Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Δήμος Βύρωνα: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2019

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη πόλη, να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες 
των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. 
 Να μπορείς να ζεις και να κυκλοφορείς.

Δεν κατάφερε να συγκέντρωσει τις ψήφους των περισσότερων παρόντων δημοτικών συμβούλων η εισήγηση της δημοτικής αρχής και καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2019.

Στη συνεδρίαση της Τέταρτης 21 Νοέμβριου ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε με ψήφους 18-17. Υπέρ ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. 

Ενώ κατά ψήφισαν 11 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Γείτονας, Κόνσουλας, Μαυρόπουλος, Οικονόμου, Πάλμος, Παπαδημητρίου, Παπαμιχαήλ, Σάρολα, Σωτηρόπουλος, Τζορτζιώτης, Τριανταφύλλου, από τις παρατάξεις των κ. Σωτηροπουλου, Πάλμου, Κόνσουλα, Τζορτζιωτη και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Την αποχή επέλεξαν 7 συμβουλοι: Γώγος, Δάφνη, Ζούμπος, Κορρές, Κριατσιώτης, Μπαντής, Χαρδαλιά από τις παραταξεις των κ. Γώγου και Μπαντή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι δημοτικές παρατάξεις εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον προϋπολογισμό του δήμου που αποτυπώνει την πολιτική της δημοτικής αρχής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρατάξεις που καταψήφισαν, η κάθε μία με το δικό της σκεπτικό, κατηγόρησαν την δημοτική αρχή ότι φέρνει ένα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, αποδέχεται την αντιλαϊκή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και δεν την αμφισβητεί. 

Ακόμη πως δεν βελτιώνει και ανακουφίζει την ζωή των πολιτών. "Δεν έχετε στην πολιτική σας καμία διαθέση διεκδίκησης από την κυβέρνηση της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης και επιβαρύνετε διαρκώς με την πολιτική σας τους δημότες" ακούστηκε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκαν την πολιτική τους και ζήτησαν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, εάν θέλουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να λειτουργήσει ο δήμος, επιδιώκοντας με αυτό το επιχείρημα να αποσπάσουν την θετική ψήφο. 

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να συζητήσει με δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση να αποσπάσει την ψήφο ή την ανοχή ορισμένων παρατάξεων για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός σε επομένη συνεδρίαση. Δεν αποκλείεται στο επόμενο συμβούλιο και μετά από ορισμένες ανούσιες τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο ή δηλώσεις -που θα έχουν χαρακτήρα δεσμεύσεων του κ. δήμαρχου χωρίς αντίκρισμα, όπως έγινε και με τον περσινό προϋπολογισμό- στη διάρκεια της νέας συνεδρίασης να αποσπάσουν την ψήφο ορισμένων συμβούλων και παρατάξεων.

Να θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο έγινε και για τον προϋπολογισμό του 2018. 

Επιστρατεύτηκαν τότε εκβιαστικά επιχειρήματα του τύπου, ότι "...αν δεν ψηφίσετε υπέρ, θα μείνουν" -δήθεν- "οι εργαζόμενοι του δήμου απλήρωτοι", "...δεν θα λειτουργήσει ο δήμος", κ.ά. Επιστρατεύτηκαν μέχρι και επιχειρήματα του τύπου "...όσοι με πολιτικά επιχειρήματα διαφωνείτε και καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό, θα έχετε και ευθύνες νομικού χαρακτήρα".

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει σε νούμερα την εφαρμοζόμενη πολιτική στο δήμο. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός -όπως και των προηγούμενων χρόνων- είναι αντιλαϊκός, αντικοινωνικός και φορτώνει νέα σωρευτικά βάρη στις πλάτες του βυρωνιώτικου λαού. Αυξάνει την λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του δήμου, αντιλαμβάνεται το δήμο ως επιχείρηση και τους δημότες πελάτες, που πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, δημιουργία κοινωνικών υποδομών, μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Συνεχίζει την ιδία πολιτική που έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή δημοτική αρχή είναι καθηλωμένη στο χθες, αποδείχτηκε κατώτερη των αναγκών και των δυνατοτήτων. Αποδέχθηκε, υποτάχθηκε και εφάρμοσε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική με δήθεν αριστερή ρητορική. Αποτέλεσε τα πέντε τελευταία χρόνια το μακρύ χέρι των μνημονιακων πολιτικών στο δήμο Βύρωνα. Έδωσε συγχωροχάρτι –παρά τα όσα έλεγε- στην πολιτική των προκατόχων της στο δήμο. Σχεδιάζει και υπόσχεται εμπορικά κέντρα τύπου mall στην πόλη ενάντια και σε αντίθεση με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης και των αυτοαπασχολούμενων. 
Η πόλη και οι πλειοψηφία των κατοίκων της χρειάζονται μια άλλη πολιτική. 

Έναν άλλο προϋπολογισμό που θα έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών νοικοκυριών. Να έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέες κοινωνικές δομές στην πόλη και να ενισχύσει τις υπάρχουσες. Να προστατεύει και να βελτιώσει το δημόσιο, δημοτικό χώρο. Να δημιουργήσει νέες θέσεις σταθερής εργασίας και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αξιοποίησει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και υποδομών. Μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης και ανάθεσης υπηρεσιών σε ιδιώτες. Να βελτιώνει τη δημοτική συγκοινωνία και να τη συνδέει με το Μετρό και την Πανεπιστημιούπολη. Να γίνουν τομές στην υπηρεσία καθαριότητας. Να αγοραστεί ο αναγκαίος σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός. Να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στη χωματερή, με ουσιαστική βελτιώση της ανακύκλωσης, που σήμερα λιμνάζει. 
Θέλουμε μια σύγχρονη πόλη, που να μπορείς να ζεις και να κυκλοφορείς. Να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων. 

Αυτά και άλλα ζητήματα που θα ανακούφιζαν και θα άλλαζαν σε θετική κατεύθυνση τη ζωή των πολιτών και την κατάσταση που έχει περιέλθει η πόλη θα μπορούσαν να περιλαμβανόντουσαν στον προϋπολογισμό, ώστε να αποσπάσει την θετική ψήφο των δημοτικών συμβούλων. 

Αυτά όμως δεν περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό που προτείνει η δημοτική αρχή. Επιδιώκει να αποσπάσει θετικούς ψήφους της αντιπολίτευσης με άλλες λογικές και ενδεχομένως να αποκαλυφθούν συγκλίσεις σε νεοφιλελεύθερη πολιτική κατεύθυνση. 

Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής συνεχίζει την ίδια πολιτική και πρέπει να καταψηφιστεί. 




Ως συλλογικότητα να υπενθυμίσουμε ότι ο Κώδικας Λειτουργίας των Δήμων σε διάφορα άρθρα του, περιγράφει πως συντάσσεται και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, τι γίνεται όταν καταψηφιστεί, ποιες δαπάνες πληρώνονται και πως συνεχίζει να λειτουργεί ο Δήμος. 

Η κινδυνολογία, και καταστροφολογία εχει σαν στόχο να κάμψει τις πολιτικές διαφωνίες και να αναγκάσει ή να διευκολύνει ορισμένους τελικά να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό με τον όποιο λένε ότι διαφωνούν και καταγγέλλουν. Μένει να δούμε ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις θα μείνουν στις θέσεις τους και θα ζητήσουν συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική της δημοτικής αρχής, που να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Ή τελικά εάν κάποιοι θα αρκεστούν σε ανούσιες αλλαγές και προσθήκες, όπως έγινε με την ψήφιση των δημοτικών τελών και σε φραστικές δηλώσεις της δημοτικής αρχής με τα διάφορα ΘΑ, που ποτέ δεν γίνονται πράξη.

Δεν αποκλείεται ορισμένοι με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, να ρίξουν και γέφυρες συνεργασίας με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο γύρω των εκλογών, στις μετεκλογικές εξελίξεις και συμμαχίες για την διοίκηση του δήμου στην "Κλεισθένη" εποχή με το νέο εκλογικό νόμο. 

Ίδωμεν...
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 23 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου