Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΤΩΡΑ!

 

Να σταματήσουν τώρα οι οικοδομικές εργασίες στον Υμηττό
Να απομακρυνθούν όλες οι παράνομες χρήσεις και εγκαταστάσεις

Τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 10.00 το πρωί, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου θα διαμαρτυρηθεί για τις συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στον Υμηττό.

Η ιστοσελίδα μας στις 15 Οκτώβρη δημοσίευσε για την συνέχιση των εργασιών στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ που είχαν σταματήσει το 2009 μετά την κινητοποίηση της τότε δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου, των πολιτών και φορέων του Βύρωνα του ΣΠΑΥ όπως και εκπροσώπων των όμορων δήμων.

Μετά το δημοσίευμα, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΉ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ υπέβαλε στις 16/10 ερώτηση στη δημοτική αρχή για τις εργασίες και σε ποιες ενέργειες θα προέβαινε για να τις σταματήσει.

Η δημοτική αρχή στις 22/10, με δελτίο τύπου επιβεβαίωσε τη συνέχιση των εργασιών, δήλωσε την αντίθεσή της την οποία μετέφερε στο ΓΕΑ και στο διοικητή του στρατοπέδου, ζήτησε την στήριξη του ΣΠΑΥ  και ανέφερε ότι έδωσε εντολή στη νομική της υπηρεσία να εξετάσει το θέμα.

Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ επανήλθε στο θέμα καταθέτοντας νέα ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/11, ασκώντας παράλληλα κριτική στη δημοτική αρχή ότι έπρεπε ήδη να έχει πάρει πρωτοβουλίες κινηματικής αντίδρασης, ενεργοποιώντας το δημοτικό συμβούλιο, τους πολίτες και τους φορείς του Βύρωνα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιφερειακές παρατάξεις, δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων και τον ΣΠΑΥ, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες  και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν.

Ο δήμαρχος στην απάντησή του ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειες που είχε κάνει, είπε ότι δεν κινητοποιήθηκε λόγω της κατάστασης που υπάρχει με την πανδημία και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τηλεφωνικά τους επικεφαλής για να αποφασίσουν για τις κινήσεις που θα κάνουν. Παρεμβαίνοντας ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ Τάσος Μαυρόπουλος, ζήτησε  να κινητοποιηθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο με την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων που ανέφεραν στην ερώτησή τους, γιατί η καθυστέρηση έχει δώσει χρόνο συνέχισης των εργασιών και παρά τις απαγορεύσεις το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες του και την προστασία του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.

Την Παρασκευή 13/11 στις 1.00 το μεσημέρι, έγινε η σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του δημάρχου. Η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι οι οικοδομικές εργασίες στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού προχωρούν και έχουν φτάσει στο σοβάντισμα των τοίχων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για αποτελεσματικότερη νομική παρέμβαση για το σταμάτημα των εργασιών. Η πρόταση της ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ για αντιπροσωπευτική κινητοποίηση με την παρουσία 20-25 ατόμων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έγινε δεκτή και οι παρατάξεις κατέληξαν να γίνει διαμαρτυρία  την Δευτέρα 16 Οκτώβρη στις 10.00 το πρωί, από μία εννεαμελή αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, αποτελούμενη από  τον δήμαρχο  ένα εκπρόσωπο από κάθε δημοτική παράταξη.

Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι  ότι από τις 15 Οκτώβρη που δημοσιοποιήσαμε το θέμα η δημοτική αρχή έπρεπε να κινηθεί άμεσα και δυναμικά.  Η δικαιολογία της πανδημίας, που ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ευσταθεί αφού την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν οι σημερινές απαγορεύσεις  και μπορούσε να κινητοποιηθεί.  Αλλά και σήμερα έχει χρέος  απέναντι στο λαό του Βύρωνα να κινητοποιηθεί τηρώντας κάθε κανόνα προστασίας. Η κυβέρνηση μέσω του στρατοπέδου νομιμοποιεί όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις και χρήσεις στον Υμηττό και στρώνει τον δρόμο για παραχώρηση του βουνού στα ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέφοντας τον δασικό του χαρακτήρα. Μας φαίνεται αδιανόητο να έχει κινητοποιηθεί άμεσα το 2009 η τότε δεξιά δημοτική αρχή και η σημερινή που αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερή» να κοιμάται και να δείχνει επανειλημμένα τόσο αργά αντανακλαστικά.

Στις 25 Οκτώβρη σε ένα άρθρο μας για το ίδιο θέμα, είχαμε αναφέρει αναλυτικά τις περιπτώσεις που η δημοτική αρχή με  τις παρεμβάσεις  ή την απουσία έχει καταφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στον δασικό χαρακτήρα του Υμηττού. Είχαμε γράψει επίσης  ότι «η δημοτική αρχή Βύρωνα κοιμάται βαριά και ξυπνάει αργά» και δυστυχώς κάνει τα πάντα για να μας επιβεβαιώνει .         https://politestouvirona.blogspot.com/2020/10/blog-post_85.html?spref=fb&fbclid=IwAR0RVjiJaAAh3hCbnlzY-jIetNjmWGjxNnzOA6iTy0UDW85mK9vroZX_vK4

Ακόμα και τώρα, η καθυστερημένη αντίδραση της δημοτικής αρχής μπορεί να σταματήσει τις εργασίες εφόσον κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και δεν το βλέπει απλά ως ανάγκη να βγάλει άλλη μία υποχρέωση. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το θέμα και τι θα ακολουθήσει. Η ασφαλέστερη όμως οδός για την σωτηρία του βουνού είναι η δράση των πολιτών. Η προστασία του Υμηττού είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου