Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ μέτρα για τον καύσωνα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ μέτρα για τον καύσωνα


    ΠΡΟΣΟΧΗ όταν κολυμπάτε

·        Ο ΙΣΑ συνιστά προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα

·        Συμβουλές του υπ. Υγείας για κολύμπι με ασφάλεια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών –Ι.Σ.Α.- για τον καύσωνα

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. 
Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
Τέλος, τονίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π. Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κολυμπάτε   
·        Συμβουλές του υπ. Υγείας για κολύμπι με ασφάλεια


Δυστυχώς, τα στοιχεία για τους θανάτους από πνιγμό κάθε χρόνο στη χώρα μας είναι θλιβερά. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό περισσότεροι από 400 άνθρωποι.
Όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία ο πνιγμός κοστίζει τη ζωή σε τριπλάσιους άνδρες απ’ ό,τι σε γυναίκες. Επίσης κάθε χρόνο περίπου δέκα παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό, τα επτά από αυτά πνίγονται στη θάλασσα, ενώ από τα υπόλοιπα το 25% σε πισίνα. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό, κάθε 90 δευτερόλεπτα!
Μέτρα πρόληψης πνιγμού
Το υπουργείο Υγείας, ανέβασε αφίσα στο Facebook, στην οποία δίνονται οδηγίες για το πώς μπορούμε να κολυμπάμε με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουμε με πνιγμό.
Να κολυμπάμε σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει ναυαγοσώστης
Να κολυμπάμε 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ
Τα παιδιά πρέπει να επιτηρούνται συστηματικά από τους γονείς/κηδεμόνες τους
Να αποφεύγουμε να παίζουμε επικίνδυνα παιχνίδια, όπως κράτημα αναπνοής, βουτιές με το κεφάλι, κτλ.
Να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιο εξοπλισμού

Η αφίσα του υπουργείου Υγείας
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου