Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Για το υπό κατασκευή έργο στην οδό Χρ. Σμύρνης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε στην οδό Χρ. Σμύρνης η δημοτική αρχή να προχωρά στην αντικατάσταση μέρος του πεζοδρομίου και των φωτιστικών σωμάτων.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το έργο αφορά την βιοκλιματική και ενεργειακή αναβάθμιση της οδού Χρ. Σμύρνης. Συγκεκριμένα: Θα αντικατασταθούν οι πλακοστρώσεις των πεζοδρομίων με «ψυχρά» υλικά, από το τμήμα της οδ. Αγίας Σοφίας μέχρι την οδ. Παναγή Τσαλδάρη και θα γίνει ενίσχυση του πρασίνου (δενδροφύτευση). Θα κατασκευαστεί νέα ασφαλτική, αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας, πάχους 4cm, με «ψυχρό» επίστρωμα.
Και τέλος θα γίνει εγκατάσταση  φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας (τύπου LED) στο τμήμα από την Πλ. Μαρτάκη (Δεληολάνη) έως την οδό Κολοκοτρώνη. Το έργο που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα τεχνικών έργων 2015 που ψήφισε η Δημοτική Αρχή ήταν αρχικού προϋπολογισμού 309.925,00 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου φπα) και έπειτα από διαγωνισμό κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΣ  Ι.Κ.Ε.» αντί του συνολικού ποσού 272.733,99 ευρώ. Η  χρηματοδότηση του έργου γίνεται από εθνικούς πόρους και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
     Παρακολουθώντας τις εργασίες αναρωτιόμαστε για τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης. Τα πεζοδρόμια στην οδό Χρ. Σμύρνης ήταν στρωμένα με κυβόλιθους και βρίσκονταν σε αρκετά καλή κατάσταση συγκρινόμενα με πεζοδρόμια σε άλλες γειτονιές της πόλης. Το ίδιο ισχύει και για την άσφαλτο.
      Η επιλογή της εφαρμογής  ψυχρών υλικών μέσα στις πόλεις (πλάκες πεζοδρομίων, κυβόλιθοι, επιχρίσματα, βαφές) έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Αυτές οι παρεμβάσεις όμως για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να είναι εκτεταμένες και να εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα  μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάπλασης εκτελέστηκε πέρσι, σε ένα άθροισμα πλατειών και πεζοδρομίων από τον Δήμο Δάφνης Υμηττού, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο σχέδιο στον Δήμο Βύρωνα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αποσπασματικό έργο, μικρής παρέμβασης και υψηλού κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την μείωση του μικροκλίματος της περιοχής.
     Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων παλαιών λαμπτήρων με νέους τύπου LED που εξοικονομούν ενέργεια, είναι σωστή. Άλλωστε όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν στο σπίτι τους να προβούν σε ανάλογη αντικατάσταση των οικιακών λαμπτήρων. Μόνο που στα σπίτια μας όταν αλλάζουμε λάμπες δεν αλλάζουμε και τα φωτιστικά. Στην πόλη μας όμως η Δημοτική Αρχή επέλεξε να αντικαταστήσει όχι μόνο τις λάμπες αλλά και τα φωτιστικά σώματα από την βάση τους, με καινούρια δαπανώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για 135 φωτιστικά σώματα. Αλήθεια, πόσα χρόνια απαιτούνται για να αποσβεστεί η δαπάνη λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας; Ταυτόχρονα η τεχνική υπηρεσία όπως και παλιότερα  δεν προχωράει  στην καθαίρεση των παλαιών γιγαντιαίων φωτιστικών στηλών της δεκαετίας του 90 που δεν χρησιμοποιούνται έτσι, ώστε να απελευθερωθεί χώρος στο πεζοδρόμιο, να βελτιωθεί η αισθητική της πόλης και να εξοικονομηθούν χρήματα μέσω της ανακύκλωσης τους. Και ενώ ξοδεύονται τόσα χρήματα στο συγκεκριμένο έργο, στις περισσότερες κεντρικές οδούς, τις πλατείες και τα πάρκα οι λάμπες είναι καμένες και δεν αντικαθιστούνται δημιουργώντας προβλήματα στην ασφάλεια μικρών και μεγάλων. Στο πάρκο της Αγ. Τριάδος είναι ζήτημα αν ανάβει μία στις δέκα λάμπες με αποτέλεσμα το πάρκο να είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή οι πολίτες πληρώνουν υψηλά ανταποδοτικά τέλη για τον ηλεκτροφωτισμό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Βλέπουν όμως ότι τα χρήματά τους, παρανόμως, πηγαίνουν  σε άλλες δαπάνες και όχι στον ηλεκτροφωτισμό.
     Τα δημόσια έργα πρέπει να επιλέγονται με τέτοια κριτήρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις ανάγκες τους και όχι τα εκάστοτε συμφέροντα. Η συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση του  προγράμματος τεχνικών έργων είναι αναγκαία για την δημοκρατική λειτουργία της πόλης  και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας. Δεν θέλουμε τεχνικά έργα προσαρμοσμένα στα δεδομένα της κρίσης αλλά τεχνικά έργα που θα δίνουν λύσεις στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών.         
                                                                                   Μάιος  2015

1 σχόλιο: