για δουλειά ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.


Η ερώτηση αναφέρει:

«Ο ξενώνας Teen SpiritII του ΕΚΠΟΣΠΟ "Νόστος" φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα. Πρόκειται για ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην οποία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους από την έναρξη της πανδημίας, παρά τα αιτήματα των εργαζομένων λόγω της επικινδυνότητας του χώρου.

Από την Παρασκευή 28/08 εμφανίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Δομή. Η διοίκηση ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και τον γιατρό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια σαφής και επίσημη οδηγία στους εργαζόμενους, ζητώντας τους παράλληλα να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους. Κάποιοι από τους εργαζόμενους -κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ- ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα, όπως προβλέπεται για τη μη διασπορά του ιού, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το Σάββατο 29/08 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε τεστ Covid-19 σε όλους τους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και τους ωφελούμενους του ξενώνα. Η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν να παραμείνουν σε περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (περίπου έως και 72 ώρες μετά τα τεστ). Την ίδια μέρα όμως η εργοδοσία κάλεσε τους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους που έκαναν το τεστ να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους πριν τα αποτελέσματα και μη γνωρίζοντας αν είναι θετικοί ή αρνητικοί! Στις αντιδράσεις των εργαζομένων και στην άρνησή τους να επιστρέψουν, αφού δεν γνώριζαν ακόμα τα αποτελέσματα των τεστ (και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ), η διοίκηση τους απαντούσε προκλητικά ότι δεν αντιλαμβάνονται την ανθρωπιστική φύση της δουλειάς (!) και ότι "φοβούνται".

Τη Δευτέρα 31/08 οι εργαζόμενοι έμαθαν από τις τηλεοράσεις ότι υπάρχουν 28 κρούσματα στη Δομή (20 ανήλικα και 8 εργαζόμενοι). Η διοίκηση ενημέρωσε με e-mail πολύ αργότερα τους θετικούς εργαζόμενους και ακολούθησε άλλο e-mail που έλεγε ότι θα επιστρέψουν για δουλειά όλοι οι ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι, θετικοί και αρνητικοί (!) στη Δομή, όπου και θα δουλεύουν με βάρδιες για 72 ώρες, επικαλούμενη μάλιστα την σχετική Οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που έλεγε για εναλλαγή προσωπικού κάθε 48 ώρες.

Η Διοίκηση της ΜΚΟ "Νόστος" κάλεσε όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα να συνεχίσουν να εργάζονται με τα παιδιά, σε βάρδιες με τους υπόλοιπους θετικούς εργαζομένους. Και όσους είναι αρνητικοί να εργάζονται με τους αρνητικούς. Ενώ, σε περίπτωση που δεν βγαίνουν οι βάρδιες θα ανακατευτούν αρνητικοί με θετικούς κρατώντας αποστάσεις.

Οι εργαζόμενοι της Δομής καταγγέλλουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση της ΜΚΟ "Νόστος" και του κράτους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο κατά το δοκούν της Κυβέρνησης και της κάθε ΜΚΟ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε να προστατευτούν εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι, από αντιεπιστημονική και ανθυγιεινή στάση των διοικούντων της ΜΚΟ "Νόστος"».


Πρόσθετα μέτρα προστασίας στο Βύρωνα για τον κορωνοϊό, ζητεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπανάκης Β. 
με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

«Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες (31/8) το βράδυ ο Δήμος Βύρωνα καθώς εντοπίστηκαν 28 κρούσματα θετικά στον Κορωνοϊό σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Συγκεκριμένα μετά από τεστ που έγινε σε άτομο που παρουσίασε συμπτώματα και διαπιστώθηκε πως ήταν θετικό στον Covid-19, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στη δομή και πραγματοποίησε εξετάσεις σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους. Από τα τεστ που διενεργήθηκαν, θετικοί βγήκαν 8 εργαζόμενοι και 20 ανήλικοι. Κατόπιν τούτου, η δομή τέθηκε σε καραντίνα για 14 ημέρες, από 31/8/2020 και ώρα 21:00 έως 14/9/2020 και ώρα 21:00 και εφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19» αναφέρει ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας και συνεχίζει:
«Η συγκεκριμένη δομή στην οποία φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες από τρίτες χώρες, βρίσκεται στην οδό Καλλιπόλεως και η σύμβαση για τη λειτουργία της έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής, το 2016. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2011, ο Δήμος Βύρωνα έχει 61.308 κατοίκους και συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 25 μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής, ενώ λειτουργούν περίπου 40 σχολεία».


Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους κ.κ.Υπουργούς:

1)Σχεδιάζετε να λάβετε επιπλέον μέτρα προστασίας και πρόληψης για τους κατοίκους του Δήμου Βύρωνα και ποια είναι αυτά;
2)Σε ποια έκτακτα μέτρα προστασίας και πρόληψης σκέφτεστε να προχωρήσετε προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου;
3)Έχετε προβλέψει έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βύρωνα για να προχωρήσει σε εντατική καθαριότητα, απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, αστικών και δημοτικών μέσων μεταφοράς κ.α.;
4)Έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να φροντίσουν να τηρούν τις ήδη υπάρχουσες οδηγίες προστασίας από την πανδημία της νόσου;
5)Προτίθεστε να προχωρήσετε σε δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους του Δήμου Βύρωνα και τους κατοίκους της περιοχής;
6)Γνωρίζετε αν υπάρχουν και άλλες ανάλογες δομές φιλοξενίας στην περιοχή και αν ναι πόσες είναι, πότε εγκαταστάθηκαν, με ποιες διαδικασίες και σε ποια σημεία;
7)Ποια ΜΚΟ, Υπηρεσία ή άλλος Οργανισμός, Δημόσιος ή Ιδιωτικός είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής; Γνωρίζετε αν τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και των Οργανισμών Υγείας;


                                                                                                              ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου