Το θέμα διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ, με έναν τρόπο που κάποιες φορές εκθέτει τη χώρα και εγείρει ζητήματα αποτελεσματικότερης εποπτείας, έθεσε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα», αναφερόμενο σε δυο περιπτώσεις, εκ των οποίων η μία αφορά το κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο του Δήμου Βύρωνα.
Εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια διασταύρωσης και σύγκρισης των στοιχείων που παρατίθενται για το έργο του Περιστερίου, επίσης δεν θα υπεισέλθουμε στο «πως», με βάση δηλαδή ποια μελέτη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το βιοκλιματικό κολυμβητήριο του Βύρωνα. Θέλουμε-δε θέλουμε, όμως, φέρνουμε στο νου μας μια αντίστοιχη περίπτωση απ’ το Δήμο Βύρωνα, τον παιδικό σταθμό στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Για το σταθμό αυτό υποβλήθηκε το 2010 πρόταση ένταξής του στο ΕΣΠΑ, με κόστος κατασκευής 4,5 εκατ. ευρώ! Μετά από καταγγελίες φορέων, η μελέτη «κόπηκε» απ’ τον τότε περιφερειάρχη κ. Λιακόπουλο. Σήμερα, το έργο εκτελείται με κόστος 900 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή 5 φορές κάτω απ’ αρχικώς υπολογισθέν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε το ρεπορτάζ, το εν λόγω έργο, «…που δεν περιλαμβάνει καν ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, καταγγέλλεται πως η κατασκευή του κόστισε το εξωπραγματικό ποσό των 20 εκατ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά προέρχονται στο σύνολό τους από το ΕΣΠΑ και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Το νέο κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο Βύρωνα θα διαθέτει μια πισίνα 25x33 και μια μικρότερη εκμάθησης νηπίων.»
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ προχωρούσε σε σύγκριση με «…το πολύ μεγαλύτερο αντίστοιχο έργο που αυτή την περίοδο χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ στον Δήμο Περιστερίου και το οποίο δεν αφορά μια τόσο μικρή πισίνα αλλά μια ολυμπιακών διαστάσεων δημιουργεί απορίες. Ειδικότερα, στην προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση του Δήμου Περιστερίου εγκαταστάσεων - κολυμβητήριο» βλέπουμε το πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Δήμου Βύρωνα έργο, που διαθέτει ένα συγκρότημα με πισίνα ενηλίκων ολυμπιακών διαστάσεων 50x21 μ. (σχεδόν διπλάσια από του Βύρωνα), δεύτερη πισίνα εκμάθησης, διαστάσεων 12,5x10 μ., κερκίδες θεατών (715 θέσεις), VIP (51 θέσεις) και ΑμεΑ (16 θέσεις), βοηθητικούς χώρους με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και χώρους στάθμευσης, να έχει προϋπολογισμό 5.322.480 ευρώ συν ΦΠΑ.»
Και ρωτάει η εφημερίδα: «Πώς δικαιολογείται αυτή η τεράστια διαφορά και πώς υπερκοστολογήθηκε το έργο μέχρι και τέσσερις φορές πάνω;»Εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια διασταύρωσης και σύγκρισης των στοιχείων που παρατίθενται για το έργο του Περιστερίου, επίσης δεν θα υπεισέλθουμε στο «πως», με βάση δηλαδή ποια μελέτη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το βιοκλιματικό κολυμβητήριο του Βύρωνα. Θέλουμε-δε θέλουμε, όμως, φέρνουμε στο νου μας μια αντίστοιχη περίπτωση απ’ το Δήμο Βύρωνα, τον παιδικό σταθμό στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Για το σταθμό αυτό υποβλήθηκε το 2010 πρόταση ένταξής του στο ΕΣΠΑ, με κόστος κατασκευής 4,5 εκατ. ευρώ! Μετά από καταγγελίες φορέων, η μελέτη «κόπηκε» απ’ τον τότε περιφερειάρχη κ. Λιακόπουλο. Σήμερα, το έργο εκτελείται με κόστος 900 χιλιάδων ευρώ, δηλαδή 5 φορές κάτω απ’ αρχικώς υπολογισθέν.
-Πώς φτάσαμε σε αυτή τη θεαματική αποκλιμάκωση; Άγνωστο.
-Διατάχθηκαν άραγε κάποιες έρευνες; (είχαμε ακούσει κάτι για ΕΔΕ). Αποδόθηκαν σε κάποιους ευθύνες;
-Διατάχθηκαν άραγε κάποιες έρευνες; (είχαμε ακούσει κάτι για ΕΔΕ). Αποδόθηκαν σε κάποιους ευθύνες;
Αυτά είναι θέματα, που δεν πρέπει να παρακάμπονται, αν δεν θέλουμε να γίνονται Πρώτο Θέμα, εξυπηρετώντας ενδεχομένως άλλες σκοπιμότητες και όχι τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων…
ΠΗΓΗ:http://zo2.gr
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ προβληματίζονται και ρωτούν: Ευσταθούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην κατάπτιστη φιλάδα του Θέμου Αναστασίάδη ή όχι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου