ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Δεν ανακαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφασή του
για την παροχή «εθελοντικής» εργασίας σε δραστηριότητες του Δήμου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου 2016 συζητήθηκε εκ νέου προηγούμενη απόφαση σχετικά με την ίδρυση σώματος εθελοντικής εργασίας στο Δήμο Βύρωνα για διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.
Το θέμα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.
Θετικά για την απόφαση τοποθετήθηκαν η δημοτική αρχή, ο κ. Τριανταφύλλου από την δημοτική παράταξη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» (επικεφαλής κ. Σωτηρόπουλος), ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπαντής, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ», ο κ. Γώγος επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΓΩΓΟΣ».
Κατά της απόφασης τοποθετήθηκαν ο κ. Τζιορτζιότης από την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ», ο κ. Γείτονας εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» (επικεφαλής κ. Πάλμος), ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαμιχαήλ Σωτήριος και ομάδα δημοτικών συμβούλων που έχει ανεξαρτοποιηθεί από την δημοτική αρχή κ. Βλαδιμήροβιτς Μαρία, Κοσκινάς Αθανάσιος, Μαυρόπουλος Τάσος.
Οι παραπάνω τάχθηκαν υπέρ της άποψης του Σωματείου για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.
Απόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» (επικεφαλής κ. Κόνσουλας).
Οι «Πολίτες του Βύρωνα» με ανησυχία παρακολουθούμε μια σειρά από εξελίξεις στο δημόσιο τομέα -σε όλη τη διάρκεια των χρόνων των μνημονίων- με σκοπό την αποψίλωση και την κατάργηση κάθε δημόσιου πρόσημου στις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά. Πρόσφατα επεισόδια σε αυτή την πορεία είναι:
- Η εκμετάλλευση των ανέργων διορίζοντας τους ως εργαζόμενους β’ κατηγορίας χωρίς δικαιώματα με τα Προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας και τις γνωστές συμβάσεις 5μήνων, (που πλέον επεκτείνονται σε συμβάσεις 8κταμήνων).
- Η σταδιακή αποψίλωση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα κρίσιμοι τομείς όπως η καθαριότητα, η υγεία, η παιδεία να υπολειτουργούν.
- Η υποκατάσταση κοινωνικού έργου που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος από ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες.
- Η σταδιακή παραχώρηση δημοσίων υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
- Η μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς πόρους από την κεντρική διοίκηση (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη προσπάθεια για την μεταβίβαση της χρηματοδότησης στους ΟΤΑ κεντρικών δημοσίων κλινικών και νοσοκομείων).
- Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν δυνητικά να εκμεταλλεύονται και υπηρεσίες που ανήκουν στο δημόσιο (πρόκειται για τα γνωστά ΚΙΝΣΕΠ).
- Σειρά υπηρεσιών των δήμων όλο και πιο πολύ λειτουργούν σαν επιχειρησιακή μονάδα με τους δημότες -ως χρήστες των υπηρεσιών αυτών- να γίνονται πελάτες και να καλούνται να πληρώνουν για τα πάντα.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μία εικόνα διάλυσης και υποβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών και αντικατάστασης τους από ένα πλέγμα, το οποίο θα λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος και θα επιβαρύνει τον πολίτη, ενώ θα βασίζεται στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην καθιέρωση φθηνής εργασίας.
Πιστεύουμε πως η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σύσταση ομάδας εθελοντών, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα που κατέδειξε πως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την εθελοντική προσφορά σε υπηρεσίες εμπλεκόμενες με τους ΟΤΑ και το δημόσιο παρά μόνο για θέματα πολιτικής προστασίας. Ανέφερε και σχετική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας, με την οποία ακυρώνεται ανάλογη απόφαση του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, (δείτε εδώ σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με νομική γνωμοδότηση –επίσης– δείτε εδώ σχετική εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών).
Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως ουσιαστικά οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη απόφαση του Δ. Συμβουλίου από το διαδίκτυο. Τόνισε πως το Σωματείο δεν αντιτίθεται στην εθελοντική δράση και είναι θετικό προς την παρακίνηση δράσεων πολιτών μέσα από φορείς στην πόλη. Επισήμανε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κινείται σε άλλο πνεύμα, εμπλοκής της εθελοντικής δράσης με τις υπηρεσίες του δήμου με απόπειρα να καλυφθούν κενά για τα οποία θα έπρεπε να διεκδικούνται πόροι και θεσμοθετημένη εργασία με μόνιμο προσωπικό. Κατέληξε πως η απόφαση ουσιαστικά καταλήγει να υποκαθιστά την εργασία με την εθελοντική προσφορά με συνέπειες στις υπηρεσίες του δήμου και στα εργασιακά δικαιώματα. (Μπορείτε να δείτε εδώ σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων).
Η έντονη συζήτηση που επακολούθησε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική όσον αφορά τα ζητήματα που τίθενται.
Η δημοτική αρχή δια στόματος δημάρχου κατηγόρησε τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων πως προχωρά σε δίκη προθέσεων, υποστηρίζει συντεχνιακά αιτήματα και πως δεν τίθεται ζήτημα χρήσης εθελοντών σε πάγιες θέσεις. Τόνισε πως η εθελοντική προσφορά μπορεί να καλύψει διάφορα ζητήματα ευκαιριακής χρείας, για τα οποία δεν είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις. Διατύπωσε την άποψη πως δέχεται αβάσιμη επίθεση ως «παράταξη μνημονιακής κυβέρνησης», ενώ υποστήριξε πως ο δήμος σαν δομή δεν είναι επί της ουσίας κρατικός μηχανισμός αλλά είναι πιο κοντά στη λειτουργία ενός συλλογικού φορέα και πως η εθελοντική προσφορά των πολιτών σε αυτές τις υπηρεσίες ουσιαστικά είναι και κινητοποίηση της κοινωνίας.
Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν θετικά στην απόφαση, στην πλειοψηφία τους έκριναν βάσιμες τις αιτιάσεις του Σωματείου Εργαζομένων αλλά θεωρούν πως διασφαλίζεται από τη δημοτική αρχή η μη εμπλοκή των εθελοντών στις υπηρεσίες του δήμου. Θεωρούν πως η σύνταξη ενός μητρώου εθελοντών διασφαλίζει την αποφυγή κομματικά προσκείμενου μηχανισμού. Βλέποντας βεβαία ότι μια δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει αναφορά στην αριστερά, στο θέμα των εθελοντών υιοθετεί φιλελεύθερες πρακτικές δεν είχαν κανένα λόγο να μην στηρίξουν μια τέτοια απόφαση.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις που υποστήριξαν την αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων επεσήμαναν πως η διατύπωση της απόφασης ουσιαστικά μιλά για ευρύ πεδίο παροχής υπηρεσιών. Κατέδειξαν τη χρήση του εθελοντισμού για την κάλυψη ευκαιριακών αλλά και μονίμων αναγκών στις δημόσιες υπηρεσίες και την υποτίμηση της εργασίας. Έθεσαν το γεγονός πως η εθελοντική οργάνωση πολιτών δεν μπορεί να γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες καθώς εμπεριέχει εμπόριο ελπίδας και υποσχέσεων για ανθρώπους σε ανάγκη που φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τη συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα για μία θέση εργασίας ή για ιδίον όφελος. Αναφορά έγινε και στην παλαιότερη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά για σύσταση εθελοντικής ομάδας φύλαξης στην πόλη, που είχε προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα. Κατακρίθηκε και η πρόθεση έκδοσης βεβαίωσης συμμετοχής των εθελοντών από τη δημοτική αρχή.
Από τους δημοτικούς συμβούλους της «ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ», η δημοτική σύμβουλος κα Σάρολα Βάσια ζήτησε στην τοποθέτησή της να προστεθεί στο κείμενο της απόφασης, ότι «δεν θα εμπλέκονται οι εθελοντές στις υπηρεσίες του δήμου», κάτι που τελικά δεν αναγράφθηκε.
Ενδεικτικό των πραγματικών επιδιώξεων ήταν επίσης πως ενώ η αρχική απόφαση του δήμου (βλ. εδώ) μιλά ξεκάθαρα για «παροχή υπηρεσιών» και ενώ στην συζήτηση που επακολούθησε αποδέχθηκε ακόμη και ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης πως η διατύπωση πρέπει και μπορεί να αλλάξει, όταν ήλθε η ώρα της ψηφοφορίας δεν έγινε δεκτή καμία ουσιαστική τροποποίηση από την πλειοψηφία.
Αντίθετα κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η μη ανάκληση της απόφασης με το προφορικό δεδηλωμένο σκεπτικό πως «τα πρακτικά της συζήτησης αρκούν για να διασφαλίσουν πως υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εθελοντές σε υπηρεσίες του δήμου».
Εν συνεχεία κάτω από τις διαμαρτυρίες του Σωματείου Εργαζομένων και των δημοτικών συμβούλων που αρχικά καταψήφισαν η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα σε ψηφοφορία αφήνοντας την ίδια ακριβώς αρχική απόφαση και προσθέτοντας στο τέλος του κειμένου τις προτάσεις: «Δεν πρόκειται οι εθελοντές να αξιοποιηθούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και δεν πρόκειται να καλύψουν οργανικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν από Εργαζόμενους».
Την απόφαση αυτή δεν ψήφισε και απείχε ο κ. Τζιορτζιότης, ενώ την στιγμή της τελευταίας αυτής ψηφοφορίας είχαν αποχωρήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ».
Η συγκεκριμένη συρραφή δημιουργεί ένα αντιφατικό τελικό κείμενο απόφασης (βλ. εδώ), που –κατά τη γνώμη μας:
- τοποθετεί ένα φορέα της δημόσιας διοίκησης (τον Δήμο) να διοργανώνει εθελοντικά σώματα «παντός καιρού» για την πόλη εμπλέκοντας ουσιαστικά την εθελοντική συνεισφορά πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και υπηρεσίες.
- ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους εθελοντές, σε δράσεις όπως τα Παμβυρώνια, ο πολιτισμός και την κοινωνική πολιτική.
- αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχει καμία νομική κάλυψη ούτε για τους συμμετέχοντες ούτε για τη λειτουργία τους
- δεν πείθει τελικά πως αυτός ο εθελοντισμός πρακτικά δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την υποτίμηση της εργασίας.
Τελικά, η λεκτική αναδίπλωση αυτή της δημοτικής αρχής δεν αλλάζει την ουσία των επιδιώξεων της. Ενώ γνωρίζει ότι το νομικό πλαίσιο απαγορεύει την εθελοντική εργασία στους δήμους και το δημόσιο, λειτουργεί ως «λαγός» με αυτή την πολιτική πρακτική, επιβάλλοντας την συμμετοχή εθελοντών σε υπηρεσίες του δήμου. Ευθύνη έχει και η κεντρική διοίκηση καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο εσωτερικών σιωπά και αφήνει τις δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούν σε ανάλογες παράνομες πρακτικές, ίσως γιατί αυτό βολεύει την πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων.
Επειδή το ζήτημα αυτό έχει σοβαρή σημασία για τους επικινδύνους δρόμους που ανοίγονται σε βάρος της εργασίας -και με δεδομένη την πρόθεση του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου να αντιταχθεί με κάθε νομικό και συνδικαλιστικό τρόπο στην απόφαση αυτή- θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτής για την επιχειρούμενη εμπλοκή εθελοντών στις υπηρεσίες του δήμου.
Μάρτιος 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου