Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 11:30 στο νεκροταφείο της Καισαριανής
Ένας μεγάλος πολιτικός γελοιογράφος με ιδιαίτερα καυστική και διεισδυτική πολιτική ματιά και κριτική σκέψη δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Με τα αστεία και πικρά σκίτσα του αφηγήθηκε την εποχή της μεταπολίτευσης και την πολιτική επικαιρότητα, συνεπής στο λόγο του και στο έργο του.
Είναι χαρακτηριστικά για το πνεύμα του τα λίγα λόγια που είχε γράψει ως αποχαιρετισμό για έναν επίσης μεγάλο κομίστα και πολιτικό σκιτσογράφο, τον Γιάννη Καλαϊτζή (βλέπε εδώ).
Δεν έχουμε το ταλέντο του για να τον αποχαιρετήσουμε ισάξια. Αντί αυτού αναδημοσιεύουμε την είδηση του θανάτου του, που ακούσαμε με θλίψη.
Τα συλληπητήρια μας στους οικείους του. 
9/5/2019
Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου.
Αναδημοσίευση από εδώ.
Γεννημένος το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το '68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το ΄75.. 
Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό "Αντί". 

Τα σκίτσα του χαρακτηρίζονταν από ένα ιδιαίτερο εικαστικό στιλ αλλά και από μεγάλη δόση χιούμορ που συμπλήρωνε τον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας.
Δούλεψε σαν γελοιογράφος, στο καθημερινό "Βήμα", με το ψευδώνυμο "ΙΩΑΝΝΟΥ" (76). Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό "Ποντίκι", και έκανε το πολιτικό κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος" (΄82). Δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής", κ.λ.π..., με κόμικ όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", και άλλα...

Από το ΄90 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας "Έθνος", ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την "Εφημερίδα των Συντακτών". Ο Γιάννης Ιωάννου είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με σκίτσα του και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας.
Πηγή: left.gr - 9 Μαίου 2019

Περισσότερα στοιχεία για τον Γιάννη Ιωάννου μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου