Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Στιγμές από τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου...


ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Φωτό αρχείου
Ενδιαφέρουσα αλλά και αποκαλυπτική για την πολιτική τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τέταρτη 28 Φεβρουαρίου.








  • Την συγκρότηση δημοτικής ομάδας γνωστοποίησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη "Στάση Βύρωνα" της δημοτικής αρχής, και μέχρι σήμερα παρέμεναν ως ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαυρόπουλος, Παπαμιχαήλ. Σάρολα, Κοσκινάς, Παπαδημητρίου και Σώζος. Είναι προφανές ότι με την δημιουργία δημοτικής ομάδας, επιδιώκουν να έχουν καλύτερη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και να ενισχύσουν την δική τους παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Θα δούμε εάν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και μεγαλύτερη συνεισφορά για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. 
  • Εμμένει η δημοτική αρχή στην πολιτική των κατασχέσεων για τους μικρο-οφειλέτες. Μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση που διάβασε προς το σώμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αγγέλης . Ο Δήμος θα συνεργαστεί και θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών την ενημέρωση των πολιτών που οφείλουν στο Δήμο. Με αυτό τον τρόπο θέλει άμεσα να ενημερωθούν όσοι χρωστάνε στο δήμο, να προσέλθουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι κατασχέσεις από τις τράπεζες. Μην νομίζει κάνεις ότι ο δήμος δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν 50, 100 και πλέον χιλιάδες ευρώ, απλά τα σαΐνια της ταχυμεταφορικής θα τρέξουν να θυροκολλήσουν τα ειδοποιητήρια, κυρίως στους μικρο-οφειλέτες που είναι και αυτοί που τελικά θα πληρώσουν. 
  • Εύστοχες ήταν οι ανακοινώσεις της Ένωσης Γονέων Βύρωνα που αφορούσαν τις ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας και γενικών καθηκόντων στα σχολεία του Δήμου μας. Η Ένωση ζητά να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες των σχολείων αφού οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μετά την λήξη της οκτάμηνης σύμβασης τους απομακρύνθηκαν από τα σχολεία.
  • Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των υπηρεσιών του δήμου επισήμαιναν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που ζήτησαν να παρέμβουν πάνω στην εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον προγραμματισμό 12 προσλήψεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας. Οι προσλήψεις αυτές έρχονται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, αφού η πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση και υλοποιεί η δημοτική αρχή, απαγορεύει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εκτός μόνο από την υπηρεσία καθαριότητας που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος του σωματείου κ. Βασιλάκος αφού απαίτησε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, ζήτησε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπως -ενδεικτικά ανέφερε- ηλεκτρολόγοι -κάτι που επιτρέπεται από το νόμο. Επίσης και άλλες ειδικότητες όπως κοινωνικός λειτουργός, διοικητικοί υπάλληλοι, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή. Μετά από αρκετή συζήτηση και αφού αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ανέδειξαν ως προβληματική και φωτογραφική, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, την πρόταση από την εισήγηση για πρόσληψη Π.Ε με μεταπτυχιακό στη πολιτιστική για τον πολιτισμό του Δήμου. Αρκετοί σύμβουλοι ζήτησαν να αλλάξει η πρόταση αυτή ως προς το τίτλο σπουδών, ώστε να μην θεωρηθεί φωτογραφική από νέους ανέργους επιστήμονες που αναζητούν εργασία. Η πρόταση της δημοτικής αρχής καταψηφίστηκε από τους κ.κ. Τζορτζιώτη, Παπαμιχαήλ, Μαυροπουλο, Κοσκινά υπερασπιζόμενοι την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ παρών ψήφισαν οι κ.κ. Πάλμος και Γείτονας. Επίσης η κα Σάρολα αιτιολόγησε τη θετική της ψήφο με την επιφύλαξη ότι θα γίνει διόρθωση πάνω στο ζήτημα της πρόσληψης για την ειδικότητας Π.Ε. με μεταπτυχιακό στην πολιτιστική κληρονομιά. 
  • Η αποφασιστική παρέμβαση και αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων στην ανακοίνωση-πρόσκληση του Δήμου που καλεί κατοίκους να παρέχουν εθελοντική εργασία σε οργανωμένες υπηρεσίες του Δήμου, είχε ως αποτέλεσμα έστω και την τελευταία στιγμή να αποδεχθεί το αίτημα η δημοτική αρχή δια στόματος του αντιδημάρχου κοινωνικής πολίτικης κ. Σπυρόπουλου, που δεσμεύτηκε ότι η ανάρτηση- ανακοίνωση του Δήμου θα κατέβει από την σελίδα του Δήμου και δεν θα προχωρήσει καμία διαδικασία. Επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση-συζήτηση με το σωματείο των εργαζομένων για να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα αυτό. Η "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" κατέθεσε αίτημα για να γίνει έκτακτο θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας από τη δημοτική αρχή να μην εμπλακούν οι υπηρεσίες του δήμου με εθελοντές και εθελοντική εργασία. Το σωματείο επιμένει ότι δεν θα δεχτεί να υπάρξει εθελοντική απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία στις υπηρεσίες του δήμου. Εθελοντικές δράσεις μπορούν να υπάρχουν όχι όμως ως υποκατάστατο της εργασίας. Η συλλογικότητα μας "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" πρώτη ανέδειξε το ζήτημα αυτό από την ιστοσελίδα μας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα θέματα που ανακύπτουν με την ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία. 
  • Ψήφισμα για να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο υπέρ του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων του Δήμου που διεκδικούν δικαστικά το δώρα και το επίδομα αδείας που κόπηκαν με τις μνημονικές πολιτικές κατέθεσαν οι σύμβουλοι που αποχώρισαν από την παράταξη του δημάρχου. Με το ψήφισμα τους ζητούν το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει στα δικαστήρια το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων ώστε να τους δοθούν τα χρήματα. Οι αγωγές που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στο δήμο και τη δημοτική επιχείρηση, εκδικάζονται τις επόμενες ημέρες και εκεί θα δούμε ποια θα είναι τελικά η πολιτική της δημοτικής αρχής. Θα παραστεί στα δικαστήρια ή θα ζητήσει αναβολή; Θα τοποθετηθεί στο δικαστήριο υπέρ των εργαζομένων ή οι δικηγόροι θα τοποθετηθούν ενάντια στο αίτημα των εργαζομένων; Ίδωμεν...
  • Για δεύτερη φορά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα του σωματείου καταναλωτών που δημιούργησαν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, της δημοτικής αρχής με πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο κ. Μαυρίκη. Στο προηγούμενο συμβούλιο απορρίφθηκε το αίτημα να οργανώνει το συγκεκριμένο σωματείο τη δημοτική αγορά φερόμενη ως "ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ". Ακολούθησε συνάντηση όλων των δημοτικών παρατάξεων, έτσι ώστε να λειανθούν οι αντιδράσεις ορισμένων παρατάξεων και να επανέλθει το θέμα στο συμβούλιο. Η ουσιαστική διαφορά ήταν μόνο ότι προϊόντα από το "Χωριό Παραγωγών" θα παρέχονται και στην Μητρόπολη για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Στο δημοτικό συμβούλιο αυτή η αλλαγή δεν στάθηκε ικανή, ώστε να πειστούν -και δικαιολογημένα- οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να ψηφίσουν υπέρ. Με μόνο 16 θετικές ψήφους της παράταξης της δημοτικής αρχής και μια ακόμη απώλεια, -ο κ. Κορές δεν ψήφισε- πέρασε η εισήγηση. Οι παρατάξεις των κ.κ. Σωτηροπούλου, Μπαντή, Τζορτζιώτη , Πάλμου ψήφισαν κατά. Η παράταξη του κ. Γώγου απείχε, ενώ την αποχή και όχι την καταψήφιση επέλεξαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαυρόπουλος και Σάρολα.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 2 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου