Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα 49 χρόνια πριν, η εν ψυχρώ δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου» 


Αποτέλεσμα εικόνας για havana


Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο επαναστάτης Αργεντίνος και ηγέτης των Γκερίλα Τσε Γκεβάρα, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού σε ηλικία 39 ετών. 

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ασυμβίβαστος επαναστάτης

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια στην Αργεντινή στις 14 Ιουνίου 1928. 
Αποτέλεσμα εικόνας για τσε γκεβαρα θανατοσ
Ο Τσε Γκεβάρα (πάνω αριστερά) με την οικογένειά του
Παράλληλα με τις σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με τη μοτοσικλέτα του. Έγινε μάρτυρας της φτώχειας και της καταπίεσης των κατώτερων τάξεων. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική. Τότε ξεκίνησε να ασχολείται με αριστερές οργανώσεις. 

Αποτέλεσμα εικόνας για τσε γκεβαρα
Σε ηλικία 22 ετών (1951)
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Γκεβάρα συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών στο Μεξικό. 

Αποτέλεσμα εικόνας για symbole cuba
Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα
Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη της εξουσίας του Κάστρο από τον Κουβανό δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959 και αργότερα υπηρέτησε ως το δεξί χέρι του Κάστρο την επανάσταση στην Κούβα. Στις 26 Νοεμβρίου 1959 ο Φιντέλ διόρισε τον Τσε πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας. και αργότερα στις 23 Φεβρουαρίου 1961 έγινε υπουργός Βιομηχανίας.. 

Αντιτάχθηκε σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τάχθηκε υπέρ των αγροτών που επαναστατούσαν για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Ο Κάστρο τον περιέγραψε αργότερα ως "καλλιτέχνη του επαναστατικού πολέμου".

Αποτέλεσμα εικόνας για che guevara
Με τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ (1960)
Δυσκολίες της νέας οικοδόμησης

Ο Τσε βίωσε τις δυσκολίες κατά τη νέα οικοδόμηση ενός επαναστατικού κράτους τις συνόψισε το Φεβρουάριο του 1963 σ΄ ένα άρθρο για το θεωρητικό περιοδικό «Cuba Socialista», με τίτλο «Ενάντια στο γραφειοκρατισμό».

Ο Τσε δεν ήταν μόνο επιφυλακτικός απέναντι σε προσπάθειες να θέλει να οικοδομήσει κανείς το σοσιαλισμό με καπιταλιστικές μεθόδους. Δεν υπολόγιζε μόνο τα υλικά κίνητρα, αλλά κυρίως την πεποίθηση των ανθρώπων, τις ηθικές αξίες. Στο «Ο σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στη Κούβα» έγραψε: «Ακολουθώντας τη χίμαιρα να πραγματοποιήσουμε το σοσιαλισμό με τη βοήθεια σάπιων όπλων, κληρονομημένων από τον καπιταλισμό, (το εμπόρευμα σαν οικονομικό κύτταρο, την αποδοτικότητα, το ατομικό υλικό συμφέρον σαν δύναμη μοχλού κτλ), κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε αδιέξοδο […] Για να οικοδομήσεις τον κομμουνισμό πρέπει ν΄ αλλάξεις τον άνθρωπο ταυτόχρονα με την οικονομική βάση. Γι΄ αυτό κι έχει μεγάλη σημασία η σωστή εκλογή του οργάνου της κινητοποίησης της μάζας. Βασικά αυτό το όργανο πρέπει να είναι ηθικής τάξεως, χωρίς να παραγνωρίζουμε και μια σωστή χρησιμοποίηση τονωτικού υλικού, κυρίως κοινωνικής φύσης».

Ο Τσε Γκεβάρα παραιτήθηκε από τη θέση του στην κουβανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1965, πιθανότατα λόγω των διαφορών που είχε με τον Κάστρο για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας. 

Ο Τσε Γκεβάρα ήταν διεθνιστής και αντιιμπεριαλιστής

Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την Κούβα, ταξίδεψε στην Αφρική και τελικά επανήλθε στη Βολιβία, όπου και σκοτώθηκε. 

Αποτέλεσμα εικόνας για che guevara dan soekarno
Στην Γάζα το 1959
Η σκληρή μάχη με το βολιβιανό στρατό και η σύλληψη του Τσε

Ανταρτοπόλεμος στη Βολιβία


Τον Μάρτιο του 1967 στην ανατολική ορεινή περιοχή της κεντρικής Βολιβίας υπήρξαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και των βολιβιανών κυβερνητικών στρατευμάτων. Οι αντάρτες στη Βολιβία δεν κατόρθωσαν όπως στην κουβανική Σιέρρα Μαέστρα να κερδίσουν την υποστήριξη των αγροτών. Η CIA αναγνώρισε σύντομα ότι οι αντάρτες στη νοτιοαμερικανική χώρα ηγούνταν από τον για μεγάλο διάστημα καταζητούμενο -και ήδη από την εποχή του ακόμη- θρυλικό Τσε. Ο βολιβιανός στρατός εξοπλίστηκε βαριά, οι βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στο κυνήγι του Τσε. Στις 31 Αυγούστου 1967 μια ομάδα του ELN έπεσε στην ενέδρα και σφαγιάστηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Εδώ πέθανε και η Ταμάρα Μπούνκε, η αντάρτισσα Τάνια.

Στις 8 Οκτωβρίου 1967 στην Βολιβία στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο, δόθηκε σκληρή μάχη. Οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν, μεταξύ των νεκρών ήταν και οι σωματοφύλακές του, Αντόνιο και Πάντσο. Oι υπόλοιποι, κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Τσε τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι και συνελήφθη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για τσε γκεβαρα θανατοσ
Μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία
Την επόμενη μέρα (9 Οκτωβρίου), ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής. 
Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει. Οι κυβερνώντες φοβούνταν ότι μια δίκη ενάντια στον αντάρτη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια κινηματική δίκη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ήθελαν να αποτρέψουν έναν μύθο και να εξαφανίσουν τον Τσε χωρίς ν΄ αφήσουν ίχνη. 
Ο Τσε όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». 
Συνολικά 9 σφαίρες "τρύπησαν" τον Τσε, στο θώρακα και το στήθος. Ήταν 5 το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο έξω από τη μικρή πόλη της Βαγιεγκράντε στη νοτιοανατολική Βολιβία. Τη χαριστική βολή στον μεγάλο επαναστάτη, έριξε ο λοχίας Μάριο Τεράν. 

Αποτέλεσμα εικόνας για morte de che guevara
Ο άνθρωπος από τον οποίο έπεφτε νεκρός ο Τσε Γκεβάρα, ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν
Το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε στο αυτοκίνητο και ο οδηγός κατευθύνθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο της Βαγιεγκράντε, προκειμένου να επιδειχθεί η σορός στους εκπροσώπους του Τύπου. 

Ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του ετάφη σε άγνωστο σημείο κοντά σε ένα μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ερνεστο τσε γκεβαρα
Ο Τσε Γκεβάρα νεκρός
Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σύμβολο του αντι-ιμπεριαλισμού, του αντικαπιταλισμού, της επανάστασης και του κομμουνισμού

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των εξεγερμένων σε όλη την υφήλιο, ενώ η εμβληματική φωτογραφία του επαναστάτη που τραβήχτηκε το 1960 από τον Alberto Korda με τον χαρακτηριστικό μπερέ, κυκλοφορεί σε αμέτρητες αφίσες και κοσμεί τα δωμάτια εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων σε όλη την γη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για tse gevaraΑποτέλεσμα εικόνας για che guevara


Πήγες: vathikokkino.gr, lifo.gr, tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου