Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Αναδημοσίευση: Ανακεφαλοποίηση - Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο - ζημία 40 δις!


ELEFTERIA
Σπύρος Σαμοΐλης 
 
Εδώ, βαράνε στο ψαχνό… κανέναν δε λυπούνται – ψάχνουν να βρουν τα δάνεια, όπου δεν εξοφλούνται – ν’ αρπάξουν ό,τι απόμεινε, στον άμοιρο κοσμάκη – και ο φτωχός, καθημερνά, να πίνει το φαρμάκι – Βαράτε, ωρέ πούστηδες, μέχρι ν’ αφυπνιστούμε – να φύγουμ’ απ’ τον καναπέ, στους δρόμους να βρεθούμε – Βαράτε όλοι, υπουργοί, βαράτε βουλευτάδες – αφού ετούτος ο λαός, σας κάνει τεμενάδες – Σήκω, μωρέ λαέ, ΨΗΛΑ… Απάνω το κεφάλι – Δε σου ταιριάζει ο τεμενάς, ούτε αυτό το χάλι – Στείλε τους στον αγύριστο κι ακόμη παραπέρα – πάλεψε για το δίκιο σου και φώναξε… ΑΕΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΦΕΡΤΕ ΤΟ “ΚΕΦΑΛΙ” ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ !

ΚΙ ΑΛΛΟΙ  ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ...

“Κοινό μυστικό”, ότι αφενός μεν οι τράπεζες αφελληνίζονται, αφετέρου πως έχει συντελεσθεί η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία όλων των εποχών, εις βάρος των κορόιδων – των φορολογουμένων Πολιτών, καθώς επίσης των Ελλήνων μικρομετόχων που απαγορεύθηκε να συμμετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, όπως συνέβη και με το κράτος.


Έχει σχεδόν μηδενισθεί η αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος στις τέσσερις τράπεζες, έχοντας πετάξει άνω των 31 δις € από το παράθυρο – ενώ ας μην θεωρούμε -καπιταλιστκά μιλώντας- πως είναι πια υγιείς, οπότε δεν θα χρειαζόταν η δήμευση των καταθέσεων…

«Η Ελλάδα διοικείται από μία στυγνή δικτατορική κυβέρνηση στο παρασκήνιο, από την Τρόικα δηλαδή, με τυπικές κυβερνήσεις στο προσκήνιο – οι οποίες έχουν ουσιαστικά το ρόλο του σάκου του μποξ, για να εκτονώνεται ανόητα η οργή των Πολιτών». Σ’ αυτό το τελευταίο, στην ανόητη εκτόνωση συνεισφέρουν ό,τι μπορούν τα μίντια που μόνον παραπλανουν και η σικέ “τρομοκρατία”. Πάλι τώρα το ξημέρωμα έσκασε βόμβα άκυρη (στα γραφεία του ΣΕΒ !)) τεράστιας ισχύος χωρίς να ενοχλήσει κανέναν..


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αδιανόητος Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα πως είναι ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίων των τραπεζών, για τρίτη συνεχή φορά – επειδή, κατά τον ίδιο, οι επενδυτές εμπιστεύθηκαν ξανά την Ελλάδα! Τι ακριβώς εμπιστεύθηκαν, δεν έκανε τον κόπο να εξηγήσει στους Έλληνες – στους οποίους πλέον δεν ανήκει ούτε η χώρα, ούτε οι τράπεζες της.

Η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε προξενώντας τεράστια ζημιά στη χώρα, πολύ μεγαλύτερη απ’ οτι οι προηγούμενες. Πολλοί έχασαν και έχασαν πολλά, κάποιοι εξαϋλώθηκαν και κάποιοι καταστράφηκαν.


Το τι ακριβώς συνέβη θα το εξηγήσουμε αναλυτικά καθώς ένα τεράστιας κλίμακας οικονομικό έγκλημα συντελέστηκε στις τράπεζες που δεν είχε, ούτε θα έχει ιστορικό προηγούμενο.
 
Και όλα αυτά από μια κατ΄ επίφαση αριστερή κυβέρνηση που αντί να αντιδράσει αποδέχθηκε το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών.

Είναι προκλητικό και προσβλητικό να γίνεται συζήτηση αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πουλάνε στα distress funds προβληματικά δάνεια ή στεγαστικά όταν όλες οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν σε funds.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ήταν ο τελικός στόχος μιας μακράς διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και όλες οι κυβερνήσεις του μνημονίου δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον ρου της ιστορίας.

Οι τράπεζες δεν ανήκουν στο κράτος αλλά στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να έχουν ιδιώτες μετόχους, διαφάνεια και αυστηρή εποπτεία από την ΕΚΤ.

Όμως οι επιπόλαιοι, βεβιασμένοι σχεδιασμοί της Τρόικας και του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού για τις ελληνικές τράπεζες κατέληξαν σε ένα φιάσκο επικών διαστάσεων.

Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε ότι πολλοί τεχνοκράτες στην Τρόικα έχουν το αλάθητο ή τα ξέρουν όλα.

Όμως ποιος ξέρει ότι οι εδώ θεσμικές αρχές έκαναν σεμινάρια στα στελέχη της Τρόικα για το πώς πραγματοποιούνται τα book building τα βιβλία προσφορών…..τόσες γνώσεις είχαν τα στελέχη της Τρόικα. 

Δεν ήξεραν οι τεχνοκράτες αυτοί την τεχνική διαδικασία των βιβλίων προσφορών.

Ένας από τους λόγους που καθυστέρησε ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν γιατί γινόντουσαν ταχύρρυθμα ενημερωτικά προγράμματα στην Τρόικα για το πώς δουλεύει ο μηχανισμός των book building.

Αυτοί σχεδίασαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τρόικα και SSM φέρουν τεράστια ευθύνη για το φιάσκο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, φιάσκο που ζημίωσε τον έλληνα φορολογούμενο.

Μάλιστα για να «νομιμοποιήσουν το οικονομικό σκάνδαλο και την αποτυχία τους» δημιούργησαν τον μπαμπούλα τον φόβο του haircut των καταθέσεων.

Για να σώσουμε τους καταθέτες πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, βιαστικά, επιπόλαια, οι έλληνες φορολογούμενοι να χάσουν 40 δισεκ. και αυτό να το πουν επιτυχία.

Αυτό δεν είναι επιτυχία αλλά ντροπιαστική εξέλιξη.

Είναι εξευτελισμός….ο χειρότερος εξευτελισμός που μας κόστισε 40 δισεκ. 
Χάθηκαν 40 δισεκ. πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και στην Ελλάδα γίνεται κουβέντα αν θα μπει φόρος στα τυχερά παιχνίδια ή στο κρασί.


Η Τρόικα και ο SSM που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στηρίχθηκαν στην εξής απλή λογική.

Οι ελληνικές τράπεζες άπαξ και έχουν χρεοκοπήσει θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν υπό τον όρο ότι οι μέτοχοι ιδιώτες και ελληνικός κράτος θα μηδενίσουν τις αξίες τους.

Η βασική στρατηγική ήταν οι τράπεζες να μηδενίσουν στο χρηματιστήριο ώστε οι νέοι επενδυτές που θα επενδύσουν να αποκτήσουν και τον έλεγχο των τραπεζών.

Από αυτή την στρατηγική καταστράφηκαν 
1) Το ΤΧΣ που επένδυσε 40 δισεκ. 25 δισεκ. σε κεφάλαια και 15 δισεκ. σε funding gap.

Η Τρόικα δέχθηκε το ΤΧΣ να χάσει τα 40 δισεκ. του 2013, δέχθηκε ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης να χάσει 40 δισεκ. και ταυτόχρονα έχουν την απαίτηση της Τρόικα να θέτουν όρους στα προαπαιτούμενα για 200 ή 300 εκατ.
Χάθηκαν 40 δισεκ. τα οποία όμως ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει χωρίς αντίκρισμα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία.
Κανείς εισαγγελέας θα παρέμβει αυτεπαγγέλτως για να αναζητήσει ευθύνες για αυτό το μέγα σκάνδαλο;
Αν οι εισαγγελείς εστιάζονται στα 52 δισεκ. που χορήγησε η Αγροτική τράπεζα στον επιχειρηματία Μίχα τότε….στην χώρα αυτή υπάρχει τεράστια πρόβλημα.

2) Καταστράφηκαν οι μικρομέτοχοι, ολοκληρωτικά.

Η τρόικα σχεδίασε την εξολόθρευση των μικρομετόχων καθώς ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε το bail in, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι μηδένισαν τις μετοχικές τους αξίες.
Τυπικά το bail in δεν ενεργοποιήθηκε, ουσιαστικά όμως έλαβε χώρα στην Ελλάδα με τον πιο βάναυσο τρόπο για τον μικρομέτοχο.
Κάποτε οι μικρομέτοχοι και οι έλληνες μέτοχοι γενικά κατείχαν έως το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που είχαν τότε κεφαλαιοποίηση έως 60 με 70 δισεκ.
Οι μικρομέτοχοι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα κατέχουν μεταξύ 1,5% με 4% των ελληνικών τραπεζών.

3) Καταστράφηκαν όλοι οι παραδοσιακοί μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών καθώς έχουν μηδενίσει πλέον στις τράπεζες. 

Κωστόπουλος, Βαρδινογιάννης, Λάτσης μηδένισαν στις τράπεζες, οι βασικοί μέτοχοι που στήριξαν το ελληνικό banking επί 10ετίες μηδένισαν. 

4) Καταστράφηκαν και οι ξένοι μέτοχοι καθώς η καταστροφή που επήλθε ήταν αναλογική.

Το 2014 οι ξένοι επένδυσαν 7 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 8,3 δισεκ. και αυτά τα 7 δισεκ. αξίζουν μηδέν.
Το Fairfax π.χ. που επένδυσε 500 εκατ βρέθηκε με 30 εκατ πραγματική καταστροφή.
Ωστόσο οι ξένοι θεσμικοί είπαν αφού τα χάσαμε όλα στις ελληνικές τράπεζες, αν θέλετε να επενδύσουμε πάλι θα μας τις χαρίσετε, αυτό συνέβη χάρισαν τις τράπεζες σε 600-700 ξένα funds χάρισαν περιουσία τραπεζών 345 δισεκ. ευρώ.
Όλοι καταστράφηκαν, οι μέτοχοι στην κυριολεξία εξαϋλώθηκαν ενώ οι ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές εξέλιξη….που ωστόσο μπορεί να μην αποδειχθεί ζημιογόνος σε βάθος χρόνου.
Οι μέτοχοι στην κυριολεξία καταστράφηκαν.
Και ενώ το οικονομικό έγκλημα συντελείτο η Τρόικα, ο SSM και η αριστερή ελληνική κυβέρνηση αντί να συναποφασίσουν μια φόρμουλα ώστε το ΤΧΣ ο έλληνας φορολογούμενος να υποστεί την μικρότερη ζημία αποφάσισαν το εξής εγκληματικό να μηδενίσουν τα πάντα ώστε με 5 δισεκ. να εξαγοραστεί πλούτος 345 δισεκ.
Οι επενδυτές συνολικά επένδυσαν 1,6 δισεκ. στην Alpha, 1,6 δισεκ. στην Eurobank, περίπου 480 εκατ στην Εθνική και 1,34 δισεκ. στην Πειραιώς.

Το άθροισμα όλως αυτών είναι 5 δισεκ.

Με 5 δισεκ. σχεδόν το 80% είναι ξένοι αγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν περιουσία 345 δισεκ.

Το ΤΧΣ επένδυσε 40 δισεκ. το 2013 και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 επένδυσε 6,5 δισεκ. ευρώ μαζί με την μετατροπή σε κοινές μετοχές των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου στην Εθνική τράπεζα που μεταφέρθηκαν στο ΤΧΣ.

Προσέξτε οι ξένοι επένδυσαν 5 δισεκ. και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών και το ΤΧΣ επένδυσε 5 δισεκ. χάνοντας τον έλεγχο των τραπεζών.

Το ΤΧΣ από 56% θα βρεθεί στο 21% ενώ στην Eurobank θα βρεθεί στο 3% ή στην Alpha bank 10-11%.

Το ΤΧΣ το ελληνικό Ταμείο που διαχειρίζεται τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων επένδυσε 2013 και 2015 συνολικά 46,5 δισεκ. για να ελέγχει το 21% των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι με χρηματιστηριακούς όρους οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν αξία 230 δισεκ. ευρώ για να μπορέσει το ΤΧΣ να πάρει πίσω τα 46 δισεκ. που επένδυσε στις τράπεζες.

Αυτό δεν θα συμβεί ούτε στους επόμενους 50 αιώνες.

Αυτό ονομάζεται οικονομικό έγκλημα για το οποίο η αριστερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστια πολιτική, ηθική και νομική ευθύνη για το σκάνδαλο ενώ και η Τρόικα και SSM αντί να προστατέψουν τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη τον ζημίωσαν 40 δισεκ. χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. 

Πλήρωνε ανόητε έλληνα…

Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί;

Οι ελληνικές τράπεζες είτε το 2013 είτε το 2015 θα έπρεπε να είχαν κρατικοποιηθεί και εν συνεχεία το ΤΧΣ μέσω placement να πουλούσε τις τράπεζες σε ιδιώτες, όπως έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο στην Citigroup.
Οι ΗΠΑ όχι μόνο κέρδισαν αλλά σχεδόν διπλασίασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν στις αμερικανικές τράπεζες το 2008-2009 με την κρίση των subprime.
Οι αμερικανοί είναι αμερικανάκια ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλα.

Η κοροϊδία της μάχη των distress funds

Ποιον κοροϊδεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε ότι δεν πρέπει να πουληθούν προβληματικά στεγαστικά δάνεια στα distress funds;
Δεν είναι κοροϊδία όταν οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλήθηκαν ένα 5 δισεκ. νέων κεφαλαίων στα ξένα funds;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει σε ξένα χέρια και η ελληνική κυβέρνηση δίνει αγώνα τα distress funds να μην αγοράσουν προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον κύριοι της αριστεράς της ακραίας νεοφιλελεύθερης αριστεράς.

Οι ξένοι είναι δυνητικοί πωλητές

Οι ξένοι επενδυτές που τοποθέτησαν μόνο 5 δισεκ. για να αγοράσουν περιουσία τραπεζών αξίας 345 δισεκ. αγόρασαν αλλά στρατηγικά είναι δυνητικοί πωλητές.
Είναι δυνητικοί πωλητές γιατί ξευτίλισαν τις μετοχικές αξίες για λόγους δικής τους ασφαλείας.
Για να κερδίσουν σίγουρα μηδένισαν τις μετοχικές αξίες ξέροντας ότι θα χάσουν και οι ίδιοι αλλά μετά θα αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών.
Πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα που οργανώθηκε με τόσο προσβλητικό και προκλητικό τρόπο ενάντια σε κάθε λογική που κανείς έλληνας φορολογούμενος πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος.

Συμπέρασμα

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν μακράν η πιο κακοσχεδιασμένη ανακεφαλαιοποίηση στην παγκόσμια ιστορία.
Είναι πολύ πιθανό να μην δεχθούν ούτε στο βιβλίο Γκίνες να γραφεί αυτό το μίασμα καθώς ξεπερνάει και τα όρια τους ξεφτιλίσματος. 
Πραγματικά ντροπή μας.
Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση 

Νοέμβριος 2015

Τράπεζες      Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)    Συμμετοχή ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ

Εθνική                  57,2%                                               41%
------------------------------------------------------------------
Πειραιώς              66,9%                                               29%
------------------------------------------------------------------
Eurobank              35,4%                                           3% – 4%
------------------------------------------------------------------
Alpha bank           66,2%                                               11%
------------------------------------------------------------------
Σύνολο                 56,3%                                               21%
Επεξεργασία bankingnews
 
Αναδημοσίευση από http://anaktisis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου