Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Είσαι θύμα ρατσιστικής βίας; Απελαύνεσαι!

Δήλωση του δικηγόρου, Θανάση Καμπαγιάννη, με αφορμή τα γεγονότα του Ασπροπύργου
Αναδημοσίευση από εδώ.

Το πώς αντιλαμβάνεται η αστυνομία και, κατ’ επέκταση το κράτος, την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας περιγράφει «ανάγλυφα» η δημόσια δήλωση του δικηγόρου, Θανάση Καμπαγιάννη, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Πακιστανών εργατών στον Ασπρόπυργο και την αντίδραση του τοπικού αστυνομικού τμήματος.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Με τις ενέργειές του, το ΑΤ Ασπροπύργου διακωμωδεί τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης για καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, την ημέρα μάλιστα που ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντιέται με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Τις τελευταίες μέρες, γίνονται στον Ασπρόπυργο επιθέσεις με σιδερογροθιές σε βάρος Πακιστανών μεταναστών εργατών. Στις 22/8/2016, δύο υπήκοοι Πακιστάν, ο Αλί Ναβάζ και ο Αμπντούλ Ραούφ προσήλθαν στο ΑΤ Ασπροπύργου και κατέθεσαν μήνυση για επίθεση σε βάρος τους από ομάδα ανδρών με ρατσιστικό κίνητρο. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μήνυσης, οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν στους μηνυτές ότι θα κρατηθούν για διοικητική απέλαση λόγω του ότι δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα. Το ίδιο βράδυ, και ενώ οι μηνυτές ήταν υπό κράτηση, η ίδια ομάδα δραστών εισέβαλε στο σπίτι των μηνυτών και χτύπησε τον συγκάτοικό τους, υπήκοο Πακιστάν, Νάσερ Αλί, με την αιτιολογία ότι οι Πακιστανοί έκαναν μήνυση, πληροφορία που είναι άγνωστο πώς περιήλθε στους δράστες. Ο Νάσερ Αλί προσήλθε και αυτός στο ΑΤ Ασπροπύργου και, με τη βοήθεια του συμπατριώτη του και μάρτυρα της επίθεσης Ντιλάβερ Χουσεϊν, έκανε και αυτός μήνυση.

»Μόνον κατόπιν παρεμβάσεων του δικηγόρου των μηνυτών, το ΑΤ Ασπροπύργου άφησε ελεύθερους τους δύο υπηκόους Πακιστάν, ενω ο τρίτος κρατήθηκε μέχρι σήμερα οπότε και μετήχθη στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στη ΓΑΔΑ. Όσον αφορά τον διερμηνέα, το ΑΤ Ασπροπύργου, αφού έκανε χρήση των ικανοτήτων του Ντιλάβερ, του ανακοίνωσε στο τέλος ότι κρατείται για διοικητική απέλαση, αφού δεν διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα.

»Είναι προφανές ότι με τις ενέργειές του, το ΑΤ Ασπροπύργου στέλνει το μήνυμα ότι όποιος μετανάστης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα τολμήσει να ζητήσει έννομη προστασία και να καταγγείλει σε βάρος του επίθεση (με ρατσιστικά μάλιστα χαρακτηριστικά) κινδυνεύει με απέλαση.

»Ζητάμε την απελευθέρωση του Ντιλάβερ Χουσεϊν και την τιμωρία των δραστών των περιστατικών βίας που άπαντες οι παθόντες έχουν καταγγείλει, με διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου όπως ο νόμος ορίζει.».

Πηγή: toperiodiko.gr - 24 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου