Παρασκευή 19 Απριλίου 2019



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

                                    Παρουσίαση των θέσεων του σωματείου                                                                                              στις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις  στο Δήμο Βύρωνα.


Την  Τρίτη 16 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, συζήτηση με τις δημοτικές παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές με πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την "Νέα Εποχή" η κ. Ιουλία Κιούπη, εκπροσωπώντας τον επικεφαλή κ. Γώγο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Από την παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο κ. Γείτονας, την παράταξη "Μαζί για το Βύρωνα" οι κύριοι Μπαντής, Βάλμας, Σιδέρης, Γούλας. Από την παράταξη "Αριστερή Παρέμβαση" ο κ. Τζορτζιώτης, από την Πρωτοβουλία Πολιτών οι κ.κ. Σάρολα Βασιλική, Παπαμιχαήλ, Τσιάκαλος, Υφαντή και από την "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση" οι Μαυρόπουλος, Παναγιωτόπουλος.

Έστησε έκανε η απουσία της Δημοτικής αρχής και της παράταξης Στάση Βύρωνα  από την πρωτοβουλία αυτή του σωματείου, οποία είχε εξαιρετική σημασία για τη στιγμή που έγινε.

Σκοπός της πρωτοβουλίας του  σωματείου ήταν να ενημερωθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις ενιαία,  για τις θέσεις του σχετικά με την  κατάσταση του Δήμου, τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του και τα προβλήματα των εργαζομένων.
Την παρουσίαση των θέσεων του σωματείου παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ και προεδρεύων του σωματείου Παναγιωτόπουλος Χρήστος.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και έγιναν τοποθετήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις που παρευρέθησαν πάνω στα ζητήματα που ενημερώθηκαν από το σωματείο.



Η εισηγηση  που παρουσίασε εκ μερους του σωματειου ο Παναγιωτόπουλος Χρήστος
  
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συνάντηση και ευχαριστούμε όλους και όλες για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα του σωματείου μας.
Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος αυτή την περίοδο,  πιστεύουμε όμως ότι η συνάντηση και η συζήτηση  που θα ακολουθήσει θα είναι χρήσιμοι για όλους τους παραβρισκόμενους.
Είναι γνώστες σε όλους σας, οι απόψεις και οι θέσεις του σωματείου μας πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, την λειτουργία των υπηρεσιών του και τα προβλήματα των εργαζομένων .
Για αυτό δεν θα γίνω αναλυτικός  για κάθε ένα θέμα αλλά επιγραμματικά θα σταθώ σε ορισμένα ζητήματα και στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος στον καθένα από εσάς να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά.
Για εμάς,  ο Δήμος είναι ένας δημόσιος οργανισμός ο οποίος πρέπει να λειτουργεί και να προσπαθεί συνέχεια  για αυτό , να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων. Στην λειτουργία του πρέπει να έχει δημόσιο κοινωνικό πρόσημο και να μην λειτουργεί με όρους αγοράς και επιχείρησης.
Ασφαλώς υπάρχει ένα νομοθετικό  πολιτικό και οικονομικό  πλαίσιο που  του καθορίζει τα όρια στα οποία θα κινηθεί. Η εκάστοτε  κυβέρνηση διαμορφώνει και νομοθετεί αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η Ε. Ένωση μέσα από τα διάφορα προγράμματα καθορίζει και προσανατολίζει ως ένα βαθμό την πολιτική που θα ασκηθεί και θα επιβληθεί στις τοπικές κοινωνίες. Από αυτή την άποψη είναι σχετικό το τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος και εάν τελικά μπορεί να ακολουθήση μια αυτοτελή πολιτική με βάση το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής  και την  πολιτική βούληση του δημοτικού συμβουλίου.
Όταν το πλαίσιο αυτό, οικονομικό και πολιτικό υπόκειται στις αποφάσεις των κυβερνήσεων , στις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών δεδομένων και των αυστηρών έλεγχων της επιτροπείας, των ισοσκελισμένων και μειωμένων προϋπολογισμών, της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, όταν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, όταν μεταφέρονται στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς χρήματα και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τότε ο Δήμος σπρώχνεται ώστε να λειτουργεί ως επιχείρηση με τους κατοίκους σε πελάτες που βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη.                                                 Οι δήμαρχοι καλούνται να λειτουργήσουν ως Μάνατζερ και όχι ως πολική εκφραστές των προγραμμάτων και των διακηρύξεων τους .

Η κατάσταση αυτή που περιγράφουμε οξύνθηκε και εντείνεται τα τελευταία δέκα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων  και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να ανατραπεί, παρόλο που υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας και αγώνα.  

Ποια είναι τα σημεία που θέλουμε να εστιάσουμε  στη συζήτηση.

Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμενες, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010, δεν επαρκεί να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ικανοποιητικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων , ενώ ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβασιούχοι και η εκ περιτροπής απασχόληση. Το 2010, 712 εργαζόμενοι με μόνιμοι σχέση εργασίας και ΙΔΑΧ αόριστου χρόνου. Σήμερα 405 μόνιμοι και ΙΔΑΧ.  266 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης. Πάνω από το 50 τις εκατό των εργαζομένων στο Δήμο απασχολούνται με συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης. Σε ορισμένες υπηρεσίες οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι, όπως  Κολυμβητήριο, Εργατοτεχνίτες στην Τεχνική , στο πράσινο, σχολικές καθαρίστριες. Στους Π. Σταθμοί  συμβασιούχοι του ΕΣΠΑ και κοινωφελή 43, μόνιμοι 60. Στη καθαριότητα 91 μόνιμοι 66 συμβασιούχοι. Στις κοινωνικές δομές όπως κέντρο κοινότητας, συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο όλοι είναι συμβασιούχοι. Σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, στο κοιμητήριο, στο ΚΕΠ,  υπολείπεται προσωπικό. 
Για πρώτη φορά με τις μνημονικές αντεργατικές πολιτικές επιβλήθηκε στο Δήμο την τελευταία πενταετία μια απόλυτη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και πάνω από το 50 τις εκατό έχουμε εργαζόμενους με συμβάσεις και ημερομηνία απόλυσης. 
Αυτή η πολιτική δημιουργεί προβλήματα πρώτα απ όλα στην λειτουργία των υπηρεσιών, δεν υπάρχει συνέχεια, πολύτιμη εμπειρία εργασιακή χάνεται κ.λ.π. Η σημερινή δημοτική αρχή έφτασε στο σημείο να απασχολεί παράνομα συνταξιούχο ηλεκτρολόγο και  εθελοντή για να παρέχουν ηλεκτρολογικές εργασίες.  Επιχείρησε μέσα από τους δήθεν εθελοντές να υποκατάσταση την μισθωτή εργασία, βάζοντας πλάτη να εφαρμοστούν και να επιβληθούν πολιτικές σε βάρος της μόνιμης σταθερής εργασίας.
Αυτή η πολιτική προσωπικού πρέπει να ανατραπεί να αλλάξει.


 Ο Δήμος χρειάζεται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στα λόγια, στην πράξη και ΤΩΡΑ,  και όχι σε βάθος τετραετίας. Ζητάμε από τις παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα. Να μην  απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να σταματήσει ο Δήμος να κάνει  προσλήψεις συμβασιούχων. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυστηρά περιορισμένες σε πραγματικές εποχιακές και έκτακτες ανάγκες και αυτές πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατικά, Όχι με απόφαση του Δήμαρχου.  
Η καθαριότητα στη πόλη είναι ελλείπεις και πλημμελείς,  κυρίως λόγο ελλείψεις προσωπικού. Απασχολούνται 97 μόνιμοι και Αόριστου χρόνου εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Το τελευταίο οκτάμηνο απασχολούνται ακόμη 41εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που λήγει, τυχαία;  λίγες ημέρες μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.   16 εργαζόμενοι συμβασιούχοι που παραμένουν ακόμη με δικαστικές αποφάσεις, ενώ 9 εργαζόμενοι είναι με τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ.

Καθαριότητα στην πόλη δεν είναι μόνο η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους. Είναι και πολλά άλλα.
Ο αριθμός των εργαζομένων δεν μπορεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει να καλύψει τις ανάγκες για μια καθαρή ανθρώπινη πόλη, με ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι γερασμένος. Οι νταλίκες που μεταφέρουν τα απορρίμματα στη χωματερή είναι πλέον 19 χρονών οχήματα, όπως και ορισμένα απορριμματοφόρα. Το Σάρωθρο το μεγάλο είναι  πεπαλεομενο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν εχει αγοραστεί  ούτε ένα όχημα, η μηχάνημα.
Στο  συνεργείο το οποίο έχει την τεχνογνωσία να μην πηγαίνει κανένα αυτοκίνητο σε εξωτερικό συνεργείο, έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι κατά πέντε, ενώ ειδικότητες ηλεκτρολόγος,  λαστιχάς, φρενάς,  έχουν περιοριστεί στον αριθμό ένας, Ανά ειδικότητα. Σιδεράς δεν υπάρχει, οι ανάγκες καλύπτονται από έναν εργαζόμενο της Δ. Επιχείρησης.  Ενώ εδώ και χρόνια ζητάμε να εξοπλιστεί το συνεργείο με ηλεκτρονικό εγκέφαλο, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν τα αυτοκίνητα σε εξωτερικό συνεργείο, και δεν έχει γίνει.
Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα σε ανταλλακτικά, ελαστικά ,ή  καθυστερεί  η προμήθεια τους.

Η ανακύκλωση είναι σε παρά πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα υλικά που περισυλλέγομαι το 2018. Αυτό οφείλεται κυρίως γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των κάδων. Ενώ δεν προχώρησε η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα οικιακά απορρίμματα και τα καταστήματα εστίασης. Η δημοτική αρχή επιδίωξε να συνεργαστεί με την ιδιωτική εταιρεία με τους μπλε κάδους αντί από την πρώτη στιγμή να σχεδιάσει την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με κάδους, αυτοκίνητο, προσωπικό.
Με το λιτό Βοίο που επιβλήθηκε τα απορρίμματα μειώθηκαν, το κόστος μισθολογικό και μη μισθολογικό μειώθηκε,  δεν είχαμε όμως και μείωση των δημοτικών τελών. Συνεχίζει ο Δήμος να εισπράττει 4.5- 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι πρέπει να διατίθενται στο σύνολο τους για την καθαριότητα και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

Η υπηρεσία καθαριότητας χρειάζεται επανασχεδιασμό, με κέντρο την ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περισσοτέρων υλικών. Ο Σταθμός συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στο αμαξοστάσιο γίνεται σε ακατάλληλο χώρο που έχει προκαλέσει επανειλημμένα εργατικούς τραυματισμούς. Ενώ η συνέχιση της λειτουργίας του ΣΜΑ στο Υμηττό είναι προβληματική. Το συνεργείο επισκευής των αυτοκίνητων δεν έχει άδεια λειτουργίας όπως και όλες οι εγκαταστάσεις της καθαριότητας.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να σχεδιαστεί διαφορετικά η καθαριότητα στην πόλη- έχουμε καταθέσει επανηλημενα τις προτάσεις μας, -έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καθαριότητα, με φτηνότερα δημοτικά τέλη και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Στα απορρίμματα κρύβεται χρυσός ο οποίος πρέπει να μην πηγαίνει για θάψιμο στη χωματερή.

Χρειάζεται να σχεδιαστεί  άλλο μοντέλο έτσι ώστε για την χωματερή να πηγαίνουν τα υπολείμματα και όχι απορρίμματα. Όπως και τα ογκώδη απορρίμματα χρειάζονται διαφορετικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση.
Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ανακύκλωση, αξιοποίηση. Χρειάζεται ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης και όχι ιδιωτικά συστήματα ανακυκλώσιμων υλικών. Μόνο έτσι μπορεί ο χρυσός που κρύβουν τα απορρίμματα να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των δημοτών, των εργαζομένων,  του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης. Οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών  θα μας βρει κάθετα  απέναντι.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πολλά και λόγο της ιδετερότητας της εργασίας . Πρόκειται για μια βαριά, ανθυγιεινή εργασία που αφήνει το αποτύπωμα της στην υγεία των εργαζομένων.
Να πω ένα μόνο παράδειγμα αλλά ουσιαστικό, βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2019 και δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ούτε για το 2018, εμβολιασμοί δεν γίνονται,  πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και ούτε λόγος για φωριαμούς των εργαζομένων.

Δημοτική συγκοινωνία. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία. Ο Δήμος ξεκίνησε με δυο γραμμές, αγοράστηκαν δώδεκα λεωφορεία. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί μόνο μια γραμμή με τρία λεωφορεία, ενώ η υποσχέσεις για σύνδεση με το Μετρό και την Πανεπιστημιούπολη δεν έγιναν πράξη. Είχαν προσβληθεί 18 μόνιμοι εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται 10. 

Οι Παιδικοί σταθμοί εργάζονται  60 μόνιμοι και ΙΔΑΧ, 41 συμβασιούχοι ΕΣΠΑ που λήγουν οι συμβάσεις το Ιούλιο του 2020 και είναι αβέβαιο εάν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος, και 2 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που απολύονται τον Ιούνιο.
Οι παιδικοί σταθμοί παρόλο μεταφέρθηκαν στο Δήμο από το 2001, 2003 δεν καλύπτονται  οι ανάγκες όλων των παιδιών και  κυρίως των βρεφών που ζουν στη πόλη.                                 Αρκετοί σταθμοί στεγάζονται σε προβληματικά  και σε κατάλληλα κτήρια και χρειάζονται μεταστέγαση. Το Π. Διάταγμα που αναφέρει τους τεχνικούς όρους και τις προδιαγραφές για να θεωρείται ένας σταθμός κατάλληλος  και να έχει άδεια λειτουργίας, κάτι που σε πολλούς σταθμούς δεν εφαρμόζεται.
Οι αναλογίες παιδιών και κυρίως βρεφών παιδαγωγών δεν τηρούνται. Ενώ δεν λείπουν καθημερινά προβλήματα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται άμεσα.  Οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία παρά το γεγονός ότι ο Δήμος εισπράττει από το 2010 μέχρι και σήμερα από το ΕΣΠΑ περίπου 3000 ευρώ για κάθε ένα παιδί που είναι από το πρόγραμμα Τα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να διατίθενται για τους Π. Σταθμούς.   Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι  το 2018 η χρηματοδότηση του Δήμου για τα παιδιά των παιδικών σταθμών ήταν 669.000  ευρώ.   

Οι γονείς συνεχίζουν να καταβάλουν τροφεία, ενώ αρκετές φορές καλούνται να φέρνουν από το σπίτι υλικό καθαριότητας κ.λ.π. Ενώ δεν λείπουν προβλήματα στην καθημερινότητα των σταθμών, ακόμα και στην τήρηση του διατροφολογείου. 
Διαφωνούμε να γίνουν βήματα πίσω και να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο για τους Π. Σταθμούς. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών αντίθετα το μόνο που εξυπηρετεί είναι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και έμμισθες θέσεις αιρετών. 
Άμεσα χρειάζεται να μεταστεγαστούν ο 2ος βρεφικός Π. Σταθμός γιατί είναι άκρος ακατάλληλος και κακός άνοιξε στο συγκεκριμένο χώρο και ο  4ος σταθμός. Ενώ χρειάζεται να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις στο σταθμό του Καρέα που το κτήριο ανήκει στο Δήμο και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά.
Για το σωματείο μας οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι Πάρκιν παιδιών αλλά χώροι κοινωνικής και παιδαγωγικής φροντίδας.  Για αυτό πρέπει να γίνεται συνεχείς επιμόρφωση των παιδαγωγών, να τηρούνται οι αναλογίες χ παιδιών- βρεφών, παιδαγωγών. Να είναι σε κατάλληλα και ασφαλές τα κτήρια, ώστε να καλύπτονται  όλα τα παιδιά που ζουν στη πόλη. Δωρεάν χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί στις γειτονιές της πόλης και να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης παιδιών με ιδιαιτερότητες. 

Κοινωνικές δομές.
 Υπολείπονται των αναγκών των κατοίκων. Δεν επαρκούν, ούτε οι δομές, ούτε το προσωπικό, ώστε να έχουμε μια κοινωνική υπηρεσία που παρέχει κοινωνική πολιτική και στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού έχουν περιοριστεί, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες κ.λ.π.
 Ενώ οι δομές Κέντρο κοινότητας, συσσίτιο παντοπωλείο, φαρμακείο αποτελούνται από συμβασιούχους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ που το πρόγραμμα σταματά τον Μάρτιο του 2020.   
Χρειάζεται να εξευρεθεί ή να ανεγερθεί χώρος για να στεγάσει μέρος των κοινωνικών δομών του Δήμου. Το πολυδύναμο κέντρο δεν επαρκεί να στεγάσει τις ανάγκες των υπηρεσιών, ενώ ο χώρος για το Παντοπωλείο και το συσσίτιο δεν είναι κατάλληλος. 

Βοήθεια στο σπίτι. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν χρηματοδοτούνται για το πρόγραμμα, γιατί δεν εγκρίθηκε ποτέ η λειτουργία του από το 2010. Η όποια λειτουργία του γίνεται χωρίς το σχεδιασμό της κοινωνικής υπηρεσίας. Οι τρεις εργαζόμενοι πληρώνονται από την Δ. Επιχείρηση και είναι στον αέρα αφού δεν υπάρχουν συμβάσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε καμία περίπτωση σε βάρος των εργαζομένων. 
  

Τεχνική υπηρεσία. Το προσωπικό και κυρίως το εργατοτεχνικό δεν επαρκεί. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι. Τα όποια έργα γινονται, παραδίδονται  με καθυστέρηση και ορισμένες φορές αμφίβολης ποιότητας π.χ η ασφαλτόστρωση στη Χρ. Σμύρνης. Μια σειρά από έργα κυρίως συντήρησης  ΔΕΝ πρέπει να ανατίθενται σε ιδιώτες.                                       5
Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως εργατοτεχνικού σε συνδυασμό με έργα που μπορούν να γίνουν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, μπορούν και πρέπει να σταματήσουν να γίνονται αναθέσεις σε εργολάβους. Έργα ηλεκτροφωτισμού κλπ, δεν πρέπει να δίνονται σε εργολάβους –ιδιώτες αλλά να γίνονται με ευθύνη και προσωπικό του Δήμου σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ.

Οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό και στοχευμένες προσλήψεις, για να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος αποτελεσματικά στις νεες συνθήκες. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί και επιμορφώνεται το προσωπικό και να στελεχωθούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες. ΔΕΝ είναι δυνατό να γίνονται λάθη υπηρεσιακά, που να έχουν  σημαντικές επιπτώσεις στην απονομή της συντάξεις των εργαζομένων.

Υπηρεσία Πρασίνου.
Είναι αποψιλωμένη από εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων και κυρίως εργατών κήπων και κηπουρών. Δεν συντηρούνται με επάρκεια τα πάρκα, τα παρτέρια, οι παιδικές χαρές,  το κλάδεμα των δέντρων μέσα στην πόλη, ενώ δεν λείπουν και οι αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία για να συνδράμει στο έργο της υπηρεσίας. Χρειάζεται προσωπικό και σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός με νέα μέσα τεχνολογίας.

Η Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε.
Πρόκειται για μια αρματολή  από το παρελθόν λειτουργία. Οι δραστηριότητες της,  κατασκευή μνημείων, ανθοπωλείο, κυλικείο, είναι συμπληρωματικές της υπηρεσίας του δημοτικού κοιμητηριού, το οποίο είναι υπηρεσία του Δήμου. Ο  σκοπός του κοιμητηριού είναι κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός. Οι λειτουργίες της επιχειρήσεις  έχουν κοινωνικό και όχι επιχειρηματικό χαρακτήρα. Το συμφέρον του Δήμου και των κατοίκων μπορεί να εξυπηρετηθεί καλυτέρα από το Δήμο και όχι την επιχείρηση. Χρειάζεται οι υπηρεσίες της και το προσωπικό της να ενσωματωθούν  στο Δήμο και η επιχείρηση να κλείσει. Περίπου 10  εργαζόμενοι  αμείβονται από το Δήμο και προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτή.

Θέατρο Βράχων Να επιστρέψει ως υπηρεσία του Δήμου και να μην είναι διαδημοτικό δίκτυο που λειτουργεί ως επιχειρησιακή δραστηριότητα. 

Τα οικονομικά του Δήμου.
Τα  χρόνια των μνημονίων έγιναν μεγάλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης. Ενισχύθηκε η λογική της ανταποδοτικότητας και επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι πολίτες χρήστες υπηρεσιών του Δήμου, αφού  μεταφέρονται  οικονομικά βάρη σε αυτούς. Είναι ενδεικτική η οικονομική λειτουργία του κολυμβητήριου και όχι μόνο, με την λογική της κερδοφορίας και της επιχείρησης. 
Η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οδήγησε στη συρρίκνωση των κοινωνικών δράσεων του δήμου. Ο διεκδικητικός προϋπολογισμός είναι αυτός που μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και όχι η λογική των περικοπών, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες και προορίζονται για τους ΟΤΑ.

Ακούμε ότι ο Δήμος έχει οικονομικό πλεόνασμα, η ταμειακό υπόλοιπο που φτάνει και τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι ότι πολλές φορές στη διάρκεια της πενταετίας υπήρξαν ελλείψεις στη λειτουργία όλων των υπηρεσιών ακόμη και των παιδικών σταθμών, παρόλο χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Δομές του Δήμου,  παιδικές χαρές, γήπεδα κ.λ.π. αφέθηκαν στην τύχη τους.
Ότι το κράτος έδωσε χρήματα για να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες, ότι έγινε νέος διακανονισμός με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δάνειων  με περίοδο χάριτος τριών χρόνων που λήγει το 2019 και επιμηκύνθηκε η εξόφληση για το 2032. Ότι μειώθηκε το μισθολογικό κόστος.  Ο Δήμος εξ αιτίας της αντεργατικής πολιτικής που επιβάλλεται έχει μειώσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος μέσω της μειώσεις των μισθών και του αριθμού  των εργαζομένων που υπερβαίνει το 40 τις εκατό. Ενώ για 166 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ δεν έχει καμία μισθολογική επιβάρυνση.  Η δημοτική αρχή ευθυγραμμίστηκε και επέβαλε αυτές τις μνημονικές αντεργατικές πολιτικές, στο δήμο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Σεβαστοί εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων

Γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θέτουμε έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές που επιβάλλονται και με μια λέξη τις χαρακτηρίζουμε αντιλαϊκές και αντεργατικές. Προωθούνται ΜΕΤΡΑ στα πλαίσια ενός στρατηγικού πολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν ως στόχο, ένα μικρό ευέλικτο κράτος, στρατηγείο, απαλλαγμένο από υποχρεώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και εκ περιτροπής φτηνή εργασία. Ότι συμφέρει την κερδοφορία των επιχειρήσεων επιδιώκουν να μεταφερθεί στους ιδιώτες. Αυτή τη πολιτική εξυπηρετεί και η δήθεν αξιολόγηση του προσωπικού που επιδιώκεται και προωθείται και αυτές τις ημέρες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
΄
Ως σωματείο πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο μέτωπο για να αποκρουστούν και να ανατραπούν αυτές αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές . Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη ταξική μας δράση υπερασπιζόμενοι το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και την ενίσχυση των υπηρεσιών του. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση και να αποδίδονται όλα τα χρήματα που παρακρατά το κράτος στους δήμους. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μην γίνουν απολύσεις να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων.

Ενάντια στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στο Δήμο. Να αναβαθμιστούν οι υποδομές του και να μην λειτουργεί ως επιχείρηση αλλά ως δημόσιος κοινωνικός οργανισμός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να ασκηθούν πολιτικές ενάντια τη λογική του Δήμου επιχείρηση, με τους κατοίκους πελάτες που επιβαρύνονται διαρκώς, στην λογική της ανταποδοτικότητας. Να σταματήσει η ιδιωτική εταιρεία να περισυλλέγη τα εγκαταλειμμένα οχήματα γιατί αυτό δεν είναι προς όφελος του Δήμου.  Να διεκδικηθεί  αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και να μειωθεί η οικονομική  συμμετοχή των κατοίκων.
7
Τέλος να επισημάνουμε οικονομικές υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος απέναντι στους εργαζόμενους, όπως Χρήματα για την παροχή γάλατος για τα 2011, 2012. Καταβολή υπερωριακής αμοιβής στις σχολικές καθαρίστριες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Θα πρέπει να πούμε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναφορά του 13-14ου μισθού και την αναδρομική καταβολή του. Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να ζητάμε νομοθετική  ρύθμιση από την κυβέρνηση για αυτό το δικαίωμα μας. Έχουμε καταφυγή στα δικαστήρια, αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις και θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των παρατάξεων. 

Οι εργαζόμενοι στο δήμο έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν είμαστε ούτε τέλειοι, ούτε τεμπέληδες. Τα όποια φαινόμενα οχαδερφισμού υπάρχουν τις περισσότερες φορές καλύπτονται ή ανέχονται από τις διοικήσεις. Η εκάστοτε δημοτική αρχή θα πρέπει να μην ξεχνά ότι ο Δήμος δεν είναι φέουδο της και οφείλει να λειτουργεί προς όφελος του κοινού συμφέροντος των κάτοικων. Οι εργαζόμενοι  χρειάζεται να βρεθούμε στο κέντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες.

Με αυτές τις σκέψεις ανοίγουμε τη σημερινή συζήτηση. Είναι ζητήματα που έχουμε και με αγωνιστικές παρεμβάσεις αναδείξει και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όποια και αν είναι η δημοτική αρχή μετά τις εκλογές. θέλουμε να ακούσουμε τις δίκες σας θέσεις , συγκεκριμένα για αυτά τα ζητήματα, και να αποτελέσουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για μετά τις εκλογές και όχι λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Σας ευχαριστώ και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.
Βύρωνας 16 Απριλίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου