Αναδημοσίευση από εδώ.
του Τάσου Τσακίρογλου
Οι φωτιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους σε όλη την Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει εκ νέου μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία κάθε φορά γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και με τα πλέον γελοία επιχειρήματα.
Εν συντομία, η αντιπολίτευση θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία, κατά την άποψη αυτή, είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει με ένα οργανωμένο τρόπο μια κρίση μεγάλων διαστάσεων.
Βέβαια, για πολλά χρόνια στο παρελθόν, και σε παρόμοιες κρίσεις (όπως εκείνη του 2007 στην Ηλεία), οι δυνάμεις του πρώην κραταιού δικομματισμού (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ) αντιδρούσαν με τον ίδιο ελλειμματικό και προβληματικό τρόπο, επικαλούμενες μάλιστα διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για να κρύψουν τη δική τους ανικανότητα («στρατηγός άνεμος», «πράκτορες της ΜΙΤ που καίνε τα νησιά μας» κλπ).
Τον κανόνα αυτόν δεν απέφυγε να επιβεβαιώσει και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα». Με λίγα λόγια η «αντίδραση» συνωμότησε για ανατρέψει την πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα.
Φυσικά αντίστοιχο τεράστιο πρόβλημα με καταστροφικές πυρκαγιές αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αλβανία, χωρίς εκεί να είναι στόχος η υπονόμευση της αριστερής κυβέρνησης.
Η ειδοποιός διαφορά με την παρούσα κατάσταση, την οποία όλοι θέλουν να ξεχνούν, είναι η κλιματική αλλαγή. Τα δύο τελευταία χρόνια κάθε μήνας του καλοκαιριού καταγράφει και νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, ορισμένες φορές τα υψηλότερα στα χρόνια που καταγράφονται στατιστικά στοιχεία. Την ίδια ώρα άλλες χώρες πνίγονται από τις πλημμύρες και τις βροχές.
Το πλαίσιο της μεγάλης εικόνας, προκειμένου η συζήτηση να έχει ένα σοβαρό περιεχόμενο, είναι λοιπόν η κλιματική αλλαγή και η άρνησή της από μεγάλους ρυπαντές και κυρίως τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος έχει πληγεί τα τελευταία δέκα χρόνια από την χρηματοπιστωτική κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων, το πρόβλημα είναι οι μαζικές περικοπές στην κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για να αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια στους δανειστές.
Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία διαφημίζει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει περισσότερο να εγκαλείται, επειδή αυτό προήλθε ΚΑΙ από το πρωτογενές έλλειμμα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η εικόνα των πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών παραπέμπει στη δεκαετία του 1990 (αν όχι και πιο πριν), ενώ ο περιορισμένος τους αριθμός δημιουργεί ένα τεράστιο επιπλέον πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν αφορά τα δύο τελευταία χρόνια, αφού οι περικοπές γίνονταν και από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και επί όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι εξακολουθούμε να διαθέτουμε κονδύλια για στρατιωτικές δαπάνες, τη στιγμή που τα πυροσβεστικά μέσα είναι γερασμένα και ανεπαρκή. Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Υγεία, οι δημόσιες Μεταφορές ή η Παιδεία.
Σ’ αυτές τις ακραίες περιστάσεις, όπως η σημερινή με τις φωτιές, φαίνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η καταστροφή που έχουν επιφέρει οι δανειστές, τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα διαχειρίστηκαν.
Γι’ αυτό κύριε Κοντονή λίγη περισσότερη περίσκεψη όταν διαπιστώνετε «οργανωμένα σχέδια» (όχι ότι λείπουν και αυτά) και επιχειρείτε να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Η Δεξιά και το ακραίο Κέντρο μάς έχουν συνηθίσει σε πομφόλυγες και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, προκειμένου να κρύψουν το αμαρτωλό παρελθόν τους.
Εσείς μην προετοιμάζετε, με λόγια και πράξεις, ένα παρελθόν για το οποίο θα ντρέπεστε!
ΠΗΓΗ: efsyn.gr
Πηγή: kommon.gr - 15 Αυγούστου 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου