Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Αγνοούμενα πάνω από 1.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


Αγνοούμενα πάνω από 1.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


Αγνοούμενα είναι το 1/4 των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα.
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου:
Στην Ελλάδα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φτάνουν τις 4.700, εκ των οποίων τα 1.178 «δεν γνωρίζουμε πού είναι». Αυτήν τη στιγμή διαβιούν 1.535 σε ΚΥΤ (μόνο στη Μόρια είναι 1.000), 1.006 παιδιά σε ξενώνες, 320 σε ξενοδοχεία, 270 σε save zones, 151 σε ανοιχτά κέντρα διαμονής. Η γεωγραφική κατανομή των ασυνόδευτων παιδιών είναι: 45% από το Αφγανιστάν, 25% από το Πακιστάν και 9% από τη Συρία. Το 93% των παιδιών είναι πάνω από 14 ετών. Το 94% είναι αγόρια.
Βέβαια, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που δόθηκε εγείρει ερωτήματα για την εγκυρότητά του, με δεδομένα τα όσα είπε λίγο αργότερα η υφυπουργός για κράτη που δεν είναι καν χώρες υποδοχής προσφύγων και ο αριθμός αυτών των παιδιών είναι πολλαπλάσιος. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη Σουηδία, όπου ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι 20.000, και τη Γερμανία με 40.000.
Όσο για τον απολογισμό δράσης της σημερινής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, η τοποθέτηση της υφυπουργού συμπυκνώθηκε σε αοριστολογίες, συνεργασίες με υπουργεία, σκιαγραφώντας ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που δίνει το ευαίσθητο κομμάτι της προστασίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε ΜΚΟ, με το κράτος να μη βάζει ούτε ευρώ για τη δημιουργία δομών επαρκώς στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα του πολέμου και της ορφάνιας χιλιάδων παιδιών.

Η Δ. Μιχαηλίδου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα πόσες θέσεις θα ανοίξουν σε ξενώνες μέσα στο 2020 για τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε ΚΥΤ, ξενοδοχεία, είτε στο δρόμο. Ανακοίνωσε την εμπλοκή των δήμων το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας, με πόρους από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ηδη έχουμε ενδιαφέρον από ΟΤΑ και ιδιώτες για τη δημιουργία νέων ξενώνων», είπε.
Έκανε σαφές ότι «θα επιταχυνθεί η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας όπως η αναδοχή, καθώς σχεδιάζεται να καλυφθούν τα κενά του προηγούμενου νόμου και η αναδοχή να αφορά και παιδιά από τρίτες χώρες».
Επίσης, μίλησε για «ενίσχυση συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης».
Για την ουσία του προβλήματος, η υπουργός δεν είπε κουβέντα, αλλά επιχείρησε να στήσει έναν κάλπικο καβγά με την προηγούμενη κυβέρνηση για ατέλειες και πρόωρα μέτρα. Άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική της ενίσχυσης των απελάσεων, της στρατιωτικοποίησης των συνόρων, της καταστολής, όλα όσα προβλέπονται και στο νέο νομοσχέδιο για το άσυλο. Και φυσικά δεν έβγαλε άχνα για τον διαχρονικά βρώμικο ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αιματοκυλούν λαούς μέσα από ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

ΠΗΓΗ: εφ. Ριζοσπάστης, Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου