Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Αμερικανική (και..συμμαχική) επίθεση στη Συρία: Αντίστροφη μέτρηση

Οκτώ λόγοι για τους οποίους τα περί συριακής επίθεσης με χημικά είναι, σχεδόν σίγουρα, εντελώς ανόητα
Αναδημοσίευση από εδώ.
Η εξαπόλυση επίθεσης κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ (ή και από τους στενούς συμμάχους της 
στην προκειμένη περίπτωση στην περιοχή, δηλαδή το Ισραήλ ή τη Σαουδική Αραβία) μοιάζει να είναι ειλημμένη απόφαση. Το ρολόι του κόσμου έχει αρχίσει μια αντίστροφη μέτρηση για ένα πλήγμα, που μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί στην πρώτη πράξη ενός τρίτου παγκόσμιου δράματος αποκαλυπτικών, όμως, διαστάσεων λόγω της ισχύος και της στρατιωτικής τεχνολογίας των εμπλεκομένων που πλέον δεν είναι διόλου λίγοι. 

Ενώ πολεμικά πλοία συνωστίζονται σε αυτό το τόσο μικρό κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου που μετριέται πια με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και κινδυνεύει να υποδεχτεί τις ζωές πολλαπλάσιων κυνηγημένων από τη φρίκη, σε αυτό το τόσο μικρό κομμάτι θάλασσας που, όμως, «κρύβει» τόσο «μαύρο χρυσό» και γειτονεύει με μια τόσο σημαντική, γεωστρατηγικά, περιοχή όπου εκατομμύρια ζωές θυσιάζονται στο βωμό των κερδών, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: η ΑΦΟΡΜΗ. Αν και είναι πλέον σε αρκετούς σαφές ότι το αίμα του συριακού λαού χύνεται στο πλαίσιο μιας ευθείας πλέον ενδο-ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης που, όμως, γίνεται στη δική του γη, τα «προσχήματα» έστω και αν είναι λιγότερο σημαντικά και από φύλλο συκής πάντα χρειάζονται για την προπαγάνδα προς τις μάζες. Μετά τα απαγορευμένα χημικά και βιολογικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, τα οποία ουδέποτε βρέθηκαν, τις «σφαγές εξεγερμένων» και τα απαγορευμένα όπλα (πάλι) στην Λιβύη, που επίσης δεν βρέθηκαν, τον βομβαρδισμό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας κάτι μέρες σαν και αυτές το 1999 μετά από την κορύφωση πιέσεων που ξεκίνησαν από «στημένες» σφαγές στο Ρατσάκ (όπως παραδέχτηκε, εκ των υστέρων, ο Γουέσλεϊ Κλαρκ, τότε στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο βομβαρδισμός είχε αποφασιστεί ήδη από το 1998) κλπ κλπ, τώρα έχουμε την χημική επίθεση στην Ντούμα λίγες ώρες πριν η περιοχή περάσει οριστικά, μετά και από συμφωνία αποχώρησης της τελευταίας ισλαμιστικής ομάδας της «Τζάις αλ Ισλάμ», στον έλεγχο του συριακού στρατού, σε μια περίεργη «αλυσίδα» γεγονότων και «συμπτώσεων» όπως γράφαμε στο #ToPeriodikoGR.


Ακολουθεί η αναδημοσίευση άρθρου από την ιστοσελίδα antapocrisis.gr όπου καταγράφονται αναλυτικά 8 λόγοι για τους οποίους είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιήθηκε ποτέ η συγκεκριμένη επίθεση. Οι λόγοι στοιχειοθετούνται, και αυτό έχει τη σημασία του, σε παραδοχές κυρίως mainstream ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά φιλο-ασσαντικών, φιλορωσικών, φιλο-ιρανικών ή το ο,τιδήποτε άλλο. Η μετάφραση έχει γίνει από το antapocrisis.gr και η αρχική πηγή είναι What’s left. Το άρθρο υπογράφει ο Stephen Gowans.

«Υπάρχει μεγάλη ασάφεια γύρω από την υποτιθέμενη επίθεση χημικών όπλων στην Douma, που λέγεται ότι έγινε αργά το Σάββατο, αλλά υπάρχουν μερικά ζητήματα που είναι σαφή.

Πρώτον, σύμφωνα με τη Wall Street Journal [1] και το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών [2], οι αναφορές είναι «μη επαληθευμένες» και δεν επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ [3]. Επιπλέον, οι New York Times σημείωσαν ότι «δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι αναφορές» [4], ενώ το Associated Press πρόσθεσε ότι «οι εκθέσεις δεν μπορούσαν να ελεγχθούν ανεξάρτητα» [5].

Δεύτερον, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δεν είναι «ξεκάθαρο ποιος διεξήγαγε την επίθεση» [6], υποθέτοντας έστω, ότι αυτή πραγματοποιήθηκε.

Τρίτον, οι «μη επαληθευμένες φωτογραφίες και βίντεο» [7] που αποτελούν το βασικό υλικό των (μη επαληθευμένων) αποδεικτικών στοιχείων, παρήχθησαν από δύο ομάδες που έχουν συμφέρον να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν θηριωδίες της συριακής κυβέρνησης ώστε να τραβήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο βαθιά στη συριακή διαμάχη. Και οι δύο ομάδες, τα Λευκά Κράνη και η Συριο-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, χρηματοδοτούνται από τις δυτικές κυβερνήσεις [8], οι οποίες επιδιώκουν ανοιχτά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία και, κατά συνέπεια, έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν ένα ανθρωπιστικό πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την όλο και μεγαλύτερη παρέμβασή τους στη χώρα. Τα Λευκά Κράνη με τη χρηματοδότηση δυτικών κυβερνήσεων και η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία είναι σύμμαχοι οργανισμοί με τους αντικυβερνητικούς τζιχαντιστές και δραστηριοποιούνται μόνο «σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση» [9]. Πρόκειται για ομάδες που έχουν σαφώς συμφέρον από αυτή την ιστορία.


Τέταρτον, οι New York Times αποκάλυψαν έμμεσα ένα πιθανό κίνητρο για τις δύο ομάδες να προωθήσουν κατασκευασμένες ιστορίες θηριωδιών που ενοχοποιούν τη συριακή κυβέρνηση. «Μια νέα επιβεβαιωμένη χημική επίθεση στη Συρία,» ανέφερε η εφημερίδα, «θα αποτελούσε δίλημμα για τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος … πρόσφατα δήλωσε ότι θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία.» [10]

Οι πρόσφατες σκέψεις του Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής, σχεδόν του ενός τρίτου της συριακής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας, αποκρούστηκαν γρήγορα από το αντιπολιτευόμενο Πεντάγωνο, υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis. Ο Αμερικανός πρόεδρος, απρόθυμα δέχθηκε μια συνεχιζόμενη κατοχή, εφόσον τελειώνει μέσα σε μήνες και όχι χρόνια.

Η κατασκευή μιας «συριακής θηριωδίας» θα πίεζε τον Τραμπ να διατηρήσει την αμερικανική κατοχήαπεριόριστα και πιθανόν να κλιμακώσει την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία. Πράγμα που θα ευχαριστούσε σε μέγιστο βαθμό τους ισλαμιστές αντάρτες, τους συμμάχους τους – τα Λευκά κράνη και τη Συριο-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, καθώς και τους φιλοπόλεμους σχεδιαστές των ΗΠΑ.

Εάν αυτή είναι η πρόθεση, ο ελιγμός φαίνεται να έχει επιτυχία. Ο Τραμπ αντέδρασε μέσω Twitter στις μη επαληθευμένες (και μη επαληθεύσιμες) αναφορές, αποκαλώντας τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ «ζώο», τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί υπεύθυνο για μια «αναιτιολόγητη ανθρωπιστική καταστροφή». Το ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι αναφορές ήταν ανεπιβεβαίωτες δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον γρήγορο πιστολέρο Τραμπ από το να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε.

Πέμπτον, μια χημική επίθεση από τη συριακή κυβέρνηση θα ήταν προφανώς αυτοκαταστροφική και, κατά συνέπεια, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά απίθανη. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εφ’ όλης της ύλης και αναπόφευκτης νίκης στην Ανατολική Γκούτα. Γιατί να ακυρώσει τα κέρδη του δημιουργώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρόσχημα για να συνεχίσουν τη στρατιωτική παρέμβασή τους στη Συρία, αμέσως μετά την δηλωμένη πρόθεση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα;

Αποχώρηση των ενόπλων της «Τζάις αλ Ισλάμ» από την Ντούμα στο πλαίσιο συμφωνίας, ώρες μετά την καταγγελία της «επίθεσης» με χημικά

Έκτο, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς οποιοδήποτε στρατιωτικό όφελος για τον Συριακό Αραβικό Στρατό και την κυβέρνηση Άσαντ, από τη χρήση χημικών όπλων. Ο στρατός της Συρίας έχει πολύ πιο θανατηφόρους, συμβατικούς τρόπους εκτελέσεων από τα χημικά όπλα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι απρόβλεπτα και συνήθως μικρής κλίμακας. Σε όλα τα φερόμενα επεισόδια χημικών επιθέσεων στη Συρία, ο ισχυριζόμενος αριθμός των θυμάτων είναι πάντα μικρότερος από εκείνον που θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί με αεροπορικές επιθέσεις και πυροβολικό. Γιατί λοιπόν, η κυβέρνηση της Συρίας να χρησιμοποιήσει σχετικά αναποτελεσματικά χημικά όπλα, δημιουργώντας ένα πρόσχημα για τη συνέχιση της αμερικανικής παρέμβασης, όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο θανατηφόρα συμβατικά όπλα χωρίς να ξεπεράσει κάποια κόκκινη γραμμή;

Έβδομο, μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με τα χημικά όπλα στη Συρία σιωπηλά θεωρεί ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χημικά όπλα, παρόλο που η χώρα συνεργάζεται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ώστε να τα εξαλείψει εδώ και χρόνια.

Όγδοο και τελευταίο, οι ισχυρισμοί σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων γίνονται συνήθως εναντίον της συριακής κυβέρνησης και, ενώ μέσω της διαρκούς επανάληψης προσλαμβάνονται ως αληθείς, έχουν αποδειχθεί όλοι μη επαληθεύσιμοι. Ο Jim Mattis, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναγνώρισε το γεγονός αυτό σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Φεβρουαρίου.
Ερ: Απλά για να βεβαιωθώ ότι σας άκουσα σωστά, λέτε ότι νομίζετε ότι είναι πιθανό να το έχουν χρησιμοποιήσει (σ.μτφ. χημικό αέριο) και ψάχνετε τα στοιχεία; Αυτό είπατε; 
Jim Mattis: … Δεν έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό… ψάχνουμε για αποδείξεις …
Ερ: Δεν το χαρακτηρίζετε δηλαδή ως πιθανό; Νόμιζα ότι χρησιμοποιούσατε τη λέξη αυτή. Υποθέτω ότι σας παρανόησα. 
Jim Mattis: Λοιπόν, υπάρχουν σίγουρα ομάδες που λένε ότι το έχουν χρησιμοποιήσει. Και έτσι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει χρησιμοποιηθεί χημικό αέριο, επομένως ψάχνουμε τα στοιχεία. 
Ερ: Υπάρχουν λοιπόν αξιόπιστες αποδείξεις ότι τόσο το σαρίν όσο και το χλώριο… 
Jim Mattis: Όχι, δεν έχω τα στοιχεία, όχι συγκεκριμένα. Δεν έχω τα στοιχεία. Αυτό που λέω είναι ότι άλλοι – οι ομάδες στο έδαφος, οι ΜΚΟ, οι μαχητές στο έδαφος, είπαν ότι έχει χρησιμοποιηθεί το σαρίν. Επομένως, ψάχνουμε για αποδείξεις. Δεν έχω αποδείξεις, αξιόπιστες ή μη αξιόπιστες. [11]
Η απουσία αποδεικτικών στοιχείων δεν αποτελεί απόδειξη απουσίας χημικών, αλλά ούτε και απόδειξη ενοχής. Η πλήρης έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, μαζί με ένα πολιτικό πλαίσιο που ευνοεί την παραγωγή και διασπορά ψευδών ισχυρισμών, υποδηλώνει ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων είναι -όπως όλοι οι προηγούμενοι- στην καλύτερη περίπτωση, αμφίβολοι.

1. Raja Abdulrahim, “Dozens killed in alleged chemical-weapons attack in Syria,” The Wall Street Journal, April 8, 2018.

2. Ben Hubbard, “Dozens suffocate in Syria as government is accused of chemical attack,” The New York Times, April 8, 2018.

3. Hubbard.

4. Hubbard.

5. Zeina Karam and Philip Issa, “Syrian rescuers say at least 40 people killed in eastern Ghouta has attack,” The Associated Press, April 8, 2018.

6. April 8.

7. Abdulrahim, April 8.

8. Raja Abdulrahim, “Syria airstrikes hit hospitals in rebel territory,” The Wall Street Journal, February 5, 2018; Louisa Loveluck and Erin Cunningham, “Dozens killed in apparent chemical weapons attack on civilians in Syria, rescue workers say,” The Washington Post, April 8, 2018.

9. Abdulrahim, April 8; Abdulrahim, February 5.

10. Hubbard.

11. Media Availability by Secretary Mattis at the Pentagon, Secretary of Defense James N. Mattis, Feb. 2, 2018, https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript-View/Article/1431844/media-availability-by-secretary-mattis-at-the-pentagon/

Πηγή: toperiodiko.gr - 12 Απρίλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου