Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Λέμε ΟΧΙ στα τραπεζοκαθίσματα στους δρόμους του Βύρωνα, τα οποία καταστρατηγούν τα δικαιώματα των πεζών

Αναδημοσίευση από εδώ.

Σε επιβαρυμένους δρόμους με μεγάλη κίνηση, όπως η Εμπεδοκλέους ήρθε και ο εν λόγω ιδιοκτήτης καφετέριας να βάλει τραπεζοκαθίσματα και να καταλάβει το πεζοδρόμιο. Σου λέει τυχαίνει να είναι μεγάλο, ας βγάλω έξω τραπεζοκαθίσματα, χωρούν οι πεζοί να περάσουν.

Επειδή πλέον έχει  παραγίνει το κακό με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών, προχωρήσαμε άμεσα σε καταγγελία στην Υγειονομική Υπηρεσία για έλεγχο της νομιμότητας και της επιχείρησης (καφετέρια στην οδό Εμπεδοκλέους 111 και Βρυούλων), στην Πολεοδομία, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία (ΑΠ: 7991/16-04-2018) για να πληροφορηθούμε για το εάν υπάρχει έγκριση για την κατασκευή της ξύλινης εξέδρας (την οποία βλέπετε  στις φωτογραφίες) για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, και για ποια δυναμικότητα.


Το 1,5 μέτρο Ελεύθερης και Ανεμπόδιστης όδευσης καταργήθηκε! Η διέλευση των πεζών γίνεται πάνω στον οδηγό όδευσης πεζών, ο οποίος, τις βροχερές ημέρες, σε κατηφορικό έδαφος, μετατρέπεται σε "νεροτσουλήθρα". 
 

12 Απριλίου ενημερώσαμε με e-mail τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη και την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά απάντηση δεν λάβαμε.
Για το λόγο αυτό και για τελευταία φορά, παραθέτουμε το Νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου πρέπει να γίνεται η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων από την (εκάστοτε) Δημοτική Αρχή, το οποίο όμως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου διαχρονικά παραβλέπει! 

Το Άρθρο 2, της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02)
[Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ] αναφέρει ότι:
 
"Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (πεζόδρομοι), επιβάλλεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μέτρα ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών. 
Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση (σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός κλπ) τοποθετείται υποχρεωτικά εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ". 

Η διάταξη 970 του ΑΚ κανόνα περί του ανεμπόδιστου της κοινής χρήσης, έχει ως εξής: 
"Τα κοινόχρηστα πράγματα δεν μπορούν να παραχωρηθούν προς ιδιαίτερη χρήση, παρά μόνο εφόσον από την παραχώρηση δεν παρεμποδίζεται, κατά οποιοδήποτε τρόπο η κοινή χρήση του πράγματος, ή άλλως, η παραχώρηση από τη διοίκηση, επί τη βάσει των κατ’ ιδίαν διατάξεων, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιαίτερων δικαιωμάτων επί κοινοχρήστων, καθώς και η χορήγηση των αδειών που απαιτούνται από τον νόμο για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, είναι νόμιμη, μόνον εφόσον, μετά την παραχώρηση των ιδιαίτερων αυτών δικαιωμάτων, εξακολουθεί να εξυπηρετείται ή τουλάχιστον να μην αναιρείται, η κατά τον προορισμό του πράγματος κοινή αυτού χρήση".

Σε αυτά τα άρθρα και τις διατάξεις προσθέτουμε και το Ευρωπαϊκό Ψήφισμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 1998 σχετικά με την προστασία των πεζών (Ευρωπαϊκός χάρτης δικαιωμάτων του πεζού) το οποίο στην παράγραφο 5, αναφέρει:
"Ο πεζός δικαιούται να έχει στην αποκλειστική του χρήση αφενός μεν αστικές ζώνες, κατά το δυνατόν εκτεταμένες, οι οποίες δεν θα αποτελούν απλώς "νησίδες πεζών" αλλά θα εντάσσονται αρμονικά στη γενική συγκρότηση της πόλης, αφετέρου δε διασυνδεόμενες σύντομες, λογικές και ασφαλείς διαδρομές".

Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια, ούτε σφυρίζουμε αδιάφορα. "Θα τους ταράξουμε στην Νομιμότητα" (Ηλίας Ηλιού) ... 

Διαβάστε τι γράφαμε την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 στο άρθρο:
"ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ! ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ;" 
https://vironasipolimas.blogspot.gr/2016/10/blog-post_12.html 

Πηγή: vironasipolimas.blogspot.gr - 18 Απριλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου