Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ  ΝΟΜΠΕΛ  ΕΙΡΗΝΗΣ  ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ  ΤΗΣ  ΚΟΥΒΑΣ
100  Έλληνες, ενεργοί πολίτες της κοινωνικής, πολιτιστικής, πνευματικής ζωής της χώρας, αποτελούν την Τιμητική Επιτροπή που θα διεκδίκηση  να δοθεί το βραβείο  Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας. Ως ένδειξη αναγνώρισης της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης που παρέχουν  σε λαούς που έχουν ανάγκη ιατρικής στήριξης και φροντίδας.
 Η επιτροπή https://www.facebook.com/groups/4091231877557233/ θα συντονίσει την προώθηση του αιτήματος και θα το καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Νορβηγική Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό θα γίνει συνέντευξη Τύπου, στις 20 Ιουλίου στον τρίτο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη ,-παρουσία και της Πρέσβειρας της Κούβας κ. Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα. Ο  χώρος είναι ανοικτός -3ός όροφος- και θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Σε εποχές που οι υπερδυνάμεις χτίζουν τείχη, η Κούβα χτίζει γέφυρες και υποστηρίζει τους λαούς των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση και προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του στον κατεξοχήν τομέα που προστατεύει την ανθρωπινή ζωή, την Ιατρική.

Η Κουβανέζικη Ιατρική Ταξιαρχία Henry Peeve, τείνει χέρι ιατρικής  βοήθειας στους λαούς που την χρειάστηκαν, βασισμένη στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.
Μέχρι σήμερα 36 Ιατρικες Ταξιαρχίες έχουν πάρει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 3.707 γιατροί και επαγγελματίες υγείας. Το 66 τις εκατό γυναίκες. 

Οι αρχές των Κουβανικών Ιατρικών Ταξιαρχιών είναι στηριγμένες στην Επαναστατική Ιατρική, όπως την οριοθέτησε το 1960 ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα, γιατρός ο ίδιος, και καθιέρωσε το καθήκον του κράτους να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε όλο το κουβανικό λαό.
Δημιούργησε  ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν σε όλα τα επίπεδα για όλο το λαό βασισμένο στην αρχή ότι: Κανείς δεν μένει αβοήθητος σε αυτή την χώρα. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής.
 

Από τότε και χωρίς καμία διακοπή και παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Κούβα – ο στρατός με τις λευκές ρόμπες- με χιλιάδες γιατρούς πιστούς στον όρκο του Ιπποκράτη και με αρχή την διεθνιστική  αλληλεγγύη έχουν προσφέρει βοήθεια σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουν τους λαούς που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν επιδημίες, φυσικές καταστροφές.
 Από το 1963 η Κούβα έχει στείλει περισσότερους από 400.000 επαγγελματίες υγείας σε 164 χώρες.
 Με αυτό το τρόπο δείχνει  έμπρακτα τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη της  προς τους  λαούς  που έχουν  ανάγκη.


ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

2 σχόλια: