Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο τύπου 14ης ΣυνάντησηςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση ( 14η ) διανομής προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Εκατοντάδες συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν, να προπαραγγείλουν προϊόντα καλής ποιότητας σε καλές τιμές και να τα παραλάβουν από τους παραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.  
Η συμμετοχή των πολιτών στη δράση αυτή είναι η καλύτερη  απάντηση σε αυτούς που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συκοφαντήσουν, να εμποδίσουν και να σταματήσουν τις δράσεις  και το κίνημα χωρίς μεσάζοντες το οποίο επιδιώκει να αναπτυχτεί μια αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και να συμβάλει για μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις βάρβαρες  πολιτικές της εξουσίας.
Με ανακοίνωση προς τους πολίτες του Βύρωνα επισημαίνουμε:  

Φίλες και φίλοι,

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που συνεχίζουν να στηρίζουν και να συμμετέχουν στις δράσεις της πρωτοβουλίας μας. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε αυτούς που ανελλιπώς για 14η φορά παραγγέλνουν και προμηθεύονται ποιοτικά, φτηνά  προϊόντα  κατευθείαν από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες.  
Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες στην πόλη μας έχει κλείσει ήδη δυόμιση  χρόνια ζωής. Γέννημα της εποχής της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που γεννά η  πολιτική που ασκούν οι συγκυβερνήσεις των μνημονίων, των βάρβαρων πολιτικών που σπέρνουν στην κοινωνία την ανεργία, τις απολύσεις,  την φτωχοποίηση, την εξαθλίωση. Δημιούργημα των άμεσων κοινωνικών αναγκών, της κοινωνικής αυτενέργειας για μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση . Δημιούργημα  των κοινωνικών αγώνων ενάντια στις συνέπειες των μνημονίων και της ανάγκης να ανατραπούν οι πολιτικές που ισοπεδώνουν τη ζωή μας και μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω ή αναγκάζουν τους νεότερους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς.
Το κίνημα αυτό που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα  έχει αποτελέσει ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, ανακούφισης, διεξόδου για χιλιάδες συνανθρώπους μας.  
Για χιλιάδες οικογένειες το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες αποτελεί το αντίβαρο στην ακρίβεια και την φτώχεια, εξασφαλίζοντας ποιοτική τροφή σε προσιτή τιμή.
Μεγάλος αριθμός συνάνθρωπων μας, που αδυνατούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, ενισχύονται από τις δωρεές προϊόντων των παραγωγών και των πολιτών που συμμετέχουν ως δείγμα αλληλεγγύης προς αυτούς.
Χιλιάδες παραγωγοί έχουν διατηρήσει τις καλλιέργειες, τα εργαστήρια, τις εργασίες τους, βρίσκοντας διέξοδο για διάθεση των προϊόντων τους.
Προϊόντα διατροφής  που τα επίσημα κυκλώματα της αγοράς (μεσάζοντες, σούπερ μάρκετ) κρατάνε σε ψηλές  τιμές, διακινούνται στα κινήματα σε χαμηλότερες τιμές.
Οι δράσεις του κινήματος υποχρέωσαν τα Σουπερ Μάρκετ και την «αγορά», να ρίξουν τις τιμές σε διάφορα προϊόντα.
Η δράση της πρωτοβουλίας μας Χωρίς Μεσάζοντες για διανομή προϊόντων δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι μια ακόμη λαϊκή αγορά στην πόλη μας. Είναι μια συνάντηση παραγωγών – πολιτών / καταναλωτών και αναπτύσσεται  στη βάση μιας διαφορετικής λογικής, της  αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας και του δίκαιου κέρδους. Για αυτό και επιδιώκουμε την συνειδητή συμμετοχή του πολίτη, μέσα από την προπαραγγελία των προϊόντων που θέλει.
 Ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όλων και όχι στο κυνήγι του κέρδους για λίγους. Ρίχνει τη σπορά για την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία στη βάση του αμοιβαίου και δίκαιου οφέλους ανάμεσα στους παραγωγούς και τους πολίτες καταναλωτές. Η επιτυχία του, η υποστήριξη και αποδοχή που έχει βρει, αποτελούν μία έμπρακτη αντίσταση και αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας κυβέρνησης – Τρόικας και των συμφερόντων που ελέγχουν την αγορά τροφίμων και νοιώθουν το «Χωρίς Μεσάζοντες» σαν απειλή.
Η συγκυβέρνηση, τα κυκλώματα της αγοράς, κερδοσκόποι, οι διάφοροι μεσάζοντες, και οι πολιτικοί τους προστάτες  θέλουν οι δράσεις αυτές να σταματήσουν, να καταργηθούν.
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4264, με τον οποίο δήθεν «τακτοποιούνται» τα θέματα υπαίθριου  και πλανόδιου εμπορίου και οι λαϊκές αγορές, επιχειρεί τη διάλυση μορφών διακίνησης προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες που διατηρούσαν την ανεξαρτησία τους από τον έλεγχο των μεγάλων κυκλωμάτων και συμφερόντων της αγοράς τροφίμων.
Επιχειρείται μετά τις προσπάθειες «απελευθέρωσης» διακίνησης του ψωμιού, των φαρμάκων και τις αλλαγές για το γάλα, η συγκέντρωση της διακίνησης βασικών αγαθών σε λίγες εταιρείες και αλυσίδες σούπερ – μάρκετ, πράγμα που θα οδηγήσει σε μαρασμό των μικροεπαγγελματιών και μικροκαλλιεργητών στον χώρο της τροφής και στην αναγκαστική πρόσδεση όλων μας στις μεγάλες αλυσίδες ελέγχου της τροφής.

Φίλες και φίλοι,
Σας καλούμε να στηρίξετε το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και στην πόλη μας, γιατί είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ:
για την εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών τροφίμων, για την ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής,
για την κάλυψη μέρους των αναγκών συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση.
Για να ρίψουμε το σπόρο της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας στην ελληνική κοινωνία.
Για να μην αφήσουμε κανένα μόνο του στην κρίση.
Για να μην έχουμε μεσάζοντες στις ζωές μας.
Για μία κοινωνία που τρέφει την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.

Οκτώβριος 2014
  
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου