Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Παρίσι: Χημικά και συλλήψεις στη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων»

Αναδημοσίευση από εδώ.
Με χημικά και δακρυγόνα, ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας επιτέθηκαν σε διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» (από το γιλέκο που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα οχήματα για έκτακτες περιπτώσεις) στο Παρίσι στη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησής τους κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.





'te Sanat Galerisi yakıldı, mağazalar yanıyor, kamu düzeni bozuldu ve diğer AB ülkelerine yayılIyor. Birileri Avrupa'ya, "Bağımsız Avrupa Ordusu" söylemlerinin hayata geçtiğinde olacakların provasını gösteriyor

15 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας εξαπλώνονται στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV. Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις στην γαλλική πρωτεύουσα, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. «Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», κάποιοι στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε σήμερα 75.000 διαδηλωτές στη Γαλλία.


Μακρόν: Δεν θα δεχτώ «ποτέ τη βία»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί “ποτέ τη βία” που ξέσπασε στο Παρίσι και υποστήριξε ότι το «κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού».

“Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις έπειτα από μια μέρα ταραχών στο Παρίσι, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.



Πηγή: imerodromos.gr - 1 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου