Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Στήβεν Χώκινγκ:

Ο οραματιστής της σύγχρονης Φυσικής πεθαίνει στα 76
Αναδημοσίευση από εδώ.
Η μέρα γενεθλίων του Αϊνστάιν είναι η μέρα του θανάτου του αστροφυσικού και κοσμολόγου Στήβεν Χώκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή νωρίς σήμερα το πρωί, σε ηλικία 76 χρονών. Στην λιτή ανακοίνωση των παιδιών του που ενημέρωσαν για τον θάνατο του μεγάλου αυτού επιστήμονα, αναφέρεται ότι «Μια φορά είχε πει ότι δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς. Θα μας λείπει για πάντα…»

Στα 21 του χρόνια είχε διαγνωστεί με από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), πράγμα που έκανε τους γιατρούς του τότε να θεωρούν ότι δεν θα ζούσε παρά λίγα μόνο χρόνια ακόμα. Εκείνος, όμως, έζησε άλλα 55, όχι πολύ εύκολα μάλλον, όμως έζησε, τιμώντας τη ζωή του και καταπατώντας φόβους και δυσκολίες. Είχε πάντα δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν και απέδειξε ότι αυτό το σύμπαν μας χωράει όλους, αρκεί να μας αφορά η σχέση μας με τους ανθρώπους και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Στήβεν Χώκινγκ το 1969, όπου φαίνεται στην πρώτη σειρά (με τις πατερίτσες) να διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ –μαζί με τους Ταρίκ Άλι και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.


Πήρε θέση σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, πάντα ενάντια στον καπιταλισμό και τα τέρατα που γεννάει.
«Αν οι μηχανές παράγουν οτιδήποτε χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς διανέμονται τα πράγματα. Ο καθένας και η καθεμία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν πολυτέλεια στη ζωή τους, αν ο πλούτος που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται, αλλιώς περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν με επιτυχία το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου»
Διαβάστε εδώ το άρθρο που συμπτωματικά έγραψε η gazzeta δύο μέρες πριν, αναδεικνύοντας το πόσο μεγάλος άνθρωπος και επιστήμονας ήταν.

Πηγή: toperiodiko.gr - 14 Mαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου