Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Άγριος ξυλοδαρμός  μαθητή στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά σε όλη την πόλη από την στιγμή που  έγινε γνωστό το απαράδεκτο  περιστατικό ξυλοδαρμού του 17χρονου μαθητή στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα σε ώρα λειτουργίας  στην αυλή του σχολείου.
Το  περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια των εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να παρέμβουν αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα όπως του  VyronasNews 17χρονος δέχθηκε άγρια επίθεση μέσα στην αυλή του σχολείου, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μικρή του αδελφή του, μαθήτρια του Γυμνασίου, η οποία  δέχεται συχνά bullying από τους συμμαθητές της. Αυτός ήταν  ο λόγος που ομάδα μαθητών κυρίως του 1ου Γυμνασίου  του επιτέθηκε και τον ξυλοκόπησε πολύ  άγρια.
Οι καθηγητές κάλεσαν το ΕΚΑΒ, την αστυνομία και τους γονείς του μαθητή. Ορισμένοι από τους μαθητές που συμμετείχαν στο ξυλοδαρμό προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα. Οι γονείς του μαθητή κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά.
Αποτέλεσμα εικόνας για 1 γελ βυρωνα
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:
Τη Δευτέρα 10/2/2020 συνέβη στο σχολείο μας περιστατικό σοβαρού ξυλοδαρμού μαθητή μας από ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα, με τη συμμετοχή και δυο μαθητών του Λυκείου μας.
Ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου αντέδρασαν άμεσα, επεμβαίνοντας στο περιστατικό, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στον μαθητή και καλώντας τους γονείς του, το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία. Την επόμενη ημέρα συνεδρίασε ο σύλλογος των καθηγητών και αποφάσισε την τιμωρία των δυο μαθητών όπως και τη λήψη όλων των παιδαγωγικών μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Προχώρησε επίσης στον προγραμματισμό δράσεων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων.
Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα ελάχιστα συμβάντα βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών στη μακροχρόνια λειτουργία του σχολείου μας, το οποίο μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και ανησυχίας. Κυρίως, επειδή συνέβη σε ένα σχολείο της Αθήνας, το οποίο επί σειρά ετών έχει επιτύχει την αρμονική συνεργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων, τη συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και την ανάληψη πολλαπλών δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Ανάστατοι οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα
Την Τέταρτη 12 Φεβρουαρίου το απόγευμα έγινε συνέλευση γονέων του σχολείου όπου συζητήθηκε το απαράδεκτο περιστατικό και οι γονείς εξέφρασαν την αγωνία και τον φόβο τους μη τυχόν και εμφανιστούν ανάλογα περιστατικά. Ενώ αρκετοί γονείς διατύπωσαν την ανάγκη ο Δήμος να πάρει μέτρα για την φύλαξη των σχολείων.
Η οικογένεια του θύματος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της επίθεσης.
Όπως αποκάλυψε στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά συγκεκριμένων ανθρώπων και μάλιστα τα άτομα αυτά αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους συμμαθητές τους αλλά είναι και κάποιοι που δεν ανήκουν στο σχολείο. Θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παιδί τους» προσθέτει ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου.
«Θα ζητήσω από εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την υπόθεση ή έχει αναλάβει την υπόθεση να ανοίξουν τα τηλέφωνα όλων των εμπλεκομένων δραστών του ξυλοδαρμού του 17χρονου. Αναρωτιέμαι πώς μαζεύτηκαν 17 παιδιά για να δείρουν ένα άτομο μέσα στην αυλή του σχολείου. Δεν βρέθηκαν τυχαία αυτά τα άτομα εκεί, πιστεύω ότι έγινε προσυνεννόηση μεταξύ τους, συγκρότησαν ομάδα και αυτό δείχνει δόλο. Η πρόθεσή τους ήταν να σπάσουν στο ξύλο τον 17χρονο μαθητή. Η σωστή ποινική δίωξη των ατόμων αυτών θα είναι οι βαριές σωματικές βλάβες, αφενός διότι προέκυψε κίνδυνος ζωής καθότι τα χτυπήματα αυτά θα μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, η μεγαλύτερη μερίδα των δραστών είναι μαθητές Γ’ Γυμνασίου και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ» δήλωσε ο κ. Καλαϊτζίδης.
Άμεση παρέμβαση της υπουργού παιδείας.
Το Υ. Παιδείας  θα είναι αμείλικτο ενάντια σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς στο σχολείο.  Δήλωσε η υπουργός μετά την επίσκεψή της στο σχολείο του Βύρωνα
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το 1ο ΓΕΛ και 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα  στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό.
Η υπουργός, αφού ενημερώθηκε από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και τους καθηγητές των δύο σχολείων, παρουσία του Δημάρχου Βύρωνα, για τις συνθήκες του συμβάντος καθώς και για ζητήματα που απασχολούν τις εν λόγω σχολικές μονάδες, έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό το οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα».
 Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κα Κεραμέως τόνισε:
 «Έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και έχουν ήδη επιβληθεί παιδαγωγικά μέτρα στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας. Για αυτά τα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο, υπάρχουν πρόσκαιρες αλλά και μακροχρόνιες ενέργειες προς ανάληψη.

Άμεσα, κατόπιν εντολής μου, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Δ/ντη θα στείλουν, εντός της ημέρας, αρμόδιους για την κατάρτιση σχεδίου δράσης αναφορικά με την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών που είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο γεγονός. Παράλληλα, σε συνεργασία πάντα με τον Περιφερειακό Δ/ντή, θα βρεθεί στο σχολείο, ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, με στόχο να προσφέρουν υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν συνόλω, σε συνέχεια του συγκεκριμένου περιστατικού.

Παράλληλα επεξεργαζόμαστε και άλλες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Υφυπουργό κα Ζαχαράκη που αφορούν, για παράδειγμα, τη θεσμοθέτηση του «Δασκάλου / Καθηγητή εμπιστοσύνης» με τον οποίο τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη άνεση να επικοινωνήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, αλλά και την εισαγωγή νέων θεματικών στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα οι οποίες θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα σεβασμού στον άλλον και συνύπαρξης και συναρμογής στο κοινωνικό σύνολο. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται σε πλέγμα ενεργειών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Ξεκαθαρίζω και πάλι, τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο, και το Υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Στεκόμαστε δίπλα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και αναφέρομαι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, τόσο πρόσκαιρων όσο και πιο μακροχρόνιων».

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου