Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Οργή για τη δικαστική απόφαση στην «υπόθεση της Μανωλάδας»

Οι 28 μετανάστες   πλήρωσαν  με το αίμα τους τον Απρίλιο του 2013 το γεγονός    ότι ζήτησαν το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον παραγωγό φραουλών στη νέα Μανωλάδα.
Η δικαστική απόφαση του Μεικτού ορκωτού εφετείου της Πάτρας
αθώωσης των κατηγορουμένων που πυροβόλησαν στο ψαχνό τους μετανάστες, βρίσκεται  σε  αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.


Ο  επιχειρηματίας παραγωγός, όπως και ο ένας επιστάτης κρίθηκαν αθώοι όλων των κατηγοριών για τους πυροβολισμούς ενάντια στους μετανάστες, που ως εκ θαύματος δεν σκοτώθηκε κανένας. Ένοχοι κρίθηκαν μόνο οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες: για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκαν 8 χρόνια και επτά μήνες. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μετά το άκουσμα της απόφασης, οι συγκεντρωμένοι έξω από το Μεικτό ορκωτό εφετείο της Πάτρας αλλοδαποί εργάτες γης, καθώς και μέλη φορέων και οργανώσεων ξέσπασαν σε γιουχαΐσματα κατά των δικαστών αφού με την απόφαση δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Μάλιστα, σε μια φορτισμένη από θυμό στιγμή, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και δικηγόρος Μωυσής Καραμπεϊδης χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ  η βουλευτής του Σύριζα βασιλική Κατριβάνου επισήμανε ότι   αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του  αναφέρει από την πλευρά του οτι, «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκτων οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».
 «Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.
 Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Πάτρας  αναφέρει μεταξύ άλλων,  η ελληνική δικαιοσύνη για άλλη μια φορά έδειξε τον ταξικό και βαθύτατα ρατσιστικό χαρακτήρα της. Το επταμελές μεικτό ορκωτό Εφετείο Πατρών με την ομόφωνη απόφασή του, σε πλήρη αντίθεση με την καταδικαστική εισήγηση της εισαγγελίας, βρέθηκε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα τοπικά εγκληματικά επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγωγών που πλουτίζουν σε βάρος απλήρωτων ή κακοπληρωμένων αιχμάλωτων ουσιαστικά μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες και εργάζονται 12 ώρες για ένα κομμάτι ψωμί, και αυτό όταν τους το δίνουν αντί για απειλές και τραμπουκισμούς. Βρέθηκε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την προσπάθεια κυβέρνησης-τρόικας-κεφαλαίου να τσακίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και να στοχοποιήσουν το πιο ευάλωτο κομμάτι της εργασίας: τους μετανάστες. Την αντίθεσή της στη δικαστική απόφαση εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ.
Η πρωτοφανής δικαστική απόφαση  προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζήτησε αντίγραφο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου