Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Προς τους γονείς και τους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Βύρωνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Προς τους γονείς και τους εργαζόμενους
 των βρεφονηπιακών σταθμών  δήμου Βύρωνα


Αγαπητοί γονείς,
Με την ανακοίνωσή μας αυτή επιδιώκουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και να ζητήσουμε τη στήριξή σας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου, κοινωνικού, χαρακτήρα και την αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου των παιδικών σταθμών στον δήμο Βύρωνα.
Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή και την εργασία της  βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων που επιβάλουν συγκυβέρνηση, Δ.Ν.Τ., Τρόικα. Την οικονομική καπιταλιστική κρίση, την αξιοποιούν ισοπεδώνοντας  τα πάντα. Καταργούν δημόσιες, δημοτικές υπηρεσίες, καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, γυρίζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην εποχή του μεσοπόλεμου και διαμορφώνουν ένα κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα όπως αυτό στη Νέα Μανωλάδα. Κατάφεραν με την πολιτική τους να μην υπάρχει σπίτι εργαζόμενης οικογενείας χωρίς άνεργο. Δεν μας έκαναν μόνο φτωχότερους αλλά και φτηνότερους σαν εργαζόμενους, με μισθούς και μεροκάματα  πείνας και εξαθλίωσης.
Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την πολιτική της επιστρατεύει την κατασυκοφάντηση και το πειθαρχικό σαφάρι των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων και σκοπό έχει να διαλύσει δημόσιες υπηρεσίες και να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Στοχεύει την ιδιωτικοποίηση και των παιδικών σταθμών μέσω των κοινωνικών συνεταιρισμών και των ιδιωτών. Η πολιτική των μνημονίων  και του Δ.Ν.Τ.  έχει ήδη πλήξει σοβαρά και το χώρο της προσχολικής αγωγής, της παιδαγωγικής και κοινωνικής φροντίδας. Η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους κατά 40% περίπου αλλά και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του δήμου εξ αιτίας και της πολιτικής της δημοτικής αρχής επιδεινώνουν την κατάσταση. Η δημοτική αρχή λειτουργεί ως το μακρύ χέρι για την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων. Η καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους  με προβλήματα ελλείψεων παιδαγωγικού υλικού (υλικά έχουν φέρει μόνο οι γονείς από το ήδη καρατομημένο οικογενειακό εισόδημα. Δεν έχει δοθεί το παραμικρό από μεριάς της διοίκησης.) Ελλείψεις υλικών καθαριότητας που εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών. Σημαντικές ελλείψεις ειδών διατροφής που έχουν ως αποτέλεσμα να τροποποιείται το μηνιαίο διαιτολόγιο. Ακατάλληλες κτηριακές  υποδομές που οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών  προς το παιδί και την εργαζόμενη οικογένεια.
Μετά τη νομοθετική ρύθμιση του Ν.3979/2011 το ωράριο των εργαζόμενων αυξήθηκε και έχει διαμορφωθεί  στις 40 ώρες την εβδομάδα. Ιδιαίτερα των παιδαγωγών αυξήθηκε κατά δυο ώρες την ημέρα. Το ωράριο αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό και εξαντλητικό για τους παιδαγωγούς.
Με την πολιτική τους αυτή συνεχίζεται μια κατάφορη αδικία σε βάρος  των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων όλης της χώρας. Υποβαθμίζουν τους δημοτικούς σταθμούς επιδιώκοντας να τους μετατρέψουν σε παιδοφυλακτήρια.   


Αγαπητοί γονείς
  Οι προσπάθειες όλου του προσωπικού των παιδικών σταθμών του δήμου μας είναι τεράστιες για να διαφυλάξουμε το δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και η λειτουργία τους να είναι στο επίπεδο που απαιτείται. Σήμερα που η εργαζόμενη οικογένεια κτυπιέται από την κρίση και τη πολιτική των κρατούντων χρειάζεται να αγωνιστούμε όλοι μαζί.
Εργαζόμενοι και δημότες μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την πραγματική αναβάθμισή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.
Να αγωνιστούμε για την ανατροπή  αυτής της πολιτικής και να απαιτήσουμε από την κεντρική εξουσία και τη δημοτική αρχή:  Να αυξηθούν τα κονδύλια που δίνονται στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Το σύνολο των χρημάτων που δίνονται από το ΕΣΠΑ την κρατική επιχορήγηση και τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς να διατίθενται αποκλειστικά για τους παιδικούς σταθμούς. Αλήθεια πού και πώς διατέθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στο δήμο από το Ε.Σ.Π.Α για τους παιδικούς σταθμούς το 2012; Γιατί οι προμηθευτές μένουν απλήρωτοι; Γιατί  εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια στον Καρέα έχει νοικιαστεί και έχει διαμορφωθεί κτήριο για Π.Σ. και μένει κλειστό, όταν ήδη λειτουργούν δύο Π.Σ. σε δημόσιο- δημοτικό  κτήριο στη γειτονιά; Γιατί δεν τηρείται το διαιτολόγιο των παιδιών όπως ακριβώς προσδιορίζεται από το διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων;
Η προσχολική αγωγή, η παιδαγωγική, κοινωνική φροντίδα  είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε παιδιού,  όπως  θα πρέπει να είναι η  παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλεια και απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να την σεβαστούν και να την διασφαλίσουν.  
Σήμερα που η τεχνολογία, η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα ένα προϊόν να παράγεται σε χρόνο ασύλληπτο με το παρελθόν, σήμερα που η ανεργία ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, δεν είναι δυνατό να αυξάνεται ο χρόνος εργασίας και τα χρόνια παραμονής στην εργασία. Χρειάζεται να γίνει το εντελώς αντίθετο. Να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Λιγότερες ώρες και χρόνια εργασίας. Εργασία για όλους.
Απαιτούμε :
·               Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων στους Π.Σ. Άμεση ενσωμάτωση των Π.Σ.  στο Δήμο.
·               Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τους Π.Σ. και κατάργηση των τροφείων.
·               Άμεση κατάργηση του Ν.3979/2011που αυξάνει το ωράριο των εργαζομένων, και υποβαθμίζει το ρόλο των παιδαγωγών. Η επαναφορά του ωραρίου στο προηγούμενο καθεστώς θα συντελέσει στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής και θα είναι προς όφελος των παραγόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά.
·               Διεκδικούμε άμεση απόφαση του Δ.Σ του Ν.Π. των παιδικών σταθμών για επαναφορά του ωραρίου στο προηγούμενο καθεστώς. (Π.Δ.588/1988).
·               Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Ανανέωση των υπαρχόντων παιδικών σταθμών με σύγχρονο εξοπλισμό.
·               Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να επιτελείται η εργασία μας με αξιοπρέπεια.
·               Να σταματήσουν οι  ατέλειωτες περικοπές σε παιδαγωγικά υλικά ή σε υλικά καθαριότητας και τροφοδοσίας. Για τη νέα χρονιά να παρθούν μέτρα ώστε κανένα βρέφος και νήπιο να μη μείνει έξω από τους δημοτικούς σταθμούς. Οι εγγραφές των νήπιων στους κατά τόπους ΠΣ να γίνονται με κριτήριο την μικρότερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας. Να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών.
Αντίσταση και αγώνας για  να ανατραπεί η συγκυβέρνηση  και η βάρβαρη πολιτική της.
Να φύγουν από τη χώρα ΔΝΤ και ΤΡΟΪΚΑ. Να καταργηθούν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
Η  διάλυση των δημοσίων, δημοτικών υπηρεσιών είναι σε βάρος της κοινωνίας.

Απρίλης 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου