Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Έντονη αντιπαράθεση για την ΠΥΡΚΑΛ στο Δ. Συμβούλιο του ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

        Ανταπόκριση από τον Υμηττό

Έκθετη η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κ. Μπινίσκος 

 Έξι και πλέον ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δάφνης –Υμηττού ( μέσω τηλεδιάσκεψης) με θέμα: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ (τέως ΠΥΡΚΑΛ)».

 




Το αίτημα της έκτακτης συνεδρίασης είχε καταθέσει σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση στον Δήμο  και υποχρεώθηκε η δημοτική αρχή σύμφωνα με τον κανονισμό να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ .Μπινίσκος, 15 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, απουσίαζε δικαιολογημένα ο επικεφαλής της "Πόλη Φωτεινή' κος Γιώργος Δαουλάρης και από τη διοίκηση συμμετείχαν και οι 17 σύμβουλοι.

Στην αρχή της συνεδρίασης διαβάστηκε η ανακοίνωσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας, η οποία υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο και κινείται ενάντια στο κυβερνητικό πάρκο και στην απαίτηση να γίνει η ΠΥΡΚΑΛ πάρκο. Να σημειωθεί  ότι όταν είχε καλεστεί η Ένωση στην κινητοποίηση του Σαββάτου 11/4 επέλεξε, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, να μην συμμετέχει. .

 Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ντίνος ρώτησε  γιατί δεν συμμετέχει και το Δ.Σ. του σωματείου της ΕΑΣ- ΠΥΡΚΑΛ , όπως είχαν ζητήσει με επιστολή τους οι εργαζόμενοι. Η απάντηση ήταν δια στόματος δημάρχου ήταν ότι έχουν άγνοια της επιστολής και του αιτήματος του σωματείου !!

 Από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε ότι η συνεδρίαση θα γίνει σε ένα τεταμένο κλίμα, αφού ο Δήμαρχος δεν θέλησε να τοποθετηθεί στην αρχή της συνεδρίασης θέλοντας να ακούσει πρώτα τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Και ενώ συμφωνήθηκε μια διαδικασία για τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  κ. Βερύκιος, πολλές φορές δεν την τήρησε μεροληπτώντας στους χειρισμούς του, πράγμα που πολλές φορές εξόργιζε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. .

 Αφού ανοίχτηκε κατάλογος ομιλητών  τοποθετηθήκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Νίκος Ντίνος, για την Πόλη Φωτεινή, λόγω απουσίας για λόγους υγείας του επικεφαλής κου Γ Δαουλάρη, στη συνεχεία  η κα Χριστινάκη (Πολίτες σε Κίνηση), η κα Τόλια- Κηπουρού (Λαϊκή Συσπείρωση), ο κος Μητροβγένης (ΜΑΡΙΔΑ), η κα Λαγδά (Ανυπόταχτες Γειτονιές Δ /Υ).

Όλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεταφορά των εννέα υπουργείων και των τεσσάρων φορέων, επισήμαναν τις ευθύνες του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, που με την ομιλία του, στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, τις δηλώσεις του στα Μ.Μ. Ενημέρωσης συμπεριφέρεται σαν ντίλερ των σχεδίων της κυβέρνησης και κάλεσαν τον δήμαρχο να πάρει σαφή θέση εάν θέλει η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο ή όχι. Ήταν οι τοποθετήσεις που ξεδίπλωναν το κυβερνητικό σχέδιο με όρους πολιτικούς και ρεαλιστικούς. Δεν σας εξουσιοδότησε κανένας να αλλάξετε  την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2011 που ο δήμος απαιτεί την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ και τη δημιουργία χώρου πράσινου και αναψυχής, ανέφεραν.

 Ποιο συγκεκριμένα: Παίζετε με το μέλλον του Δήμου, η ποιότητα ζωή μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Διεκδικούμε το αυτονόητο, ένα χώρο πρασίνου και εσείς Δήμαρχε λειτουργείτε ως Ταχυδρόμος, αν όχι κλητήρας της κυβέρνησης. Ούτε στο τσιφλίκι σας να είσαστε κ. Δήμαρχε, δεν θα είχατε αυτή την συμπεριφορά, ανέφερε η κ. Χριστινάκη.

 Περιμέναμε ο Δήμαρχος να είχε την ευθιξία να καλέσει  Δ.Σ. αλλά γυρνά από κανάλι σε κανάλι. Θα γίνει η μεταφορά των Υπουργείων για να δοθούν τα ακίνητα του κέντρου, που στεγάζουν τώρα τις υπηρεσίες αυτές, στον τουρισμό.

Το 20 τις εκατό του Υμηττού το καλύπτει η έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, το χρόνιο αίτημα των κατοίκων είναι να απομακρυνθεί και να γίνει πάρκο, επισήμανε η κ. Τόλια-Κηπουρού.

 Το έργο που προτείνει η κυβέρνηση, είναι έργο αναβάθμισης ή υποβάθμισης αναρωτήθηκε ο κ. Μητροβγένης. Τι κέρδος θα έχει ο λαός μας; Εξαγγελίες εν μέσω πανδημίας που θυμίζουν προεκλογικό κλίμα, τις χαρακτήρισε και ανέφερε ότι θα εάν περάσει αυτό το σχέδιο ξεχάστε και τη Γυμναστική Ακαδημία. Ο κόσμος έχει ανάγκη ένα νοσοκομείο, ένα Κέντρο Υγείας , ένα πάρκο και όχι τη μεταφορά των υπουργείων. Θα αγωνιστούμε με τον λαό να μην περάσει το σχέδιο αυτό.  

Η κ. Δέσποινα Λαγδά ζήτησε ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να δοθεί στο λαό, που αγωνίζεται τόσα χρόνια για καλύτερη ζωή. Ανάπτυξη δεν είναι τα ΣΔΙΤ και η βιομηχανία του τουρισμού, η περιβαλλοντική καταστροφή, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και η αστυνομία. Ανάπτυξη είναι η ανάσα ζωής του κατοίκου και των όμορων περιοχών. Ανάπτυξη είναι η Δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, Δημόσια και Δωρεάν και Παιδεία με μείωση μαθητών ανά τάξη, με εργασιακά δικαιώματα και απολαβές πραγματικές Δεν αποδεχόμαστε ότι μας λένε, αγωνιζόμαστε κ. Δήμαρχε. Θα αγωνιστούμε το κυβερνητικό σχέδιο να μείνει στα χαρτιά, Να φύγει το εργοστάσιο, να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων και σήμερα έπρεπε να είχατε καλέσει το σωματείο εργαζομένων να τοποθετηθεί Ο κόσμος αγωνιά, εμείς λέμε η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο.

Ο κ. Ντίνος ανέφερε ότι έχουμε πρόβλημα με αυτά που λέει ο Δήμαρχος. Το 2011 στο Δ.Σ είχαμε πάρει μια απόφαση και ο Δήμαρχος δεν την τίμησε. Αποτελείς μια μαύρη σελίδα για τον Δήμο. Οι κάτοικοι στον Υμηττό είναι εξαγριωμένοι. Η ένωση μηχανικών του δημοσίου λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το σχέδιο, δεν έχουν γίνει μελέτες. Και επισήμανε ότι η απόφαση του 2011 δεσμεύει το δημοτικό συμβούλιο.     

 Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κονταργύρης έδωσε τις δικές του απαντήσεις  στη συμπολίτευση που έθετε θέματα όπως, πως θα συντηρηθεί ένα τόσο μεγάλο πάρκο, λόγω των υποχρηματοδοτήσεων του Δήμου. Είπε όχι στην  υπουργειούπολη και  πρότεινε τα 250 εκ ευρώ που λένε ότι θα βάλουν, ας τα βάλουν για το πάρκο πρασίνου.

 Ο πρώην Δήμαρχος κ. Αριανάς κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι εξαπατά το λαό, όταν λέει ότι δεν ήξερε τίποτα για τα σχέδια του Μητσοτάκη. Δεν έχετε το δικαίωμα να λειτουργείτε ως ντίλερ για τη μεταφορά εννέα υπουργείων, με 15.000 υπάλληλους, που θα είναι καταστροφή του Υμηττού. Αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού, το υπουργοπάρκο, ως κερασάκι στην τούρτα,  να φέρει το όνομα του πρώην δήμαρχου Ανδρέα Λεντάακη είπε ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του νεκρού.  

 Όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο, όπως κ.κ. Μαργαρίτης, Αντωνιάδης και άλλοι, τάχτηκαν κατά του σχεδίου της κυβέρνησης και καταλόγισαν ευθύνες στη δημοτική αρχή.

  Θέατρο του παραλόγου η συμπολίτευση ...

Αλλού βαράει ο ζουρνάς κι αυτοί αλλού χορεύουν!

 Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος, φανερά εκνευρισμένος, πιεσμένος και απολογητικός  προσπάθησε να δικαιολογήσει την μέχρι τώρα στάση του και να θολώσει τα νερά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ποτέ δεν είπε ότι αποδέχεται το σχέδιο της κυβέρνησης, γιατί δεν το γνωρίζει. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς θα γίνει, ένα πρωτόλειο σχέδιο ανακοινώθηκε χωρίς μελέτες και τίποτα περισσότερο. Κινούμαι σε μια κατεύθυνση ότι πρέπει να απομακρυνθεί η ΠΥΡΚΑΛ και βλέπουμε ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν ξέχασε να επισύρει κινδύνους  από τη συνέχιση της λειτουργίας της ΠΥΡΚΑΛ.

 Κανένας  από τη συμπολίτευση που πήρε το λόγο δεν ήταν σαφής, κανείς δεν είπε ξεκάθαρα να γίνει  πάρκο και μόνο πάρκο, σύμφωνα  με την απόφαση του Δημ Συμβουλίου του 2011, δηλαδή. εγκαταστάσεις πολιτισμού, αθλητισμού, ελεύθερος χώρος πρασίνου, κέντρου υγείας, αναγκών της πόλης και των γύρω περιοχών.

 Ανέφεραν ότι θα χουμε πολλές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, αφού δούμε τις μελέτες κ.λπ., για να τοποθετούμαστε επί του θέματος. Ωστόσο, στο επίδικο, αν αποδέχεται η πλειοψηφία του  Δημοτικού Συμβουλίου το κυβερνητικό πάρκο, σαφής απάντηση δε δόθηκε.

 Ξεχωρίζουμε την τοποθέτηση, ενός από τους έτερους της συμπόρευσης με τη δημοτική αρχή του αντιδήμαρχου κ Γιαννακούρα, ο οποίος ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, προσπαθούσε να είναι και με το σχέδιο της κυβέρνησης και με το λαό. Αναγνωρίζει ο εν λόγο κύριος ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πόλη το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και πως θα συντηρηθεί ένα μεγάλο πάρκο που ζητάμε; Ποιος θα βάλει τα χρήματα; Κανένας σας δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πάρκο όλος ο χώρος, ας προσέξουμε τι ζητάμε και τι θέλουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να είναι με όλους ….και να μπορεί να επικοινωνεί και με τους κατοίκους που  επιμένουν ο χώρος να γίνει πάρκο. Δεν ξέχασε βέβαια να επισημάνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόταση απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ.

.Προς το τέλος της συνεδρίασης ο κ Αργιανάς ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία του Δ.Σ. που θα  επικαιροποιεί  την απόφαση του 2011 με τη συμπλήρωση να μη γίνει κυβερνητικό πάρκο και η Λ. Συσπείρωση. συμπλήρωσε χωρίς καμία επιχειρηματική χρήση.

 Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επέμενε και δεν αποδέχτηκε την πρόταση αυτή και  με ψήφους 16 έναντι 14 απορρίφθηκε η δυνατότητα ψηφοφορίας.

 Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Δημοτική Αρχή, δε θέλει να δεσμευτεί ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο. Εγκλωβισμένη στις μέχρι χθες δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό, στριμωγμένη από πίεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αισθανόμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, προσπαθεί να ακροβατεί. Να είναι με όλα…

 Βέβαια, το θετικό είναι ότι δεν έγινε ανατροπή της απόφασης του 2011 και αυτή δεσμεύει το Δήμαρχο εάν θέλει να είναι και να λειτουργεί  ως Δήμαρχος της πόλης και όχι ως ταχυδρόμος ή κλητήρας του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε  

 Ο δρόμος για τους κατοίκους θα ‘ναι μακρύς και δύσκολος, όσο η κυβέρνηση θα επιμένει και  όσο η Δημοτική Αρχή δε μιλά ξεκάθαρα ή μάλλον από τη στάση και τις τοποθετήσεις της, έχει σχέδιο να μεθοδεύσει την αποδοχή του κυβερνητικού σχεδιασμού, που αλλάζει το μέχρι σήμερα χαρακτήρα της πόλης μας προς το χειρότερο.

 Η ελπίδα που μπορεί να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια, βρίσκεται στην ενωμένη δράση των κατοίκων, των φορέων του  Δήμου μας και των όμορων δήμων. Η αρχή έγινε.

 Ξεπερνώντας μικροκομματικούς σχεδιασμούς, παρά τις γενικότερες υπαρκτές διαφορές .των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο αγώνα για να γίνουν πράξη αυτά που χρόνια αγωνιζόμαστε και οραματιζόμαστε για την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και να δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του 2011(με ήπια χρήση κοινωνικών δομών υγείας -παιδείας-πολιτισμού-  προς όφελος των δημοτών).

 Για αυτό ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Όλοι μαζί να κερδίσει ο Υμηττός μας και οι κάτοικοι του.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου