ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου το οδοιπορικό στον Υμηττό που οργάνωσαν συλλογικότητες του Βύρωνα και η διαδημοτική επιτροπή προστασίας του Υμηττού. Οι πολίτες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον Υμηττό και να δουν τις εγκαταστήσεις, παρεμβάσεις που υπάρχουν από το Δήμο Βύρωνα, το κράτος και τους ιδιώτες και δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον και τον ορεινό όγκο του βουνού.
Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το σημείο της εισόδου του Κουταλά -είναι το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά το 2007 και το σημείο που θα γινόταν ο κόμβος Σακετα σύμφωνα με τα σχέδιο του υπουργού της Ν. Δ. κ. Σουφλιά για τους νέους αυτοκινητόδρομους. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες περπάτησαν στα σημεία που είναι τα στρατόπεδα, στα οποία λειτουργεί βενζινάδικο, καφετέρια, βουλκανιζατέρ, σούπερ μάρκετ, ενώ η προσπάθεια που έγινε πριν το 2010 να κατασκευαστούν και κατοικίες στρατιωτικών δεν ολοκληρώθηκε εξ αιτίας των διαμαρτυριών φορέων, Δήμου και πολιτών.
Στην περιοχή Κακόρεμα αναδείχθηκαν τα παλιά λατομεία Πολύδωρα που τα εγκαταλειμμένα για δεκαετίες κτήρια, αντί να αποψιλωθούν κοσμούν το περιβάλλον. Και μια ταμπέλα που ενημερώνει ότι ο χώρος είναι "Ιδιοκτησία της Εκκλησιάς της Ελλάδος". Να θυμίσουμε ότι για το σημείο αυτό έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις και τΙς δημοτικές αρχές να δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων για τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, κάτι που έχει αποτραπεί μέχρι σήμερα. Το λατομείο της ΕΡΓΑΝΗ που λειτουργούσε σε διπλανό χώρο σταμάτησε την λειτουργιά του και παραμένει κλειστό στα χρόνια της κρίσης.
Η δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη επανέρχεται και προτείνει να γίνουν εγκαταστάσεις σταθμού μεταφόρτωσης και να στεγαστούν οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά τις αντιδράσεις των φορέων και των ενεργών πολιτών και υποχρεώθηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα να δηλώσει ότι την αποσύρει.
Στη συνέχεια αντικρίσαμε τον υπάρχοντα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα, όπου συγκεντρώνονται και μεταφέρονται πάνω από 80 τόνους απορριμμάτων την ημέρα στη χωματερή στη Φυλή. Προχωρώντας και λίγο παραπάνω βρεθήκαμε στο σκοπευτήριο και στο εγκαταλειμμένο κτήριο που τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε καφετέρια "ΑΡΤΕΜΗ".
Το οδοιπορικό κατέληξε στο μοναστήρι του Άι Γιάννη στον Καρέα αφού πρώτα πέρασε από το σημείο στην οδό Παύλου Μελά που ακόμη και σήμερα κάποιοι ζητάνε την επέκταση του οικοδομικού τετραγώνου 524.
Στην διάρκεια του οδοιπορικού στα σημεία που υπήρχαν εγκαταστάσεις οι διοργανωτές ενημέρωναν τους συνοδοιπόρους και ακολουθούσε ολιγόλεπτη συζήτηση.
Όλοι όσοι και όσες συμμετείχαν σίγουρα εφοδιάστηκαν με επιχειρήματα για την προστασία του Υμηττού αφού είδαν πως παρεμβαίνουν κράτος, δήμοι και ιδιωτικά συμφέροντα και καταστρέφουν το Υμηττό το περιβάλλον, τη ζωή μας.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 Μάη 2017
Πολύ χαίρομαι για την όμορφη περιήγηση των "Πολιτών Βύρωνα" στον Υμηττό, εύχομαι καλούς αγώνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛευτέρης Παναγιωτάκης