Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ένα σχόλιο για την τελευταία πυρκαγιά στον Υμηττό

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Άλλη μία πληγή μετρά η δασική περιοχή του Βύρωνα στον Υμηττό μετά την πυρκαγιά στις 10 Αυγούστου.
Το περιστατικό εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00, ξεκίνησε αρχικά πάνω από τον λόφο του Αράπη στην συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Κρυστάλλη. Λόγω των ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις και κινήθηκε ψηλά προς το πυροφυλάκιο και με κατεύθυνση τον περιφερειακό, ενώ πυκνοί καπνοί έπνιξαν τις πολυκατοικίες της περιοχής, που ευτυχώς δεν κινδύνευσαν.


fwtia-lofos-arapi-4Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν από την άμεση κινητοποίηση των εθελοντών δημοτικών δασοπυροσβεστών του Βύρωνα και της Καισαριανής, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και πολλών συμπολιτών που υποβοήθησαν με διάφορους τρόπους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο σημείο έφθασαν σε άμεσο χρόνο 45 άνδρες με 15 οχήματα και πολύ σύντομα ρίψεις έκαναν και 3 ελικόπτερα. Έτσι η φωτιά έφτασε μέχρι την περίφραξη του Δημοτικού Σταδίου Βύρωνα, όπου και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 16:00.

Μετά τις ευχαριστίες στους δημοτικούς εθελοντές που αφιερώνουν το καλοκαίρι τους στο βουνό και τους πυροσβέστες που κάνουν το καθήκον τους οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η δασική έκταση του Υμηττού είναι υπό πολιορκία τα τελευταία χρόνια με απανωτές απόπειρες εμπρησμού.
<p>Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας, Βαγγέλης Στογιάννης, δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου</p>
Ο επικεφαλής της Δασοπροστασίας Παπάγου, Βαγγέλης Στογιάννης,
δείχνει στον φακό του «Εθνους» τα αποκαΐδια του παρατηρητηρίου
που έκαψαν άγνωστοι στις 22 Μαΐου 2015
Οι απόπειρες αυτές έχουν στοιχίσει στην περιοχή μας -όπως καλά θυμούνται όλοι- ζωές. Οι απόπειρες αυτές πολλές φορές μοιάζουν πολύ καλά σχεδιασμένες. Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν (με έξαρση το 2015) σχεδόν όλα τα παρατηρητήρια για φωτιές στον Υμηττό είχαν δεχθεί επιθέσεις και κάποια είχαν καταστραφεί ολοσχερώς με σχέδιο (είχαν καεί, είχαν κατεδαφιστεί με συρματόσχοινα κ.λπ.).

Είναι φανερό πως η δύναμη δασοπυρόσβεσης -παρ' όλα τα προβλήματά της- αλλά και οι εθελοντές δασοπυρεσβέστες που έχουν αναπτυχθεί στην Αττική αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια καταστροφής του βουνού. Ωστόσο η αποψίλωση του Υμηττού -και άλλων περιοχών- συνεχίζεται γιατί η πυρόσβεση από μόνη της δεν επαρκεί και δεν θωρακίζει τελικά τη δασική έκταση.

Οι θεσμοί της κρατικής εξουσίας και το τοπικό κράτος -δηλαδή τα αρμόδια υπουργεία και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές- έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν αφήσει και σε επίπεδο νόμων και σε επίπεδο πράξης το περιαστικό πράσινο αθωράκιστο. Το γεγονός αυτό προσελκύει τους εμπρηστές που στόχο έχουν να αμφισβητήσουν περαιτέρω τις δασικές εκτάσεις και να επεκτείνουν το σχέδιο πόλης για προσωπικό όφελος.

Επισημαίνουμε πως μετά την κατάργηση του τρέχοντος ΠΔ προστασίας για τον Υμηττό ακόμη δεν έχει συνταχθεί -από όσο γνωρίζουμε- καν η περιβαλλοντολογική μελέτη που απαιτείται για τη σύνταξη νέου νομοθετήματος. Ταυτόχρονα σειρά χρήσεων που υπάρχουν στον Υμηττό και έχουν κριθεί παράνομες και κατεδαφιστέες δεν απομακρύνονται με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ με διάφορους τρόπους επιτρέπονται και χρήσεις ασύμβατες με τον δασικό χαρακτήρα του όρους (λεωφόροι, στρατόπεδα, λατομεία, σχολεία κ.λπ.). Για αυτά ευθύνη έχει κυρίως το Υπουργείο Π. & Εν. και η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα στην περιοχή του Υμηττού όλοι οι δήμοι διατηρούν εγκατατάσεις για διάφορες χρήσεις (απορρίμματα, οχήματα, εγκαταστάσεις υπηρεσιών κ.λπ.) ενώ επιδιώκουν να δημιουργήσουν και άλλες. Μία βόλτα στις παρυφές του δάσους περιμετρικά είναι αρκετή για να δει κανείς τις διάφορες παραβιάσεις από δήμους και ιδιώτες. Είναι πρόσφατη εκτός άλλου στο δήμο μας η δήλωση της δημοτικής αρχής πως επιθυμεί να διατηρήσει τις παράνομες χρήσεις που υπάρχουν ήδη από την ίδια στον Υμηττό και να μεταφέρει σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων απορριμάτων και άλλες υπηρεσίες της στην καρδιά του Υμηττού πάνω από τον Κουταλά. Είναι φανερό πως όταν οι θεσμοί της πολιτείας μεταφέρουν συνεχώς χρήσεις στο περιαστικό πράσινο, οι ιδιώτες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν οφέλη ιδιοκτησίας θα προσπαθήσουν να αποψιλώσουν το όποιο δάσος.

Τέλος, ακόμα και στο επίπεδο του απλού καθαρισμού η δημοτική αρχή έχει μεγάλη ευθύνη. Το βουνό βρίθει από διασπορά σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών (λάστιχα, πλαστικά κ.ά) που έχουν γίνει από παράνομη εναπόθεση ιδιωτών είτε κατά όγκους από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε από απλούς ιδιώτες που θέλουν να ξεφορτωθούν εύκολα διάφορα άχρηστα αντικείμενα. Όσο το δάσος μένει ακαθάριστο από τη διασπορά τέτοιων εύφλεκτων απορριμμάτων τόσο διευκολύνεται η φωτιά από ατύχημα.

Η λύση για να σταματήσουν για πάντα οι φωτιές στον Υμηττό περνά από την απαράβατη νομική προστασία του, την πλήρη απαγόρευση άλλων χρήσεων για οποιοδήποτε λόγο στην περιοχή του και την άμεση κατεδάφιση και απομάκρυνση όλων των ασύμβατων χρήσεων με το δασικό χαρακτήρα από το όρος και τις παρυφές του.
Η θεσμοθέτησή του ως δασικό πάρκο εθνικής προστασίας με τη δημιουργία υπηρεσίας για τη φύλαξή του είναι ικανή να μπλοκάρει για πάντα τις επιβουλές.

Υπάρχει στις ημέρες μας ένας πολιτικός λόγος για τον Υμηττό και την Αττική που θέλει να ορίσει τα τελευταία εναπομείναντα δάση του λεκανοπεδίου ως "πάρκα", να αρνηθεί το δασικό χαρακτήρα τους και τη σημασία του οικσυστήματος και να εγκαταστήσει στο περιαστικό πράσινο διάφορες χρήσεις υπηρεσιών και οικοδομών γιγαντώνοντας και άλλο το σχέδιο πόλης. Όσο κερδίζει έδαφος αυτή η πολιτική που εκπορεύεται από συμφέροντα και πολιτικούς που το όραμά τους για την πόλη είναι η συγκέντρωση των αστικών κέντρων και των υπηρεσιών σε αυτές, ο Υμηττός θα καίγεται μαζί με τα υπόλοιπα δάση της χώρας. Εμείς ως δημότες θα συνεχίζουμε να μετράμε πληγές και επιδείνωση των όρων ποιότητας ζωής και κάποιοι επιχειρηματίες θα μετράνε κέρδη. 

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα πρέπει να πάρουμε θέση και να δώσουμε μάχη για να μην ευοδωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί.
Ας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και ας κάνουμε ότι μπορούμε για να παραμείνει το δάσος του Υμηττού στη θέση του.

*Φωτογραφίες και στοιχεία έχουν αλιευθεί από τους ιστοτόπους vironas.gr και left.gr

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 13 Αυγούστου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου