Κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι απαίτησαν να διαμορφωθεί ο χώρος άμεσα σε πλατεία
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Μετά το σφυροκόπημα από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και τις παρεμβάσεις και υπογραφές των κατοίκων η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα να αποσύρει την πρόταση της, αφού ήταν πλέον φανερό ότι δυσκολευόταν να συγκεντρώσει μια καθαρή πλειοψηφία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής συνάντησε αντιρρήσεις ακόμα και σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του κ. Κατοπόδη.
Στην περιοχή της Νεραΐδας έχει δεσμευτεί οικόπεδο για να διαμορφωθεί σε πλατεία από την περίοδο που δήμαρχος ήταν ο κ. Ρογκάκος. Ήταν το 1998 όταν οι κάτοικοι της περιοχής και η Αριστερή Παρέμβαση αρχικά ζητούσαν ο χώρος να διαμορφωθεί σε πλατεία, γιατί πρόκειται για περιοχή από την οποία απουσιάζουν οι ελεύθεροι χώροι.
Από το 2006, επί δημαρχίας Χαρδαλιά έχει τοποθετηθεί επιγραφή που ενημερώνει τους δημότες ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα διαμορφωθεί σε πλατεία. Μάταια όμως περιμένουν πάνω από 18 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αφού πλατεία ακούν από τους δημάρχους που εναλλάσσονται στην τοπική εξουσία και πλατεία δεν βλέπουν.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Αρχή πρότεινε με εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη Μ. να εκταμιεύσουν τα χρήματα (368.594€) που είναι κατατεθειμένα στο Τ.Π.κ. Δανείων από το 2001 για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στη Νεράιδα, στο τέρμα του Αγ. Αρτεμίου και να επιστραφούν στο ταμείο του Δήμου.
Η εκταμίευση δεν θα αφορούσε τον σκοπό για τον οποίο είναι δεσμευμένα τα χρήματα αλλά την επιστροφή τους στο κοινό ταμείο του Δήμου.
Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής για να στηρίξει την πρότασή της, κυρίως ήταν:
- Πως τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έχουν καθώς αφορούν κωδικό απαλλοτρίωσης πρωθύστερης απόφασης, η οποία έχει ακυρωθεί.
- Πως το να φαίνεται ότι υπάρχει δεσμευμένο το συγκεκριμένο ποσό για την απαλλοτρίωση οικοπέδου, δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση που γίνεται με την ιδιοκτήτρια καθώς το αντικειμενικό τίμημα του οικοπέδου είναι πολύ μικρότερο.
- Πως η εκταμίευση του ποσού δεν επηρεάζει τις ως τώρα δικαστικές αποφάσεις και πως η τελική απόφαση του ΣτΕ, όπου δικαίωνε τη δημοτική αρχή για την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου και τον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής ως "ελεύθερος χώρος πρασίνου" αποτελεί εγγύηση πως η περιοχή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάτι διαφορετικό.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι "ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ" είχαμε παλαιότερα αναφερθεί αναλυτικά με αφορμή προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Μπορείτε να δείτε το συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσης και την άποψη που είχαμε καταθέσει εδώ.
Και σε αυτή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Δημοτική Αρχή επέλεξε ένα θέμα συζήτησης με ευρύτερο ενδιαφέρον, στο οποίο παρευρίσκονταν και δημότες να μην συζητηθεί πρώτο στη διάταξη και να το παραπέμψει ως τελευταίο συζητήσιμο (τρίτο κατά σειρά) μετά τα έκτακτα θέματα. Αποτέλεσμα ήταν να συζητηθεί στο Δ. Συμβούλιο στις 2πμ(!) με ελάχιστη παρουσία δημοτών.
Την ίδια ακριβώς τακτική έχει ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή και σε άλλα ζητήματα που έχουν προκαλέσει την παρουσία δημοτών στα δημοτικά συμβούλια και την εναντίωση στις προτάσεις της. Επιδιώκοντας με αυτή την τακτική να αποχωρούν οι πολίτες και να μείνουν μεταξύ τους να αποφασίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Στη μεταμεσονύχτια συζήτηση που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να πείσει κανέναν για την ανάγκη εκταμίευσης των χρημάτων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της είσπραξής τους από τον Δήμο.
Τόσο δημότες όσο και δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο ανέφεραν πως είναι καχύποπτοι απέναντι στη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την εκταμίευση, καθώς υπάρχει ο φόβος πως θα χρησιμοποιηθεί το ποσό για την κάλυψη άλλων αναγκών του δήμου. Επίσης φόβοι διατυπώθηκαν από δημοτικούς συμβούλους πως η εκταμίευση των χρημάτων στα ταμεία του δήμου είναι πιθανόν να επιφέρει μέχρι και κατάσχεσή τους αν κάποιος οφειλέτης του δήμου κινηθεί νομικά.
Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση της δημοτικής συμβούλου κας Σάρολα ότι είναι λογική η εκταμίευση των χρημάτων αν κατατεθεί ένα προσύμφωνο μεταξύ του Δήμου και της ιδιοκτήτριας. Η πρόταση της δεν έγινε δεκτή.
Δεν έλειψαν και οι κατηγορίες πως η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης αλλά για την ιδιοποίηση του ποσού προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σε ότι η ίδια θεωρεί απαραίτητο, ενώ αμφισβητήθηκαν ευθέως οι προθέσεις της δημοτικής αρχής και από δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν πρόσφατα από την παράταξη του Δήμαρχου.
Για την ίδια την υπόθεση της απαλλοτρίωσης και πάλι δεν διεφάνη κάποιο φως.
Είναι γεγονός πως στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται η διοίκηση 3 διαφορετικών δημοτικών αρχών και ταλαιπωρεί τους δημότες για περίπου 18 έτη.
Η αφήγηση και των 3 δημοτικών αρχών που έχουν εμπλακεί (Ρογκάκου, Χαρδαλιά, Κατωπόδη) για να εξηγήσουν τις παλινωδίες και την καθυστέρηση αφορά:
- Τη δυσκολία συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια του οικοπέδου και τον δικηγόρο της λόγω αρνήσεώς τους αλλά και δυσκολίας εντοπισμού τους.
- Το νομικό πλαίσιο το οποίο, απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες όταν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν συνεργάζεται.
- Το γεγονός πως η απαλλοτρίωση δεν μπορεί να πληρωθεί από το δήμο αλλά θα πρέπει ο δήμος αναγκαστικά λόγω νομοθεσίας να την χρεώσει στους περιοίκους.
- Το γεγονός πως για αυτό το λόγο επιχειρείται να υπάρξει διαπραγμάτευση και αγοροπωλησία για το οικόπεδο.
- Οι κινήσεις τέλος της ιδιοκτήτριας, οι οποίες είχαν επιφέρει δικαστική εμπλοκή για αρκετά χρόνια.
Τα παραπάνω επιχειρήματα ωστόσο είναι αδύναμα για να εξηγήσουν την μεγάλη καθυστέρηση.
Είναι σημαντικό πως υπάρχει ελλειπής ενημέρωση από την πλευρά των δημοτικών αρχόντων για τα τεκταινόμενα της υπόθεσης. Τον πλήρη φάκελο του έργου με τις ενέργειες που έχουν προβεί -με διάφορες υπεκφυγές έως τώρα-, δεν τον έχουν παρουσιάσει σε κανέναν δημότη από όσους τον έχουν ζητήσει. Επίσης, στη μακρόχρονη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης επικαλούνται προσωπικές επικοινωνίες με την ιδιοκτήτρια και τους δικηγόρους της αλλά ουδέποτε έχουν προχωρήσει σε επίσημη ενέργεια που να μπορεί να αποδειχθεί (εξώδικη πρόσκληση, επιστολή ή άλλη).
Τέλος, παρ' όλο που παρουσιάζουν το νομικό πλαίσιο ως δικαιολογία για να μην επιδιώξουν την απαλλοτρίωση (που φυσικά είναι επίσης μακρόχρονη διαδικασία) δεν αναφέρουν πως σε όλη την επικράτεια οι απαλλοτριώσεις αλλά και κάποια άλλα έργα (π.χ πεζοδρόμια) -παρ' όλο που ο νόμος ρητά το αναφέρει- παραδοσιακά η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκάστοτε δήμαρχοι αρνούνται να καταλογίσουν στους δημότες τους το κόστος με βάση τα νομοθετήματα του 1923. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνοντας την πολιτική και την νομική ευθύνη οι δημοτικές αρχές δεν προχωρούν στον καταλογισμό βαρών στους δημότες (πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στο δήμο μας) για τέτοια ζητήματα, καθώς είναι κοινωνικά άδικο και φυσικά επιφέρουν μεγάλο πολιτικό κόστος στους δημάρχους που θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τέτοιο χαράτσωμα.
Στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για άλλη μία φορά μέσω αντεγκλήσεων και προσωπικών προσβολών από τους παράγοντες της Δημοτικής Αρχής προς δημότες που έχουν αναδείξει το θέμα και τις πτυχές του, είχαμε μία επανάληψη των πιο πάνω επιχειρημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ο θεατρινισμός του αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη όταν διέκοψε δημότη που επισήμανε την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης, πετώντας πάνω στους πάγκους χαρτιά και ογκώδεις φακέλους φωνάζοντας πως όλα είναι εδώ και υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά (!), ενέργειες που μόνο αστείες μπορούν να χαρακτηριστούν όταν γίνονται από αντιδημάρχους και φυσικά ούτε απαντούν στα ερωτήματα ούτε βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων.
Τελικά στις 03.00πμ η δημοτική αρχή υπολογίζοντας τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από σύσσωμη την αντιπολίτευση και από όσους δημότες είχαν αντέξει να παραμείνουν, υποχρεώθηκε και προχώρησε στην απόσυρση της πρότασης της για εκταμίευση του δεσμευμένου ποσού για το οικόπεδο της Νεράιδας από το ΤΠκΔ.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμούμε πως είναι θετική καθώς για την ώρα το ως άνω ποσό παραμένει εγγυημένα δεσμευμένο στα χαρτιά για συγκεκριμένη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την πόλη.
Επίσης, αποδεικνύεται πως η δράση των δημοτών μπορεί να αναδείξει ζητήματα και να προκαλέσει την απόσυρση αποφάσεων που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Ζητούμενο είναι η περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών. Ξεπερνώντας γραφειοκρατία, αδράνεια, κωλυσιεργία των δημοτικών αρχόντων, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν την άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου της Νεράιδας και τη διαμόρφωσή του ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, προς όφελος των κατοίκων και χωρίς περαιτέρω χαράτσωμά τους.
29 Σεπτεμβρίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου