Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Απάντησε Δήμαρχε! Τολμάς; ή δεν σε συμφέρει ν' απαντήσεις και είσαι "μόνον μεγάλα λόγια";

Αναδημοσίευση από εδώ.
Ο ανένδοτος αγώνας για τα δικαιώματα των πεζών στο Βύρωνα συνεχίζεται ...


Όταν η διοίκηση συμφωνεί με τα καταγγελλόμενα, αλλά δεν πράττει τίποτα για να διορθωθεί η κατάσταση, τότε αυτό, μόνον δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει. Είτε είναι ανίκανη, είτε τελεί υπό καθεστώς συναλλαγής με εκείνους των οποίων τα συμφέροντα θίγονται. 

16 Σεπτεμβρίου 2015: Απόσπασμα ομιλίας του Αντιδημάρχου Τ/Υ κ. Καραγιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών. Συζήτηση κατόπιν αιτήματος των πολιτών!
Και όταν, το άρθρο 10, παρ. 3 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του 2001, ορίζει ότι, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με τον νόμο (εκτός και εάν το αίτημα είναι εμφανώς παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό) και η υπ.αρ. 20239/2017 Δικαστική Απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (δημοσιευμένη στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών του ΔΣΑ) συνηγορεί κι ορίζει ότι, είναι Υποχρέωση της Διοίκησης να απαντά στα αιτήματα των πολιτών, τότε, ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ στην με Αριθμό Πρωτοκόλλου 19801/07-09-2018 αίτηση με θέμα: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ η με ΑΠ: 15103/28-06-2018 αναφορά με θέμα: "Καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων με αυθαίρετες κατασκευές από ΚΥΕ και περίπτερα".

Ας δούμε τι έλεγε η, στηριζόμενη σε δηλώσεις της διοίκησης, αναφορά της 28ης Ιουνίου 2018, με χαρακτηρισμό προς το Γραφείο του Δημάρχου και την Τεχνική Υπηρεσία:

Θέμα: "Καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων με αυθαίρετες κατασκευές από ΚΥΕ και περίπτερα". 

Δήμαρχε,

Πέρασαν σχεδόν τρία (3) χρόνια από την ημέρα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος: «Συζήτηση αναφορικά με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών και διοικητικές κυρώσεις κατόπιν αιτήματος δημοτών».

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν, ο Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννης αναφέρθηκε, εκτός των άλλων ζητημάτων, και στις καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων και τη μετατροπή αυτών σε κλειστούς χώρους από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), ως εξής:
"Και θα σας πω παραδείγματα: Στην πλατεία κάτω, του «Δεληολάνη», τη Μαρτάκη, το τι γίνεται εκεί. Εμείς μετά από 4-5 μήνες, τους καλέσαμε εγγράφως εδώ, και τους είπαμε, θα κατεδαφιστούν. Έχουμε τη βούληση να κατεδαφιστούν, τους το είπαμε: «Κοιτάξτε, σας δίνουμε μία προθεσμία». Δεν τους είπαμε πότε. Θέλουμε να κατεδαφιστούν!

Πλατεία Βαγγέλη Μαρτάκη (και όχι Δεληολάνη)
Και Εσείς όμως Δήμαρχε, σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρατε:
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ: "Άρα λοιπόν, το πρώτο είναι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε άμεσα, να κουβεντιάσουμε για τον Κανονισμό* (*παρένθεση: τώρα, υπάρχει Κανονισμός. Και για τα περίπτερα. Αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται!) αυτό και μετά, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πάμε πλατεία την πλατεία. Να βάλουμε κάτω, είτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε σε μία διαβούλευση, αν δεν θέλουμε να φάει πολύ χρόνο εδώ, να δούμε με άλλο τρόπο, με εκπροσώπους των Παρατάξεων και με τους καταστηματάρχες, σε κάθε πλατεία".

Σας είναι επίσης γνωστό ότι στην απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ αναγράφεται: «Οι διατάξεις αυτές, με τις οποίες απαγορεύεται η κατασκευή σε κοινόχρηστους χώρους των κατακόρυφων στηριγμάτων των κινητών προστεγασμάτων που, κατά τα ανωτέρω, αποτελούν μόνιμες κινητές κατασκευές οριζόντιας αναπτύξεως, είναι σύμφωνες προς την προαναφερόμενη συνταγματική διάταξη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στον κοινόχρηστο χώρο που ευρίσκεται κάτω από τα προστεγάσματα, προς την οποία, αντιθέτως, θα προσέκρουε η κατασκευή των στηριγμάτων αυτών που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής σε κλειστό ή ημίκλειστο χώρο του κοινόχρηστου αυτού χώρου και πάντως έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο χώρο αυτό και, γενικότερα, η χρήση του από το κοινό».

Σε έκθεση του δε, ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρει: 
"Με απόφαση του 2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι μόνιμες ή κινητές κατασκευές που αναπτύσσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. Σε κοινόχρηστους χώρους, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο Σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Φωτογραφία του 2016
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θεωρεί παράνομες όλες τις κατασκευές τέτοιου τύπου, πέρα από τους νόμιμους εξώστες και τα οριζόντια κινητά προστεγάσματα σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων. Παράνομα θεωρούνται ακόμα και τα στηρίγματα (δοκάρια) των νόμιμων εξωστών και τεντών, εφόσον αυτά μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο και όχι σε τμήμα του καταστήματος.

Παράνομη είναι επίσης η μετατροπή των προστεγασμάτων σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα (νάιλον), είτε με τζάμι, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που επεκτείνει τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πεζοδρόμια, παραλίες κλπ.).

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τέτοιες αυθαίρετες κατασκευές (τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κλπ.), που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και, εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις, οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων".

Πλατεία Βυζαντίου
Δήμαρχε, 
κατόπιν όλων αυτών, Ερωτάστε:
Τι σκοπεύετε να πράξετε για τις αναφερόμενες καταλήψεις ουσιαστικά των κοινοχρήστων χώρων στις πλατείες από τα ΚΥΕ;
  1. Θα απομακρύνετε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές από τις πλατείες; Και πότε;
  2. Θα ανακαλέσετε τις άδειες των καταστημάτων αυτών;
  3. Με τις καταλήψεις των πεζοδρομίων από τα περίπτερα θα υπάρξει κάποια άμεση ενέργεια βάσει του Κανονισμού που έχετε ψηφίσει;
Παρακαλώ ενημερώστε με εγγράφως (ή με αποστολή e-mail στη διεύθυνση αυτή) για τις ενέργειές Σας

Συνημμένως υποβάλλω:
α) Τρεις (3) ενδεικτικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν το κλείσιμο των κοινοχρήστων χώρων στις πλατείες του Δήμου.
β) Έγγραφο της Πολεοδομίας Αθηνών στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια ο υπεύθυνος για τη διαπίστωση των περιπτώσεων αυθαίρετης χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.


Ο ανένδοτος αγώνας για τα δικαιώματα των πεζών στο Βύρωνα θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη δικαίωση

Πηγή: vironasipolimas.blogspot.com - 16 Σεπτεμβρίου 2018

1 σχόλιο: