Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Οι εργαζόμενοι του δήμου Βύρωνα παρεμβαίνουν για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Εργαζόμενοι, γονείς και κοινωνία να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης των σημερινών αναγκών και δικαιωμάτων μας. Όχι άλλη ανοχή στην διαρκή αντιλαϊκή πολιτική. Όχι στη χειροτέρευση της καθημερινότητας και της ζωής μας.

Διεκδικούμε σύγχρονους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δωρεάν, για όλα τα παιδιά της πόλης.

Να εφαρμοστεί το Προεδρικό διάταγμα 99 / 2017 που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί μέσα από το έργο που επιτελούν για το παιδί, την οικογένεια και την κοινωνία είναι χώροι κατεξοχήν αγωγής που βοηθούν το παιδί στην ομαλή και ολόπλευρη ψυχοκινητική και κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Παρέχουν ουσιαστική στήριξη στην οικογένεια και πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Για αυτό απαιτούνται κοινωνική πολιτική και κρατική χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία τους. Χρειάζεται να λειτουργούν σε κλίμα ασφαλές, δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σύμφωνα με τις εξελίξεις της Παιδαγωγικής και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Χτυπιέται έτσι το δικαίωμα στη μητρότητα και αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια βάζει πρόσθετα εμπόδια στα νέα ζευγάρια. Πολλές νεαρές λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται κάθε χρόνο να βρουν θέση για τα παιδιά τους, ενώ καλούνται να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού η χρηματοδότηση τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ και τα voucher. Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή για την προσχολική αγωγή, δεν θα εφαρμοστεί στη πόλη μας γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές. 

Εκτός από τη δημοτική αρχή, μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και της ΚΕΔΕ για την σημερινή κατάσταση των παιδικών σταθμών. Από την μια μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη ενισχύουν την πολιτική της ανταποδοτικότητας μετακυλώντας το κόστος στους γονείς πληρώνοντας τροφεία , μεταφορικά, εποπτικό υλικό κλπ. 

Οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου χρειάζεται να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που ορίζει το προεδρικό διάταγμα 99/2017 (τεχνικές, κατασκευαστικές προδιαγραφές, υποδομές, μεταβρεφικά τμήματα) . Είναι γνωστό ότι αρκετοί από τους δημοτικούς σταθμούς απέχουν πολύ από το να πληρούν τους προβλεπόμενους όρους για την λειτουργία τους. 

Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, οι παιδαγωγοί, οι καθαρίστριες, οι μάγειροι, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της λειτουργίας των παιδικών σταθμών μέσα από την ειδικότητα του ο καθένας και την καλή συνεργασία μεταξύ μας, με ζητούμενο το «ΚΑΛΥΤΕΡΟ» για το παιδί που φιλοξενείται στο δημοτικό σταθμό. Πολλοί από εμάς, ενώ καλύπτουμε διαρκείς καθημερινές ανάγκες στη λειτουργία των σταθμών, είμαστε συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης. Άγνωστο εάν αύριο θα συνεχίσουμε να παρέχουμε εργασία στο παιδικό σταθμό. 

Ένας σημαντικότατος παράγοντας για την επιτυχία αυτού του πολυσύνθετου έργου είναι οι υλικοτεχνικές συνθήκες και υποδομές και τα μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι ώστε να ανταπεξέλθουν και να επιτελέσουν παραγωγικά και με ασφάλεια το έργο τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται και να «λειτουργούν» θετικά για το μικρό παιδί και τις πολυδιάστατες και ευαίσθητες ανάγκες της ηλικίας του.

Θέλουμε ως σωματείο εργαζομένων να αναδείξουμε τον σπουδαίο παράγοντα των υλικοτεχνικών συνθηκών και μέσων, έτσι ώστε να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες για το καλό πάνω από όλα των παιδιών στην τρυφερή ηλικία, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους. 

Με αυτή την οπτική διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βύρωνα υπολείπονται των όρων και των προϋποθέσεων και απέχουν πολύ από το να πληρούν τους προβλεπόμενους όρους για την λειτουργία τους. 

Χρειάζεται οι δημοτικοί σταθμοί να βρεθούν στο κέντρο της προσοχής και της προτεραιότητας της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβούλιου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που λιμνάζουν χρόνια. Όχι άλλη αναμονή και διαχείριση μιας κατάστασης που είναι πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας και τα δικαιώματα παιδιών και εργαζομένων. Να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις και άμεσες παρεμβάσεις από την μια και ένας σχεδιασμός που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία και νέων παιδικών σταθμών, σύγχρονων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις- κτηριακές και άλλες-σε κάθε γειτονιά της πόλης, για να μπορούν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά.

ΔΕΝ είναι πρώτη φορά που ως σωματείο εργαζομένων αναδεικνύουμε τα προβλήματα αυτά. Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει. Τρία χρόνια δεν έγιναν αυτά που ήταν και είναι αναγκαία .

Αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρχουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε ασφαλή και προσβάσιμα κτήρια, με τους αναγκαίους αύλιους και άλλους χώρους διαμορφωμένους με τεχνογνωσία και αισθητική , που βοηθούν το παιδί να αναπτύσσεται ολόπλευρα. Απαιτούμε να δημιουργηθούν Νέοι Σύγχρονοι Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία σε κάθε γειτονιά της πόλης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των παιδιών. 

Απαιτούμε να γίνονται τακτικές, προγραμματισμένες συντηρήσεις των κτηρίων, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους , έτσι ώστε να αποφεύγονται προβληματικές καταστάσεις στη λειτουργία των σταθμών, που συχνά αποτελούν την βασική αιτία δυσλειτουργίας. Χρειάζεται σε πολλούς σταθμούς καλής ποιότητας δάπεδα, κουφώματα, κλειδαριές, ηλεκτρικές συσκευές, τραπέζια, μαγειρικά σκεύη, έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο του προσωπικού και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά. Φροντισμένους χώρους ως προς την υγιεινή των παιδιών και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Να αγοραστεί το αναγκαίο και κατάλληλο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό, ώστε οι παιδαγωγοί να μπορούν να οργανώνουν και να υλοποιούν τις παιδαγωγικές δράσεις με τα παιδιά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις της εφαρμοσμένης παιδαγωγικής .Μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή όλων των συναδέλφων που εργάζονται στον χώρο.

Να λειτουργήσει επιτέλους ο αύλιος χώρος στο 10ο παιδικό σταθμό .

Οι νέες αίθουσες που θα δημιουργηθούν στον Καρέα να πληρούν τους όρους που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ( τετραγωνικά μετρά, ασφάλεια κλπ)έτσι ώστε ο χώρος να εμπνέει τα παιδιά που φιλοξενεί αλλά και να βοηθά τον παιδαγωγό στο έργο του. Όχι σε χώρους που υποβαθμίζουν το ρόλο και το χαρακτήρα των παιδικών σταθμών. 

Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να γίνουν ΑΜΕΣΑ και προγραμματισμένα έτσι ώστε από την αρχή της χρονιάς που θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βύρωνα να είναι όλα έτοιμα. Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις που υποβαθμίζουν τους παιδικούς σταθμούς και το σπουδαίο έργο που επιτελείται σε αυτούς. 

Καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των παραπάνω αναγκαίων παρεμβάσεων.

Απαιτούμε γενναία κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των Παιδικών Σταθμών. 

Κατάργηση των τροφείων. 

Παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη εργασιακή σχέση. Σήμερα το 40 % των εργαζομένων που υπηρετούν στους Π.Σ εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ΕΣΠΑ με ημερομηνία απόλυσης. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. 

Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας -  μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 

Η λειτουργία του παιδικού σταθμού είναι καθημερινή ανάγκη της οικογένειας και του παιδιού, δεν είναι πρόσκαιρη και εποχιακή.

Ιούλιος 2018

1 σχόλιο: