ΦΑΒΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ
Τι χρειαζόμαστε:
300
γρ. φάβα
3
ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3
κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
10
κεφ. κάππαρη
χυμό
λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
Πως το κάνουμε:
Βράζουμε τη φάβα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη την αποσύρουμε
από τη φωτιά.
Βάζουμε τη φάβα σε πήλινο σκεύος (χωρίς να την
αλέσουμε), προσθέτουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, την κάππαρη, λίγο αλάτι και
πιπέρι και τη βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε.
Υπέροχη παραλλαγή της φάβας.
ΜΟΥΤΖΕΝΤΡΑ (ΦΑΚΕΣ ΠΙΛΑΦΙ)
1
ποτήρι φακές
1
ποτήρι ρύζι για πιλάφι
1
- 2 κρεμμύδια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Πως το κάνουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις φακές και το
ρύζι.
Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν και τις
σουρώνουμε, κρατώντας το ζουμί τους.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε 2 - 2.5 φλιτζάνια από το ζουμί που
κρατήσαμε, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει 2 - 3 βράσεις και προσθέτουμε τις
φακές.
Αφήνουμε μέχρι να τραβήξει το ζουμί και να ψηθεί το ρύζι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, και
τηγανίζουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές
φέτες, μέχρι να πάρουν ένα
χρυσόξανθο χρώμα.
Τα προσθέτουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε.
Υπέροχη συνταγή ειδικά γι αυτούς που δεν τρώνε τις φακές.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
φλούδες από 3 πορτοκάλια
λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού
Πως το κάνουμε:
Χτυπάμε όλα τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
Μέσα στο μείγμα προσθέτουμε και ενσωματώνουμε το φύλλο
κρούστας αφού το έχουμε αφήσει να ξεραθεί και το έχουμε θρυμματίσει σε μικρά
κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις κρυώσει το γλυκό το
περιχύνουμε
Πανεύκολο και απίστευτα νόστιμο!!!
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΛΑΔΙΟΥ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ)
2 πακέτα φύλλο Βηρυτού
½ κιλό καρύδι τριμμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας
κανέλλα
ελάχιστο γαρύφαλλο
λάδι
Για το σιρόπι
5 ποτήρια του νερού νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 κουτ. της σούπας μέλι
λίγο χυμό λεμόνι
Πως το κάνουμε:
Λαδώνουμε το ταψί
πολύ καλά
Απλώνουμε 4 φύλλα
και λαδώνω κάθε φύλλο
Ρίχνουμε ένα μέρος από το μείγμα παντού
Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα
Ρίχνω πάλι από το μείγμα
Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα
Ρίχνω πάλι από το μείγμα και τελειώνουμε με 4 φύλλα λαδωμένα
Παίρνω κοφτερό μαχαίρι χαράζω κομμάτια και ψήνω στους 180
βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τα υλικά μας και το αφήνουμε να βράσει και μόλις κοντεύει να δέσει ρίχνουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το μπακλαβά μας τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι ρίχνοντας λίγο λίγο για να πάει
παντού. Αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι για
να είναι τραγανό.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου