Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Πολιτική απάτη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού


Πολιτική απάτη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα της εθνικής δήθεν οικονομίας.
H κυβέρνηση θέλει να κλείσει οριστικά το ζήτημα σε βάρος των συνταξιούχων 


Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών στους συμβασιούχους , μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι σε βάρος των συνταξιούχων.
Αυτό γιατί η κυβέρνηση επέλεξε πολιτικά να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τα αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα αδείας. Επικαλείται για αυτό δημοσιονομικούς λόγους.

Από 3.9 δις που είναι η συνολική δαπάνη για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα, επιδόματα την περιόρισε σε 1,4 δις. στερώντας τα χρήματα από τους συνταξιούχους. Με την νομοθετική ρύθμιση το καθαρό ποσό είναι 1,27 δισ. ευρώ αφού αφαιρεθούν φόροι και εισφορές από το συνολικό κόστος του 1,4 δισ. ευρώ. Το "κούρεμα" φτάνει στο 65 % των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους και 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα, αποκλείονται.

Τα αναδρομικά, καλύπτουν την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.
Εκτός των αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ απώλειες θα μετρήσουν και όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από τα 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αναδρομικά θα λάβουν περίπου οι 900.000 εξ αυτών.
Το ύψος των επιστροφών θα ξεκινά από 500 ευρώ και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις θα ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. δεν αφορούν ους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους αναμένονται σχετικές δικαστικές κρίσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς το Δημόσιο δεν είχε ενταχθεί τότε στον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για πολιτική απάτη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα της εθνικής δήθεν οικονομίας.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους συνταξιούχους εφάπαξ ...
Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται το επιχείρημα των περιορισμένων “δημοσιονομικών αντοχών”, για να διασωθεί η εθνική οικονομία σε βάρος της ικανοποίησης των δίκαιων απαιτήσεων των συνταξιούχων. Την καπιταλιστική οικονομία σύμφωνα με την κυβέρνηση καλούνται να την σώσουν οι συνταξιούχοι, μισθωτοί και τα λαϊκά στρώματα. Όχι οι κατέχοντες σε αυτή την χώρα.

Πρόκειται για μια διαρκεί πολιτική εξαπάτηση των αστικών κομμάτων διαχρονική που διαχειρίζονται την εξουσία, σε βάρος του λαού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ρύθμιση συζητήθηκε ήδη με τους θεσμούς, και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την πλευρά τους, καθώς η απόφαση «περιορίζει το κόστος.
Την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται τα αναδρομικά που οφείλονται στους συνταξιούχους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στον ρ.σ. Παραπολιτικά FM ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 31,5 δισ. ευρώ έναντι 37,5 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη από ταμειακής πλευράς δεν υφίσταται πρόβλημα με την λύση του 1,4 δισ που έδωσε η κυβέρνηση, αν το ποσό ήταν υψηλότερο, δηλαδή έφτανε στα 4 δισ. ευρώ, θα υπήρχε ζήτημα και με τους θεσμούς. Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν, ότι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται συντηρητικά, καθώς το φθινόπωρο προβλέπεται να προκύψουν νέες δαπάνες για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία. Επομένως, πρέπει να κρατήσουν «πυρομαχικά» και υπό αυτή την έννοια το 1,4 δισ. ευρώ κινείται στο ανώτατο όριο των υφιστάμενων περιθωρίων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το θέμα θα κλείσει μετά την εφάπαξ καταβολή των πετσοκομμένων αναδρομικών πιθανά το φθινόπωρο. Με την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε επιδιώκει να μπλοκάρει νέες δικαστικές αγωγές των συνταξιούχων για επικουρική σύνταξη, δώρα και επιδόματα. Να απαγορεύσει τη δυνατότητα των συνταξιούχων να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους ανήκουν. Αυτό όμως δεν θα καταφέρει να το πετύχει και θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και νέες δικαστικές προσφυγές.

Οι συνταξιούχοι είναι για άλλη μια φορά οι χαμένοι και αναμένονται αγωνιστικές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, για την διεκδίκηση όλων των αναδρομικών που τους οφείλει η κυβέρνηση.

Στο πεζοδρόμιο των αγώνων θα κριθούν και τα αναδρομικά, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παραπλάνηση τους συνταξιούχους. Και δευτερεύοντος να εξετάσουν και τις δικαστικές διεκδικήσεις. Με όλα τα μέσα θα διεκδικήσουν τα χρήματα που τους έκλεψαν.
Για να σταματήσει η κοροϊδία, να δοθούν όλα τα αναδρομικά και σε όλους. Μόνο αυτή είναι μια δίκαιη πολιτικά και ηθικά απόφαση. Όλα τα άλλα αποτελούν κοροϊδία και δεν γίνεται αποδεκτή από τους περισσότερους συνταξιούχους.
Αυξήσεις στις συντάξεις. Όχι συντάξεις πείνας και εξαθλιώσεις.


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου