Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο κάθε εβδομάδα


Στοιχεία σοκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Του Βασίλη Δαλιάνη


Μέχρι και χίλιες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να βάζουν λουκέτο κάθε εβδομάδα (!) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω της ζοφερής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία αντικατοπτρίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 6 στις 10 είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα το 2011 ενώ 150.000 θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για όλες αυτές τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.


Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το 2010 η Ελλάδα είχε 742.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν 2.512.493 εργαζόμενους, ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% των συνολικά εργαζόμενων στη χώρα, ρεκόρ σε ολόκληρη την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον Περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί μέσω της «ομάδας δράσης» για την Ελλάδα να βρει λύσεις ώστε να ξεπεραστεί η πιστωτική κρίση που πλήττει αυτές τις επιχειρήσεις στη χώρα μας. Τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκε ένα ειδικό ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κεφάλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το οποίο μέσω ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενδέχεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. 


Ανάρτηση από : http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου