Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ερώτηση Τσουκαλά για τις «παραβάσεις στο πνευματικό κέντρο του δήμου Βύρωνα»



Ερώτηση με θέμα «Σκανδαλώδεις Παραβάσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα», κατέθεσε  στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς.
Στην ερώτηση του προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,Αντώνιο Μανιτάκη και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο βουλευτής  αφου αναφέρει ότι ο Δήμος Βύρωνα υπήρξε διοργανωτής επί σειρά ετών του γνωστού Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», με το πνευματικό Κέντρο του δημου να είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, τόνιζει ότι κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπίστωσε σοβαρές παραβάσεις σχετικά με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
» Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους 2008 και 2009, οι οποίες και καταλογίστηκαν στο ελεγχόμενο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα με την από 6/2/2012 έκθεση ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε.«, τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.
Συγκεκριμένα, συμφωνα με τον Βουλευτή, το κλιμάκιο ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπίστωσε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα) δεν τηρούσε – ως όφειλε – βιβλία και στοιχεία τουλάχιστον της Β’ κατηγορίας του Π.Δ. 186/1992 (ΚΒΣ) και επιπλέον σε είκοσι περιπτώσεις λήψεις υπηρεσιών από διάφορες επιχειρήσεις δεν ζήτησε, δεν έλαβε, αλλά ούτε και εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 304.216,79 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 57.801,21 ευρώ, ήτοι συνολικής αξίας 362.018 ευρώ.
Για τις ως άνω παραβάσεις επιβλήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα πρόστιμο άνω των 350.000 ευρώ εκ των οποίων ποσό 47.000 ευρώ έχει ήδη καταβληθεί από το Πνευματικό Κέντρο ως προκαταβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ενώ το υπόλοιπο του προστίμου έχει υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι σχετικές έγγραφες εξηγήσεις των εκπροσώπων της ελεγχόμενης επιχείρησης δεν έγιναν δεκτές από το Σ.Δ.Ο.Ε.
Υπογραμμίζει δε ότι «πέρα από τις παραπάνω διαπιστωθείσες φορολογικές παραβάσεις, έκπληξη προκαλούν και τα όσα πρωτοφανή και προφανώς παράνομα καταγράφονται στην έκθεση ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. Συγκεκριμένα, στην έκθεση ελέγχου περιγράφονται οι πρακτικές και οι τακτικές που ακολουθούσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα στις συναλλαγές του με τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούσαν τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ συνομολογούν μεταξύ άλλων ότι «τα τιμολόγια που εκδίδονταν από τα σχήματα ήταν σύμφωνα με τα συμβόλαια πλην όμως τα σχήματα παίρνουν επί πλέον αμοιβή χωρίς παραστατικό»!!! Δηλαδή, σε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της χώρας, οι απαιτούμενες οικονομικές συναλλαγές γινόταν χωρίς να εκδίδονται τα ανάλογα παραστατικά, χωρίς να αποδίδεται ο αναλογούν Φ.Π.Α. και χωρίς να φορολογούνται τα όποια διακινούμενα ποσά!».
Καταλήγοντας ο βουλευτής ρωτα τους υπουργούς αν ο Προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.Ε. εχει αποστείλει σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, βάσει της από 6/2/2012 έκθεσης ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. καθώς και αν το Σ.Δ.Ο.Ε εχει συντάξει έκθεση ελέγχου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα για τις φορολογικές περιόδους πριν το 2008; Παράλληλα ζητά να μάθει σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. και ο αρμόδιος Ελεγκτής Νομιμότητας για τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αιρετών οργάνων του Δήμου Βύρωνα.
Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου