Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Εξελίξεις για το 4ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε τις ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει φορείς της πόλης.

Στις 27 Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Βύρωνα εξέδωσε απόφαση για συγκεκριμένες εργασίες στο σχολείο. Η έκδοση της απόφασης, τα έργα που περιγράφει, ο χρόνος έκδοσής της κατά τη γνώμη μας αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής,για την ανικανότητα, αμέλεια που επιδεικνύει, με θύματα τα παιδιά, την εκπαιδευτική διαδικασία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Μπορείτε να δείτε την απόφαση του δημάρχου εδώ: 

Ένωση Γονέων Βύρωνα: Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς
Η Ένωση Γονέων Βύρωνα χαιρετίζει τη στάση των γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα και του Συλλόγου τους, τόσο κατά τις δύο πρόσφατες γενικές συνελεύσεις τους, όσο και κατά την παρουσία τους στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε.
Η ανακοίνωσή τους είναι διαθέσιμη στον ιστοτοπό τους: https://www.enosi-gonewn-virona.com/l/anoichti-epistoli-pros-toys-goneis

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη". Παραθέτουμε όλη την ανακοίνωση: 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
«ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»
Κωνσταντιλιέρη και Ερυθραίας - Βύρωνας
Web: sylimvrioti.gr e-mail: sylbox@sylimvrioti.gr
ΠΛΗΡ.: Κοπριτέλης Απόστολος – Γλαβίνα Σουζάνα
ΤΗΛ.: 6974732346 σχ. 7651841 – 6947434724 σχ. 7651841 

Βύρωνας 29/3/2018
Αριθ. Πρωτ.: 67

ΠΡΟΣ: Μέλη μας, Ένωση Γονέων Βύρωνα, Σύλλογος Γονέων 4ου Δ. Σχ. Βύρωνα

ΚΟΙΝ.: Α Διεύθυνση, ΔΟΕ, ΚΤΥΠ ΑΕ, …ΜΜΕ 

50ό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Χαιρετίζουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαζικούς φορείς του Βύρωνα!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας για νέο, ασφαλές, σύγχρονο διδακτήριο για τα παιδιά του 4ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα!

Μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που, αντί να ακούσει τη φωνή μας, η μόνη προσπάθεια που κάνει είναι να «πείσει» (βλέπε εξαναγκάσει) τους γονείς να βάλουν τα παιδιά τους στο σημερινό επικίνδυνο κτήριο, ελαφρώς …σουλουπωμένο!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας χαιρετίζει τους συναδέλφους, τους γονιούς και τους μαζικούς φορείς του Βύρωνα, που συμμετείχαν ως τώρα στον αγώνα (παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο 19/3, μαζική πορεία και παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο 23/3, παρουσία έξω από το σχολείο, συσκέψεις, Γ.Σ…), που έχει σήμερα φέρει στο επίκεντρο το σοβαρό ζήτημα της ακαταλληλότητας-επικινδυνότητας του κτηρίου που στεγάζει τα 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη στάση και δράση τόσο της Ένωσης Γονέων Βύρωνα όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Βύρωνα, που με συλλογικές και μαζικές Συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις και αντιστέκονται στις σειρήνες της υποταγής στη λογική του «δεν υπάρχουν λεφτά», «δε γίνεται τώρα», «να μπούμε τώρα στο κτήριο και όλα θα δρομολογηθούν» κ.τ.λ., που στοχεύει στο κλείσιμο του θέματος εφόσον οι γονείς βάλουν μέσα τα παιδιά τους!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα, ώστε να δρομολογηθεί και να αποκτήσουν σύντομα τα παιδιά αυτής της περιοχής του Βύρωνα ένα ασφαλές και σύγχρονο διδακτήριο! Το δικαιούνται πρώτα και κύρια αυτά και είναι δυνατότητα της εποχής μας! Το δικαιούνται και οι γονείς, που το έχουν πληρώσει μέσα από τη συνεχή φοροληστεία και όχι μόνο! Το δικαιούνται και οι συνάδελφοί μας, που εργάζονται χρόνια σε ένα εντελώς ακατάλληλο για την εκπαιδευτική διαδικασία κτήριο! Τώρα που καταφέραμε και το ζήτημα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, που έχουν δει τη δύναμή μας, που νιώθουν να ξεχειλίζει η αγανάκτηση του λαού του Βύρωνα, πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να δρομολογηθεί τόσο η οριστική λύση, δηλαδή το γκρέμισμα του παρόντος και χτίσιμο νέου διδακτηρίου, όσο και η άμεση λύση, που είναι η μεταστέγαση όλου του σχολείου σε ασφαλές κτήριο, για να συνεχιστεί αμέσως μετά το Πάσχα απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Δεν είναι μόνο οι διαχρονικές, που έχει και αυτή και η προηγούμενη που δεν προώθησαν το ζήτημα, αλλά γίνονται κρίσιμες οι σημερινές της ευθύνες για τη στάση της!

Από την πρώτη στιγμή, αντί να ασχοληθεί με τη δρομολόγηση τόσο της οριστικής όσο και της άμεσης λύσης, ασχολείται επιμελώς με το να πείσει τους γονείς ότι δήθεν υπάρχει σκοπιμότητα, ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα, άρα μπείτε μέσα και βλέπουμε, να πιέζει γονείς να αλλάξουν γνώμη και στάση, να κάνει συνεχείς δηλώσεις αποπροσανατολισμού του κόσμου και γενικά να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι μετά το Πάσχα, που θα έχει γίνει το ρετουσάρισμα του σημερινού επικίνδυνου κτηρίου, όλα θα είναι έτοιμα να μπουν μέσα τα παιδιά και βλέπουμε! Δηλαδή μπείτε μέσα και όλα τα άλλα στο …απώτερο μέλλον!

Όμως το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, που το μόνο που σας νοιάζει είναι να μην ενοχλήσετε την κυβέρνηση, που είναι αντιλαϊκή όπως και οι προηγούμενες, να μην ξοδέψει ούτε ευρώ για τα παιδιά του Βύρωνα! Πάρτε το απόφαση! Θα μας βρίσκετε μπροστά σας, ώσπου να φτιαχτεί το νέο κτήριο!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Ο κοινός μας αγώνας έχει φέρει ήδη απτά αποτελέσματα γιατί είναι δίκαιος! Αυτός ο αγώνας μας γίνεται για την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών μας και γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα δίκαιος! Ναι, λοιπόν κύριοι, μας «υποκινεί» η αγωνία για την ασφάλεια, τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών μας! Ναι, μας «υποκινεί» η ανάγκη να έχουν οι δάσκαλοι σύγχρονη υποδομή να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, μας «υποκινεί» να μπαίνει με ασφάλεια στο κτήριο και κάθε γονιός που πάει να μάθει για το παιδί του! Όλα αυτά είναι που μας «υποκινούν»!

Ο δίκαιος αυτός αγώνας αντικειμενικά συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κι αυτούς που τη χαράζουν και τη στηρίζουν, δηλαδή την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή, που καθημερινά δυστυχώς αποδεικνύει ότι κύριο μέλημά της είναι όχι η ασφάλεια και η μόρφωση των παιδιών μας αλλά η στήριξη αυτής της πολιτικής! Το ίδιο είχε κάνει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να κομπάζει! Και οι δύο έχουν αφήσει στην τύχη τους για καιρό τα σχολικά κτήρια της περιοχής, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και θα τα βρούμε μπροστά μας. Επιπλέον δεν έχουν κάνει τίποτα για χτίσιμο νέων σχολείων, λείπουν κτήρια για να στεγάσουν νηπιαγωγεία και το Ειδικό Σχολείο Βύρωνα, που μένει στα χαρτιά για πάνω από 10 χρόνια κινδυνεύοντας να καταργηθεί!

Καθένας, παίρνει θέση, διαλέγει πλευρά!

Θα μας βρίσκουν όμως μπροστά τους, ώσπου να δρομολογήσουν την οριστική και την άμεση λύση. Ούτε να το σκέφτονται, Δημοτική Αρχή και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ότι θα τους επιτρέψουμε να «παραλύσουν» παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με μοίρασμα του σχολείου ή αναχρονιστική βάρδια!

Γονείς κι εκπαιδευτικοί ενωμένοι συμπορευόμαστε, για να έχουν τα παιδιά μας το δικαίωμα να διδάσκονται σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια!

Καλούμε για άλλη μια φορά τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει την παρελκυστική τακτική και να δρομολογήσει την άμεση και την οριστική λύση τώρα!

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                                  Η Γ. Γραμματέας
Κοπριτέλης Απόστολος                                                                    Γλαβίνα Σουζάνα


Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η συνδικαλιστική παράταξη "Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση του Συλλόγου ΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη". Παραθέτουμε όλη την ανακοίνωση:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
του συλλόγου Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη"
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.
www.paremvasis.gr

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ!

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Για δεύτερη εβδομάδα παραμένει κλειστό το 4ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βύρωνα, μετά από απόφαση της περιφέρειας. Στο σχολικό συγκρότημα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής που ζητά η πολεοδομία ενώ οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το οποίο παρά την άρση της αχρησίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. 

Τα κτηριακά προβλήματα στο συγκρότημα του Χαραλαμπόπουλου (4ο Δ.Σ και Νηπιαγωγείο Βύρωνα) δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, είναι διαχρονικά και οι ευθύνες βαραίνουν όλες χωρίς εξαίρεση τις δημοτικές αρχές του Βύρωνα. Καμία διοίκηση του δήμου δεν αναζήτησε ποτέ χώρους για την ανέγερση σχολείων και γενικότερα κοινωνικών υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη.

Το κτήριο χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, προκειμένου να εξασφαλίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προσφύγων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, ενώ τη δεκαετία του ΄50 προστέθηκε και ο δεύτερος όροφος για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε σχολική στέγη. 

Το συγκρότημα λειτουργούσε για χρόνια σε διπλή βάρδια (πρωί – απόγευμα). Η δημοτική αρχή Ρογκάκου δεν δίστασε να μετατρέψει τις τουαλέτες του σχολείου αρχικά σε γραφεία δασκάλων και στη συνέχεια σε τάξη, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο σε πρωινή βάρδια. Σε άλλα σχολεία διάδρομοι κλείστηκαν για να γίνουν τάξεις, ενώ στην Αγία Τριάδα τοποθετήθηκαν οι προκάτ αίθουσες για να υπάρξει πρωινή λειτουργία στα σχολεία. 

Η δημοτική αρχή Χαρδαλιά επιδίωξε να κατασκευάσει νέο σχολείο, στο υπάρχον οικόπεδο. Η ανέγερση μπλοκαρίστηκε από προσφυγές κατοίκων στην υπηρεσία νεωτέρων μνημείων η οποία και απορρίφθηκε. Στο νέο κτήριο σύμφωνα με τα σχέδια θα στεγάζονταν το 4ο και 12ο Δ.Σ. Βύρωνα και το 4ο Νηπιαγωγείο. Δεν ασκήθηκε όμως καμία πίεση να υπογραφεί από τους υπουργούς πολιτισμού και να δρομολογηθεί η κατεδάφιση του κτηρίου. Ο κ. Χαρδαλιάς σταμάτησε να «ενδιαφέρεται» για την κατασκευή νέου σχολείου. Ταυτόχρονα σταμάτησε να συντηρεί ουσιαστικά το σχολείο. Το κτήριο αφέθηκε στην τύχη του, παρόλο που η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας μιλούσε για επικίνδυνο κτήριο και οι «επισκευές» που έγιναν ήταν επιφανειακές, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.

Με το πέρασμα των χρόνων οι επισκευαστικές ανάγκες γίνονται πιο έντονες χωρίς όμως να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που σοβάδες έχουν καταρρεύσει, ενώ από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς. 

Η σημερινή δημοτική αρχή Κατωπόδη όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια για την ανέγερση νέου διδακτηρίου αλλά δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Οι όποιες παρεμβάσεις στο κτήριο δεν έδωσαν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Ας μην προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την απόφαση της πολεοδομίας. 

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Εδώ και δέκα μέρες το σχολείο είναι κλειστό. Οι μαθητές απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία. Την Παρασκευή 23 Μαρτίου η δημοτική αρχή προσπαθούσε να πείσει τους γονείς ότι πήρε τα μέτρα που πρότεινε η πολεοδομία, το σχολείο είναι ασφαλές και μπορούν τη Δευτέρα να γίνουν μαθήματα. Αυτό όμως που όλοι είδαμε είναι το κτήριο να είναι ζωσμένο με σκαλωσιές, η λεγόμενη ασφάλεια να αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. 

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να βρει κτήριο για τη μεταφορά όλου του σχολείου εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Αυτό που πραγματικά δεν θέλει είναι να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει τόσο την ενοικίαση ενός κτηρίου όσο και τη μεταφορά των μαθητών. Σήμερα η δημοτική αρχή δηλώνει ότι μετά το Πάσχα το σχολείο θα ανοίξει. 

Η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του σχολείου και της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν είναι στις προτεραιότητές της σημερινής δημοτικής αρχής. Μπορεί να δηλώνει ότι έχει πλεονάσματα οικονομικά, αρνείται όμως να ξοδέψει έστω και ένα ευρώ για μια τόσο σημαντική ανάγκη που εξυπηρετεί εκατοντάδες οικογένειες και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Επιδιώκει με μηδενικό κόστος να επαναλειτουργήσει το σχολείο. Θέλει να δείξει ότι «όλα λειτουργούν», δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Υπηρετεί πιστά τις κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές και στόχους εφαρμόζοντας και στον δήμο τα κεντρικά μνημόνια. 

Έφτασε στο σημείο να δηλώνει στους γονείς πως αν θέλουν μπορούν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι μόνες λύσεις που πρότεινε είναι η λειτουργία σε απογευματινή βάρδια με το γειτονικό 12ο Δ.Σ. ή διαμελισμός του σχολείου σε όλο τον Βύρωνα, καταπατώντας με αυτόν τον τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και ταλαιπωρώντας τις οικογένειες τους. Κλείνει ένα σχολείο, διαλύουμε δύο. 

Στην ίδια γραμμή σύμπλευσης όμως και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο διευθυντής εκπαίδευσης αντί να πιέσει ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη πρωινή λειτουργία του σχολείου, να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς πρότεινε τη λειτουργία σε βάρδια των δύο σχολείων. Η πρότασή του ταυτίζεται με αυτή της δημοτικής αρχής. Επιδιώκει να οδηγήσει τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς στην αποδοχή της λειτουργίας του σχολείου στο ήδη υπάρχον κτήριο, παρότι δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών ώστε κράτος δήμος να έχουν μηδενικό κόστος. 

Στον Σύλλογο Ρόζα Ιμβριώτη προτείναμε να κηρυχτεί στάση εργασίας τη Δευτέρα 26/3/2018 όχι μόνο για να συμπαρασταθούμε στους γονείς των μαθητών, αλλά και γιατί το συνδικάτο πρέπει να έχει άποψη και θέση για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για το αν αυτοί τηρούνται. Οι εκθέσεις από το 2007 μιλάνε για σοβαρά προβλήματα στατικότητας τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Ως εργαζόμενοι και ως δάσκαλοι πρέπει να πρωτοστατούμε στην διεκδίκηση ασφαλών σχολείων. Πρέπει να διεκδικούμε την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών τους. Πρέπει συνολικά να υπερασπίζουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και την ισότιμη παροχή της σε όλα τα παιδιά.

Το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στη λειτουργία του σχολείου.

Να βρεθεί κτήριο όπου θα στεγαστεί το σχολείο για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και να αρχίσουν οι ενέργειες για την ανέγερση νέου σύγχρονου κτηρίου όπου θα εξυπηρετεί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και θα εξασφαλίζονται η ασφάλεια, η υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών. Δημοτική αρχή και κυβέρνηση έχουν την πλήρη ευθύνη και πρέπει να δώσουν λύση σε ένα τέτοιο χρόνιο πρόβλημα.
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΒΑΡΔΙΑ!
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
  • ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου