Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Δήμος Βύρωνα: Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει άδεια λειτουργίας σε κτήρια και εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Π.Δ. 99- 2017

Οι ανάγκες των πολιτών σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της δημοτικής αρχής

Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει λέει ο λαός μας. Και αυτό έγινε στη περίπτωση του Δήμου Βύρωνα για την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών του, αφού ο ίδιος ο Δήμος θα εκδώσει την άδεια λειτουργίας. Το Π.Δ. 99-2017 είναι σαφές για τους όρους που πρέπει να πληρεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για να έχει άδεια λειτουργίας. 
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/2017 ΦΕΚ 141/Α/28-9-2017 Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων. 
Το ερώτημα είναι εάν το Π.Δ. 99-2017 το εφαρμόζουν οι δήμοι και από ποιους θα ελεγχθούν για αυτό. 

Στην περίπτωση του Δήμου Βύρωνα -και ασφαλώς δεν θα είναι ο μόνος- τα όσα αναφέρει το Π.Δ., είναι για τα μάτια του κόσμου, αποτελούν κενό γράμμα για αρκετούς δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι Παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βύρωνα στεγάζονται σε κτήρια που όχι μόνο παρουσιάζουν προβλήματα και ελλείψεις, όχι μόνο δεν είναι σύγχρονοι και ασφαλείς αλλά δεν πληρούν τους στοιχειώδεις όρους για να δικαιολογήσουν τη χρήση τους ως σταθμοί. Και όμως παρά τις ελλείψεις, την μη εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει το ίδιο το κράτος με το Π.Δ. 99-2017, το Δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίαση του -Ιούλιος 2018- αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία για να δοθεί άδεια λειτουργίας στους δέκα βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Στη συνεδρίαση παρενέβη η κα Μπίκα Πελαγία, εκπροσωπώντας το σωματείο και ως εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό. Ανέδειξε τα προβλήματα, τις ευθύνες που υπάρχουν αφού δεν έχουν γίνει όσα χρειάζονται για είναι σύγχρονοι και ασφαλείς οι παιδικοί σταθμοί για να έχουν άδεια λειτουργίας και ζήτησε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, ώστε από καλύτερες συνθήκες να λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί το Σεπτέμβριο. Δυστυχώς τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος των εργαζομένων φαίνεται να έπεσαν στο κενό. 

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις των σταθμών και παραποιείται η πραγματικότητα. Στην προσπάθεια τους να εμφανίσουν ότι οι Παιδικοί Σταθμοί έχουν όλες τις προϋποθέσεις, αποσιωπούν και συγκαλύπτουν τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές που εναλλάσσονται στην εξουσία του δήμου και των κυβερνήσεων, αφού δεν διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για να δημιουργήσουν σύγχρονους παιδικούς σταθμούς σε κατάλληλα κτήρια και με το αναγκαίο προσωπικό. 

Ορισμένοι δημοτικοί σταθμοί στα κτήρια που στεγάζονται δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Άλλοι δεν έχουν τα τετραγωνικά μέτρα που ορίζονται, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως παιδικοί σταθμοί. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έχουν τα τετραγωνικά, αλλά χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση τους. Αυτά τα γνωρίζει και η δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις. Αντί να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει, η σημερινή διοίκηση επί τέσσερα χρόνια άσκησε μια πολιτική μίζερης διαχείρισης της κατάστασης και όχι μια πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων των παιδικών σταθμών στην κατεύθυνση της αναβάθμισης τους και αναζήτησης χώρων για την ανέγερση νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. 

Οι κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι σταθμοί του ΙΒΣΑ, ΠΙΚΠΑ, ΚΕΦΟ το 2001 και το 2003 με απόφαση των τότε κυβερνήσεων μεταφέρθηκαν στους δήμους. Από τότε και μετά την ευθύνη την έχουν οι δήμοι. Οι σταθμοί που μεταφέρθηκαν στο δήμο Βύρωνα δεν επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των βρεφών και νηπίων που ζουν στην πόλη, ούτε στεγαζόντουσαν σε σύγχρονα κτήρια 

Μέχρι το 2011 κάτω από την ανάγκη να φιλοξενούνται όλο και περισσότερα παιδιά, κάτω από την πίεση του συλλόγου των εργαζομένων και άλλων φορέων, δημιουργήθηκαν δυο νέοι Παιδικοί Σταθμοί και άλλοι δυο μετεστεγαστήκαν. 

Διαχρονικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για τις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Η σημερινή δημοτική αρχή με τις πολιτικές της επιλογές κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως των νέων ζευγαριών, που χρειάζονται την στήριξη, του δήμου και του κράτους στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής. 

Τα χρόνια των μνημονίων η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε, οι ανάγκες για περισσότερους σταθμούς μεγάλωσε. Αρκετοί γονείς που πήγαιναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς εξ αιτίας της κρίσης στράφηκαν προς τους δημοτικούς σταθμούς. Οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία για τα παιδιά τους στους δημοτικούς σταθμούς. 

Από το 2012 οι δήμοι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (vouchers) με αρκετά χρήματα ανά παιδί που είναι μέσω του προγράμματος. Η χρηματοδότηση που εισπράττει ο δήμος Βύρωνα ανά φιλοξενούμενο παιδί είναι:
  1. Βρέφη από 6 μηνών έως 2,5 ετών: 2.945 € με σίτιση
  2. Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.945 € με σίτιση
  3. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.375 € με σίτιση. 
Το ερώτημα είναι εάν τα χρήματα αυτά, διατίθενται στο σύνολο τους για να συντηρηθούν οι παιδικοί σταθμοί και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν. 

Οι Παροχές που πρέπει καλύπτονται από την χρηματοδότηση αυτή είναι: 
  • υγιεινή και ασφαλής παραμονή των παιδιών σε κατάλληλα κτίρια με σωστές προδιαγραφές 
  • απασχόληση, διαπαιδαγώγηση, παιχνίδι, ψυχαγωγία 
  • ανάπαυση 
  • ψυχολογική βοήθεια 
  • μέριμνα για ομαλή ψυχοσυναισθηματική και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών 
  • συμβουλευτική ενημέρωση γονέων 
  • φροντίδα για την ατομική καθαριότητα των παιδιών και των χώρων 
  • τακτική ιατρική παρακολούθηση 
  • υγιεινή, επαρκής και ποιοτική διατροφή (εφόσον παρέχεται από τον παιδικό σταθμό) 
Την τελευταία πενταετία όμως έγιναν πολύ λιγότερα πράγματα, από αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, εξ αιτίας των μνημονιακων πολιτικών και της πολιτικής της δημοτικής αρχής. Η ανάγκη για να δημιουργηθούν νέοι σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί στις γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών, δεν ήταν στο κέντρο της πολιτικής της. Οι πολιτικές της επιλογές κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως των νέων ζευγαριών, που χρειάζονται την στήριξη του κράτους, του δήμου στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Δεν είχαν στόχο την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, αλλά την εφαρμογή και δικαιολόγηση των κυβερνητικών και μνημονιακων πολιτικών και κατευθύνσεων. Δεν αναζητήθηκαν και δεν βρέθηκαν χώροι για να ανεγερθούν παιδικοί σταθμοί, δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν ανασκευαστήκαν παιδικοί σταθμοί –ακόμα και όταν στεγάζονται σε κτήρια του δήμου π.χ Καρέα. 

Ακόμα και το κτήριο που επιλέχθηκε προς ενοικίαση πριν ένα χρόνο για να στεγαστεί βρεφικό τμήμα στη περιοχή της Ανάληψης, δεν έχει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να φιλοξενούνται τα παιδιά. Μπορεί στα λόγια η δημοτική αρχή να μιλά για σύγχρονα κτήρια, υποδομές, σχολεία, στην πράξη όμως άλλα γίνονται. Τα όσα έγιναν με το σχολείο του Χαραλαμπόπουλου –μεσούσης της σχολικής χρονιάς- είναι ενδεικτικά της πολιτικής πρακτικής της δημοτικής αρχής. 

Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών, όπως και άλλες ελλείψεις υποδομών που υπάρχουν στην πόλη μας , για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται να ασκηθούν πολιτικές που θα έχουν όραμα, μια καλύτερη καθημερινή ζωή πόλη, που στο κέντρο της προσοχής τους θα είναι οι σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Χρειάζονται άνθρωποι που δεν αρκούνται να είναι ιμάντας μεταβίβασης των κυβερνητικών αντιλαϊκών και αντεργατικών κατευθύνσεων. Δεν διαμορφώνουν πολιτική με μοναδικό γνώμονα της επανεκλογής τους, το γάντζωμα στην καρέκλα της εξουσίας, προσπαθώντας την προεκλογική περίοδο να παρουσιάσουν κάποιο έργο, αλιεύοντας ψήφους. 

Τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών έχουν αναδειχθεί επανειλλημένα από το Σωματείο των εργαζομένων του δήμου, όμως οι δημοτικές αρχές διαφορετικά ιεραρχούν και κρίνουν τα πράγματα, με αποτέλεσμα 15 χρόνια τώρα να έχουμε έλλειψη σε σταθμούς, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των οικογενειών που αναζητούν μια θέση, αλλά και να έχουμε και σταθμούς που απέχουν πολύ από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονος, ασφαλής παιδικός σταθμός. 

Το σωματείο εργαζομένων σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει: 
"ΔΕΝ είναι πρώτη φορά που ως σωματείο εργαζομένων αναδεικνύουμε τα προβλήματα αυτά. Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει. Τρία χρόνια δεν έγιναν αυτά που ήταν και είναι αναγκαία . 
Αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρχουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε ασφαλή και προσβάσιμα κτήρια, με τους αναγκαίους αύλιους και άλλους χώρους διαμορφωμένους με τεχνογνωσία και αισθητική, που βοηθούν το παιδί να αναπτύσσεται ολόπλευρα. Απαιτούμε να δημιουργηθούν Νέοι Σύγχρονοι Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία σε κάθε γειτονιά της πόλης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των παιδιών.
Απαιτούμε να γίνονται τακτικές, προγραμματισμένες συντηρήσεις των κτηρίων, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να αποφεύγονται προβληματικές καταστάσεις στη λειτουργία των σταθμών, που συχνά αποτελούν την βασική αιτία δυσλειτουργίας. Χρειάζεται σε πολλούς σταθμούς καλής ποιότητας δάπεδα, κουφώματα, κλειδαριές, ηλεκτρικές συσκευές, τραπέζια, μαγειρικά σκεύη, έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο του προσωπικού και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά. Φροντισμένους χώρους ως προς την υγιεινή των παιδιών και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Να αγοραστεί το αναγκαίο και κατάλληλο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό, ώστε οι παιδαγωγοί να μπορούν να οργανώνουν και να υλοποιούν τις παιδαγωγικές δράσεις με τα παιδιά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις της εφαρμοσμένης παιδαγωγικής. Μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή όλων των συναδέλφων που εργάζονται στον χώρο. 
 Να λειτουργήσει επιτέλους ο αύλιος χώρος στο 10ο παιδικό σταθμό . 
Οι νέες αίθουσες που θα δημιουργηθούν στον Καρέα να πληρούν τους όρους που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα (τετραγωνικά μετρά, ασφάλεια κ.λπ) έτσι ώστε ο χώρος να εμπνέει τα παιδιά που φιλοξενεί αλλά και να βοηθά τον παιδαγωγό στο έργο του. Όχι σε χώρους που υποβαθμίζουν το ρόλο και το χαρακτήρα των παιδικών σταθμών. 
Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να γίνουν ΑΜΕΣΑ και προγραμματισμένα έτσι ώστε από την αρχή της χρονιάς, που θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βύρωνα, να είναι όλα έτοιμα. Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις που υποβαθμίζουν τους παιδικούς σταθμούς και το σπουδαίο έργο που επιτελείται σε αυτούς". 
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ  - 1 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου