Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γώγος διέγραψε τον Δεμπόνο, εξελίξεις στη γαλάζια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ

  Άλλος ένας αντιλαϊκός-φορομπηχτικός δημοτικός προϋπολογισμός  ψηφίστηκε συνοδευόμενος από «μαθήματα δημοκρατίας» και εξελίξεις στο δημοτικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Γώγος διέγραψε τον Δεμπόνο στη διάρκεια της συζήτησης για τον δημοτικό προϋπολογισμό.  Ποιοι   άλλοι έχουν σειρά; θα διαγραφούν ή θα αποχωρήσουν;


                       Χρήστος Γώγος 

 ............................................................................................................................................

Και ενώ η κοινή πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο των δυο γαλάζιων παρατάξεων Γώγου, Μπαντή για την μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επαγγελματιών κατά 15 τις εκατό, είχε αποτέλεσμα και έγινε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά την καταψήφιση της από την δημοτική αρχή Κατωπόδη, θα  μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ένα βήμα  στην κατεύθυνση της σύγκλισης των δυο παρατάξεων, τα όσα όμως διαδραματίστηκαν λίγη ώρα αργότερα διέψευσαν κάθε προσδοκία, δείχνοντας ότι η παράταξη του κ. Γώγου  μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Ο επικεφαλής της  ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΥΡΩΝΑ κ. Γώγος υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον προϋπολογισμό του 2021,  μόλις όμως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Δεμπόνος Βασίλης   καταψήφισε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι παραμένει συνεπής  στις ιδέες του,  ήρθε η διαγραφή  του από την παράταξη .  

Αμέσως  ο κ. Γώγος φανερά εκνευρισμένος  και χωρίς δεύτερη κουβέντα αποφάνθηκε  με «δημοκρατικές διαδικασίες» ότι  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δεμπόνος Βασίλης και πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ, βρίσκεται πλέον εκτός παράταξης.  Ο  σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Ντόβολος ο οποίος δήλωσε αποχή  κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται πως προς το παρόν  γλίτωσε την διαγραφή.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε την Πέμπτη 17/12/20 και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Βύρωνα για το 2021.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και  ηλεκτροφωτισμού η πρόταση της δημοτικής αρχής του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη ήταν να παραμείνει αμετάβλητο το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εν καιρώ κρίσης, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ψηφίστηκε άλλος ένας αντιλαϊκός- φορομπηχτικός προϋπολογισμός που δεν στοχεύει να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα των πολιτών και της πόλης, αλλά είναι  και για την νέα χρονιά προσανατολισμένος σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους, την ασκούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική,  στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, υπό την διαρκή επίβλεψη των δανειστών.

Από τα χρήματα που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι και θα έπρεπε να επιστρέψουν στους δήμους μέσω χρηματοδοτήσεων , τα 2/3 πάνε για να καλύψουν την μαύρη τρύπα του χρέους και επιστρέφει μόνο το 1/3. Αυτούς τους προϋπολογισμούς υλοποιεί αδιαμαρτύρητα η δημοτική αρχή Βύρωνα, όπως και οι υπόλοιπες δημοτικές αρχές. 

Τους προϋπολογισμούς αυτούς, όπως έχει δείξει η ιστορία από το 2010 μέχρι σήμερα, τους στηρίζουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τα μνημονιακά κόμματα.

 Όταν όμως είναι στην αντιπολίτευση τους  καταψηφίζουν, ασκώντας διαχειριστική κριτική στην δημοτική αρχή ή τους υπερψηφίζουν πατώντας σε κάποια πρότασή τους που μπορεί να υιοθετηθεί. Ούτως ή αλλιώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Θεοδωρικάκος έχουν φροντίσει με τους νόμους τους, ο προϋπολογισμός να εγκρίνεται ακόμα και εάν τον καταψηφίζει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και  ηλεκτροφωτισμού η πρόταση της δημοτικής αρχής του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη ήταν να παραμείνει αμετάβλητο το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εν καιρώ κρίσης, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τον προϋπολογισμό του 2021 θα συνεχιστεί από την δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ-Κατωπόδη η ίδια αντιλαϊκή διαχείριση και τα προβλήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κοινωνική μέριμνα, υγεία, αθλητισμό, πολιτισμό, καθαριότητα, πράσινο θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται.

Ο  προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα υπερψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή Κατωπόδη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις παρατάξεις Γώγου και Μπαντή που στηρίζονται από τη Ν.Δ..  Καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ (Σωτηρόπουλος), ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Γείτονας), ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Σάρολα), ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αναστούλης), Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση -ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ (Μαυρόπουλος).

Οι παρατάξεις Γώγου-Μπαντή τον ψήφισαν, μετά την υπερψήφιση της πρότασής τους στο δημοτικό συμβούλιο που είχε προηγηθεί, για μηδενικά δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων του Βύρωνα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Μια πρόταση πιο βελτιωμένη από αυτή της δημοτικής αρχής, η οποία όμως δεν αφορά  και τα νοικοκυριά  που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν μέλη τους σε ανεργία, σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία, τα χρέη τους τρέχουν και δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Την πρόταση αυτή είχαν καταψηφίσει  αρχικά οι εννέα σύμβουλοι της δημοτικής αρχής , όμως επικοινωνιακά ο κ. Δήμαρχος   όπως έκανε και με τα τάμπλετ  που  χορηγήθηκαν στα σχολεία,  μετά την πίεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ,  τα αξιοποιεί προς ίδιον πολιτικό όφελος.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι αριστερές ριζοσπαστικές παρατάξεις από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχουν καταθέσει πρόταση για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρο για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της. Η πρόταση αυτή όμως ουδέποτε εξετάστηκε από την δημοτική αρχή.

Η ψήφιση όμως του προϋπολογισμού ανέδειξε και τις εσωτερικές αντιθέσεις στις δύο γαλάζιες παρατάξεις και  προδιαγράφονται  εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

 Συγκεκριμένα, ενώ η παράταξη του Κου Γώγου υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, διαφοροποιήθηκαν δύο δημοτικοί της σύμβουλοι. Ο κ. Ντόβολος  απείχε, ενώ  ο κ. Δεμπόνος τον καταψήφισε δηλώνοντας ότι «παραμένει συνεπής στις αρχές και στις αξίες του». Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της παράταξης  «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» κ. Γώγος, προφανώς θιγμένος από την δήλωση και ψήφο του Κου Δεμπόνου, δήλωσε ότι «ο κος Δεμπόνος δεν αποτελεί από σήμερα μέλος της παράταξής του», ότι μέχρι να δρομολογηθεί η νόμιμη αποπομπή του τον βγάζει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τον αντικαθιστά με τον κ. Βώβο και ότι δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί το όνομα της παράταξης του.

 Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Κου Μπαντή «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ»  Γιώργος Κριατσιώτης, σχολιάζοντας την δήλωση του κ. Γώγου, είπε ότι παρ΄ ότι αυτό είναι ενδοπαραταξιακό θέμα δεν μπορεί να γίνει, αφού πρώτα θα πρέπει να διαγραφεί από την παράταξη και μετά να αντικατασταθεί.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του θέματος στο επόμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Δεμπόνος είναι πρόεδρος της τοπικής της Ν.Δ. στον Βύρωνα, έχει ιδρύσει το «Δημοτικό think tank Έξυπνος Βύρωνας» στο οποίο συμμετέχουν μέλη της παράταξης του Κου Γώγου, ενώ από την ίδια παράταξη έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ο δημοτικός  σύμβουλος κ. Βασίλης Μουντοκαλάκης.

Οι εξελίξεις που έχουν αρχίσει οι διεργασίες τους  εδώ και καιρό στην δεξιά παράταξη ,  θα διαμορφώσουν  ένα  νέο χάρτη στο πολιτικό σκηνικό του Βύρωνα,  χωρίς όμως να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών που αν δεν κινητοποιηθούν και δεν πάρουν την τύχη στα χέρια τους, την ζωή τους θα την καθορίζουν οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις , αποχωρήσεις, διαγραφές και άλλων συμβούλων της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και αυτό θα αποδυναμώσει την σημερινή δημοτική αξιωματική αντιπολίτευση και  θα επιδράσει σε ένα νέο συσχετισμό που θα διαμορφωθεί στο δημοτικό συμβούλιο. 

Από τις διεργασίες αυτές οι εργαζόμενοι, οι νέοι,οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες,  δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό, γιατί αφορούν πολιτικές διεργασίες και πρόσωπα που οι πολιτικές του  θέσεις κινούνται όχι μόνο μακριά αλλά και σε αντίθετη κατεύθυνση από την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Οι μόνες πολιτικές διεργασίες που είναι προς όφελος των  πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων  είναι αυτές που είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές. Μόνο η ανεξάρτητη κινητοποίηση και δράση των ίδιων των πολιτών είναι αυτή που μπορεί να εμποδίσει τις επιβαλλόμενες αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές και  να συμβάλει έτσι ώστε να πάει η  ζωή μας αλλιώς. Με κέντρο τον άνθρωπο και την εξυπηρέτηση των καθημερινών του αναγκών.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μας δείχνει ότι πολιτική Κυβέρνησης, Δημάρχων, εργοδοτών,  βλάπτει σοβαρά την υγεία, την παιδεία,  την πρόνοια και την δημοκρατία.

Να μην τους αφήνουμε να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και εναντίον μας. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου