Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ψίχουλα στους δήμους για καθαρισμό και συντήρηση φρεατίων

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
650.000,00 ευρώ για το καθαρισμό 152.224 φρεατίων 4,27 ευρώ ανά φρεάτιο

Το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή να διεκδικήσουν από το υπουργείο αύξηση του ποσού για τον καθαρισμό των φρεατίων
Να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της πόλης

Τα φρεάτια χρειάζεται να καθαρίζονται και να συντηρούνται χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών

Για τον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων της ΕΥΔΑΠ που βρίσκονται στα όρια περιοχής ευθύνης του κάθε δήμου του νομού Αττικής, το Υπουργείο Εσωτερικών για το έτος 2018 χρηματοδότησε τους 58 δήμους με το συνολικό το ποσό ύψους 650.000,00 ευρώ για το καθαρισμό 152.224 φρεατίων. Δηλαδή κάθε δήμος θα λάβει για τον καθαρισμό και την συντήρηση των φρεατίων το τρομερό ποσό των 4,27 ευρώ ανά φρεάτιο. 

Συνολικά οι 58 Δήμοι έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν και να συντηρήσουν 152.224 φρεάτια, με ένα μηδαμινό ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν και για άλλη μια φορά τα φρεάτια θα βουλώνουν, τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι θα μετατρέπονται σε χείμαρροι με κάθε ισχυρή βροχόπτωση, είτε θα εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές και θα είναι εστίες μόλυνσης . Πρόκειται για μια πολιτική πρακτική της κεντρικής εξουσίας και στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμη παράδειγμα μεταφοράς, μιας υποχρεώσεις στους δήμους- τα φρεάτια ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ -χωρίς τους αντιστοίχους οικονομικούς πόρους. Οι δήμοι είτε θα χρησιμοποιήσουν δικά τους έσοδα από τις τσέπες των δημοτών είτε θα τα αφήσουν στην τύχη τους, χωρίς καθαρισμό και συντήρηση. 

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως: 

α) Τον καθαρισμό από φερτά υλικά των σχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής και του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής. 

β) Τον καθαρισμό των συνδετήριων αγωγών μεταξύ φρεατίων και κεντρικού αγωγού όμβριων. 

γ) Τον έλεγχο από τυχόν φθορές και την κατά περίπτωση συντήρηση-επισκευή για την καλή κατάσταση και λειτουργία των σχαρών των φρεατίων υδροσυλλογής, του σώματος των φρεατίων υδροσυλλογής και των φρεατίων επίσκεψης, των συνδετήριων αγωγών μεταξύ φρεατίων υδροσυλλογής και κεντρικού αγωγού όμβριων καθώς και των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των αγωγών όμβριων. 

δ) Τον έλεγχο παροχετευτικότητας των αγωγών όμβριων και τον κατά περίπτωση καθαρισμό αυτών. 

Στο δήμο Βύρωνα υπάρχουν 1.191 φρεάτια και ο Δήμος θα λάβει από το υπουργείο το τρομερό ποσό των 5.087 ευρώ για τον καθαρισμό τους. 4.27 ευρώ ανά φρεάτιο.

Οι γειτονικοί δήμοι θα λάβουν, Δάφνης Υμηττού για 750 φρεάτια, 3.203 ευρώ, Καισαριανή για 338 φρεάτια, 1.443 ευρώ, Ηλιούπολη για 1550 φρεάτια, 6.620 ευρώ. 

Μετά είναι να απορεί κανείς γιατί δεν καθαρίζονται τα φρεάτια στην πόλη; Τα οποία και μυρίζουν και πλημμυρίζουμε σε κάθε έντονη βροχόπτωση. 

Το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή, οφείλουν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο εσωτερικών για το ευτελές αυτό ποσό ανά φρεάτιο και να απαιτήσουν την αύξηση της χρηματοδότησης για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φρεατίων. Τα φρεάτια χρειάζεται να καθαρίζονται και να συντηρούνται χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών. 
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 9 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου