Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Παρεμβάσεις αμφίβολης χρησιμότητας και προεκλογικής σκοπιμότητας από την απερχόμενη δημοτική αρχή

Αναδημοσίευση από εδώ.
  • Μπολιάζουν τις νεραντζιές για να δίνουν… λεμόνια, που είναι αμφίβολο εάν είναι κατάλληλα για χρήση 
  • 9000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να μπολιαστούν 200 νεραντζιές, τα οποία θα τα πληρώσουν οι πολίτες
Τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου επέλεξε η απερχόμενη δημοτική αρχή, να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να προχωρήσει στο μπόλιασμα πιλοτικά 200 νεραντζιών σε διάφορες γειτονιές της πόλης για να… δίνουν λεμόνια. 

«Και πιο είναι το πρόβλημα;» θα πει κάποιος, «κακό είναι; Και αυτό σας πειράζει και βρήκατε να αντιπολιτευτείτε τη δημοτική αρχή.; Δεν ντρέπεστε;». 

Δεν γνωρίζουμε εάν επέλεξε η δημοτική αρχή προεκλογικά να παρουσιάσει αυτό το έργο, ή αν είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας που χαρακτηρίζει την πολιτική της πέντε χρόνια τώρα που διοικεί το δήμο, σε όλες τις παρεμβάσεις της. 

Σε όλες τις γειτονιές της πόλης, στα πεζοδρόμια υπάρχουν νεραντζιές που ο ίδιος ο Δήμος φύτευσε εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο συναντά κάνεις σχεδόν σε όλους τους δήμους. Και προφανώς δεν επιλέχτηκαν και τοποθετηθήκαν τυχαία. 

Οι νεραντζιές δεν πρέπει να γίνονται λεμονιές! 

Το πλούσιο φύλλωμά της νεραντζιάς απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. 

Είναι γνωστό ότι το προσωπικό του Δήμου στην υπηρεσία πρασίνου έχει μειωθεί σημαντικά και δεν επαρκεί για να συντηρήσει τους χώρους πρασίνου, να διατηρεί καθαρές τις παιδικές χαρές, να κλαδεύει στο χρόνο που πρέπει τις νεραντζιές. Ίσως στη μείωση του προσωπικού που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας να βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της απόφασης της διοίκησης, όσο και αν δεν το έχει παραδεχθεί. Αλήθεια, η υπηρεσία πρασίνου εισηγήθηκε το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές ή είναι μια μονομερή απόφαση της δημοτικής αρχής; 

Πιθανά αυτή η παρέμβαση της δημοτικής αρχής να θεωρηθεί θετική από ορισμένους συμπολίτες μας, που πολλές φορές καταλήγουν να σκουπίζουν τα αμάζευτα νεράτζια από τα πεζοδρόμιά τους, όταν έρχεται η εποχή ωρίμανσής τους. 

Ωστόσο, αυτή η παρέμβαση της δημοτικής αρχής βρίσκει και πολλές αντίθετες φωνές, όχι από αντιπολιτευτική διάθεση αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη παρέμβαση. Όχι μόνο γιατί ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με ένα κόστος 45 ευρώ για το μπόλιασμα κάθε νεραντζιάς αλλά για το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια: 
- Σχετικά με το κόστος να επισημάνουμε πως σε όλη την πόλη υπάρχουν πάνω από 6000 νεραντζιές , αν υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει τελικά αυτή η διαδικασία (όταν για 200 δέντρα πληρώνουμε συνολικά 9000 ευρώ) και αντίστοιχα τον κίνδυνο που υπάρχει πολλές από αυτές να μην «πιάσουν» για λεμονιά. 

- Σχετικά με την επιλογή αυτή καθ’ αυτή, τα λεμόνια δεν είναι βέβαιο είναι θα είναι κατάλληλα προς χρήση. Θα χρειαστεί έλεγχος από το Δημόκριτο ή άλλο επιστημονικό φορέα, τα χρόνια που χρειάζονται για να αναπτυχτούν σε δένδρα αντίστοιχα των σημερινών νεραντζιών, για να καταληχθεί αν θα υπάρχει και ποιο θα είναι το όφελος της επιλογής της δημοτικής αρχής. Για να γίνει πιο κατανοητό το ρίσκο που λαμβάνεται για ένα τέτοιο πείραμα χωρίς επαρκή μελέτη επισημαίνουμε πως έχουν διατυπωθεί απόψεις, όπου θεωρούν πως τα λεμόνια λόγω απορρόφησης ρύπων δεν είναι κατάλληλα για βρώση σε αστικό περιβάλλον. Το θέμα έχει απασχολήσει τους ειδικούς και την επικαιρότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και χρόνια (ενδεικτικό παλαιότερο άρθρο στον αθηναϊκό τύπο μπορείτε να δείτε εδώ). 

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε πως αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια λαθεμένη επιλογή η οποία χρειάζεται να επανεξεταστεί. 

Ας δούμε τι λένε ορισμένοι ειδικοί και ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. 

Η λεμονιά, είναι ένα δέντρο γενικά ευαίσθητο σε εχθρούς και ασθένειες, ιδιαίτερα στην μελίγκρα, τη μεσογειακή μύγα, το φυλλοκνίστη, τον αλευρώδη, στις ψώρες (κοκοειδή) και την κορυφοξήρα. Σε περίπτωση προβλήματος πρέπει να επεμβαίνουμε αμέσως με κάποιο βιολογικό ή χημικό μέσο για να προστατεύουμε τα δέντρα και τα λεμόνια από περεταίρω προβλήματα. 

Η λεμονιά όπως κι όλα τα εσπεριδοειδή επίσης έχει ανάγκη συχνού ποτίσματος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου και πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως πολύ καλά. Ποτίζεται λίγο μόνο την περίοδο της ανθοφορίας και τους χειμωνιάτικους μήνες που βρέχει. Όταν η λεμονιά είναι φυτεμένη σε γλάστρα θέλει σταθερό πότισμα σχεδόν όλο το χρόνο για σωστή ανάπτυξη. Ας θυμόμαστε ωστόσο πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ν' αφήνουμε το έδαφος να στεγνώνει προτού προχωρήσουμε στο επόμενο πότισμα. 

«Υπερβολές» θα πει κάποιος… 
Ας διαβάσουμε τα όσα αναφέρει η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, σε ανακοίνωσή της: 

«Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό όπως εξηγεί «σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. […] Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει». 

Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων. 

Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να μελετήσει ποιο ουσιαστικά και υπεύθυνα για το αν θα προχωρήσει το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. 

Η συντήρηση και εγκατάσταση νέου αστικού πρασίνου και δενδροστοιχιών στην πόλη, η συντήρηση και προστασία των αλσών Αγ. Τριάδας και Ανάληψης και των Πλαταιών είναι πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται να χαραχθεί μια στρατηγική από τη νέα δημοτική αρχή, αξιοποιώντας τους επιστήμονες και τους φορείς τους. Σε αντίθεση με τις αποσπασματικές ενέργειες που κυριαρχούν σήμερα. 

Προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία πρασίνου και επαρκή χρηματοδότηση. Να μην γίνονται αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως γίνεται σήμερα με το κλάδεμα υψηλών δένδρων, τα μπολιάσματα -όταν χρειάζονται κ.ο.κ. 

Παναγιωτόπουλος Χρήστος
Χατζηστέλιος Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου