Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ελλάδα και Γαλλία: Συμφωνία αεροσκαφών 2,3 δισ.για τα Rafale

 Ελλάδα και Γαλλία υπογράψαν συμφωνία μαχητικών αεροσκαφών 2,3 δισ. 


Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) με τη Γαλλία τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021,για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές με τη γειτονική Τουρκία.

Η Florence Parly,  υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, υπέγραψε τη συμφωνία στην Αθήνα για την παράδοση 12 μεταχειρισμένων και έξι νέων αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν από την Dassault Aviation για δύο χρόνια, ξεκινώντας τον Ιούλιο.



Η Γαλλία έχει συμμετάσχει με την Ελλάδα σε μια διαμάχη σχετικά με τα όρια στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο που έφερε τα μέλη του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ένταση αυξήθηκε ξανά το περασμένο καλοκαίρι όταν μια τουρκική αποστολή εξερεύνησης σε αμφισβητούμενα νερά πυροδότησε μια επικίνδυνη στρατιωτική συσσώρευση.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες με στόχο την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Ανώτεροι διπλωμάτες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τη διαδικασία που είχε διακοπεί για σχεδόν πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η Αθήνα λέει ότι θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του στρατού της μετά από χρόνια περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται να παράσχουν στο ελληνικό ναυτικό νέες φρεγάτες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα σχέδια συνεργασίας με την ισραηλινή αμυντική ηλεκτρονική εταιρεία Elbit Systems για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής ακαδημίας πτήσεων στη νότια Ελλάδα.

«Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μέσω της απόκτησης νέων μαχητικών αεροσκαφών και του νέου υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη αποτροπή», δήλωσε ο Michael Tanchum, ανώτερος συνεργάτης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας, είπε στο The Associated Press.

"Παρέχει επίσης στην Αθήνα μια βελτιωμένη ικανότητα άσκησης πιο στρατηγικής αυτονομίας όταν τα πλαίσια ΕΕ και ΝΑΤΟ θεωρούνται ανεπαρκή, καθιστώντας την Ελλάδα περισσότερο από έναν παίκτη από μόνη της."

Από τον Μάιο, η υποχρεωτική εθνική υπηρεσία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξηθεί από εννέα σε 12 μήνες για να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που υπηρετούν με στολή. Η Parly, η οποία συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει σε δύο ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις αργότερα φέτος, συμμετέχοντας με τα αεριωθούμενα αεροσκάφη Rafale.

ΠΗΓΗ:  AP NEWS

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου