ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Μαύρη ημέρα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους η 2 Σεπτεμβρίου αφού είδαν νέες μειώσεις τις συντάξεις τους, καθώς εφαρμόζεται η β΄ δόση του επανυπολογισμού στην επικουρική σύνταξη, συμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις.
Οι περικοπές γίνονται στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρουγκαλου). Για τον εκ νέου υπολογισμό -επαναϋπολογισμό- των επικουρικών συντάξεων, από τον οποίο θα προκύψουν οι περικοπές, χρησιμοποιείται νέος, πολύ χαμηλότερος συντελεστής, 0,45%. Ως ''δίχτυ ασφαλείας'' υπάρχει το συνολικό ύψος των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, μετά τον επαναϋπολογισμό της επικουρικής σύνταξης αν μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1.300 ευρώ μεικτά, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, δηλαδή θα μειώνεται αυτόματα.
Για όσους λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές κάτω από αυτό το όριο, των 1300 ευρώ η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως ''προσωπική διαφορά''. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις, οι οποίες στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο επαναϋπολογισμός 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση.
- Η πρώτη φάση του επαναϋπολογισμού έγινε τον Αύγουστο των συντάξεων σύμφωνα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και αφορούσε κυρίως τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Η αναπροσαρμογή του Αυγούστου 2016 επηρέασε 66.900 συντάξεις από το σύνολο των 311.680 επικουρικών συντάξεων των τέως ταμείων : ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ. Από αυτές τις 66.900 συντάξεις, οι 46.000 μειώθηκαν και είχαν μεσοσταθμική μείωση 8%-10%,
- Η αναπροσαρμογή του Σεπτεμβρίου 2016 αφορά 805.900 συντάξεις τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ και των πρώην ΔΕΚΟ . Των ταμείων: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ, (ναυτικοί πράκτορες, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι και ναυτικοί ). Η μείωση στην επικουρική σύνταξη φτάνει έως και το 45% για ορισμένες κατηγορίες ενώ μέσω σταθμικά κινείται μεταξύ 10-12%. Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ, «με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, στις 2 Σεπτεμβρίου, συνολικά, αναπροσαρμόστηκαν 1.236.000 συντάξεις και επηρεάστηκαν αρνητικά 230-240.000 από αυτές (20%)..
- Με την πληρωμή του Οκτωβρίου 2016, που θα φέρει και τις τελευταίες μειώσεις σε μια σειρά από συντάξεις, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων για τα υπόλοιπα Ταμεία, που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, μετά τον επαναϋπολογισμό τής επικουρικής σύνταξης αν μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1.300 ευρώ μεικτά, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, δηλαδή μειώνετε αυτόματα.
Παράλληλα, τον Οκτώβριο, και οι συνολικά 300.000 συνταξιούχοι, στους οποίους η κυβέρνηση θα έχει μειώσει τις επικουρικές συντάξεις, εκτός από τις περικοπές, θα έχουν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, και το ποσό της πρώτης δόσης των αναδρομικών. Επειδή οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκίνησαν από τις συντάξεις του Ιουνίου, με βάση τον ''νόμο Κατρούγκαλου'', θα πρέπει να γίνει αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο).
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, η περικοπή στις επικουρικές θα ανέλθει το 2016 στα 174 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 291 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 284 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 277 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή θα φτάσει τα 1,026 εκατ. ευρώ. Από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι οι επικουρικές συντάξεις θα είναι διαρκώς μειούμενες.
Ωστόσο, θα υποστούν μειώσεις και οι νέες επικουρικές συντάξεις, που θα εκδίδονται μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016, δηλαδή μετά τις 12 Μαϊου του 2016, οι οποίες θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης). Οι απώλειες στις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν, υπολογίζονται για την ίδια τετραετία στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και επιπλέον 36 εκατ. ευρώ ως «κόφτης» στη δαπάνη των επικουρικών για το 2019.
Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές δημιουργούν νέο σοκ και απόγνωση στους συνταξιούχους μπροστά στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι, το πώς η απόγνωση των εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων θα μετατραπεί σε μαζική αντίσταση και δράση, για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές που τους εξανεμίζουν τα εισοδήματα και όσοι τις εφαρμόζουν ή τις στηρίζουν. Διαφορετικά αυτό το μνημονιακό καθεστώς θα παγιωθεί και οι συντάξεις τους θα μετατραπούν σε φιλοδωρήματα και επιδόματα κηδείας.
Τα συνδικάτα χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα των εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Να διαμορφώσουν στόχους, αιτήματα ενιαία, για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ανέργους, τους εργαζόμενους στην επισφάλεια, τους συνταξιούχους, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής. Να επιλέξουν νέες μορφές πάλης ενός διαρκούς και παρατεταμένου αγώνα με στόχο την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής . Η μείωση των συντάξεων, των μισθών και ημερομισθίων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67 χρονιά δεν αποτελούν λύση και δεν κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου περισώζουν και διαμορφώνουν ένα κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.
Για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής μόνιμης απασχόλησης. Να υπάρξει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για την σύνταξη. Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία και όχι με τις διαρκείς επιδοτήσεις των εργοδοτών. Να κτυπηθεί αμείλικτα η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή. Χρειάζεται να δοθεί αύξηση στους μισθούς και της συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια και να πέσουν χρήματα στην αγορά. Να υπάρξει διαγραφή του χρέους και άρνηση πληρωμής του.
Σεπτέμβριος 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου