Τρίτη 22 Μαΐου 2018

«Έφυγε» ο Χάρρυ Κλυνν

Αναδημοσίευση από εδώ.
Ο αμίμητος και πολυσχιδής καλλιτέχνης

Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο για τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα το πρωί από κοντά μας σε ηλικία 78 ετών μετά από αναπνευστικό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη από τον Δήμο Καλαμαριάς.

Καυτηριάζοντας πάντα την επικαιρότητα ο γνωστός κωμικός είχε παίξει και γράψει δεκάδες επιθεωρήσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν σημειώσει ρεκόρ εισπράξεων. Χαρακτηριστικοί είναι και μόνοι οι τίτλοι, όπως οι εξής: «Εμπρός προς τα πίσω», «Έλληνες είστε και φαίνεστε», «Ρόμπες ξεκούμπωτες», «Καλατράβα με και ας κλαίω...».


Ο αμίμητος Χάρρυ Κλυνν, με τη μεγάλη προσφορά στη σάτιρα μέσα από τις παραστάσεις και τις ταινίες του, γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων.

Στην Αθήνα βρέθηκε μετά τη συμμετοχή σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, που υπήρξε δάσκαλός του, και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Kατσέλη.

Παράλληλα, ξεκίνησε την καριέρα του με περιστασιακές εμφανίσεις σε κοσμικά κέντρα, ενώ εργαζόταν σε ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.

Πλούσιο έργο

Ακολούθησαν οι ταινίες «Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια» στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.

Για δέκα χρόνια δούλεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Kαναδά και συγκεκριμένα σε κέντρα της ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian, ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. 

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και έπαιξε σε μπουάτ της Πλάκας και ύστερα σε νυχτερινά κέντρα, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία των σατιρικών δίσκων του και τη συνεργασία του με την Columbia. 

Επίσης, είχε γράψει πολλά βιβλία με την τελευταία του ποιητική συλλογή να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» με τίτλο "Εμφύλιος λόγος», ενώ αρθρογραφούσε αδιάλειπτα.

Είχε ταλέντο και στη ζωγραφική, είχε δημιουργήσει εκατοντάδες έργα και είχε πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Καλαμαριά, όπου έμενε εδώ και χρόνια. 


Ήταν πολιτικά ενεργός και είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, υπερασπίστηκε με θέρμη την ποντιακή ομογένεια και στο δημοψήφισμα του 2015 είχε ταχθεί υπέρ του «Όχι».

Δραστηριοποιήθηκε και στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Το 1980 ηγήθηκε του «Απόλλωνα Καλαμαριάς», όπου τήρησε ιδιαίτερα μαχητική στάση συγκρουόμενος με την πολιτεία.

Ο καλλιτέχνης πριν δύο έτη είχε χάσει τον γιο του, σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο μόλις στα 49 του χρόνια. Από τότε η υγεία του Χάρρυ Κλυνν είχε επιδεινωθεί.

Από παράσταση το 1999 | Eurokinissi

Από παρουσίαση δίσκου του το 1999 | MotionTeam

Από διαμαρτυρία ηθοποιών για την επίθεση στη Σερβία | Eurokinnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου