Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

3 άρθρα για τα προβλήματα χορήγησης στο κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι μένουν εκτός


Κοινωνικό μέρισμα: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του - Ποιοι μένουν εκτός
Αναδημοσίευση από εδώ.
Πηγή: REUTERS/Eric Gaillard
Μια εβδομάδα απομένει για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι που διαβιούν στα όρια της φτώχειας δεν θα το λάβουν για λόγους αμιγώς γραφειοκρατικούς.

Ενδεικτικά, άτομα που έμεναν με τους γονείς τους το 2016 και το 2017 και εν συνεχεία παντρεύτηκαν, δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση για το μέρισμα. Χιλιάδες πολύτεκνοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ. εκ. τα οποία βαρύνονται με φόρο πολυτελείας. Χωρίς μέρισμα μένουν και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Πολλοί άνεργοι, αν και δικαιούνται μέρισμα καθώς έχουν συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας μέσα στο 2017, συναντούν πρόβλημα καθώς δεν εμφανίζεται η ανεργία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ. Εκτός συστήματος βγήκαν και πολλοί φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα, η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχονται σε 1.019.272, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

Χωρίς περιστροφές χθες ευρωπαϊκή πηγή χθες γύμνωσε την αλήθεια του φετινού κοινωνικού μερίσματος. «Τα λεφτά του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι καινούργια λεφτά, αλλά προέρχονται από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών το 2017» δήλωσε, αποκαθηλώνοντας το κυβερνητικό στόρι για χρήματα τα οποία προήλθαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής των ισχυρών και κατανέμονται στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Δεν είναι λεφτά τα οποία έπεσαν από το ελικόπτερο, δεν ήταν έξτρα χρηματοδότηση, αλλά ό,τι έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί» έλεγε η ίδια πηγή, λίγα λεπτά αργότερα, αναλύοντας ευρώ ευρώ το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως το τέλος Οκτωβρίου μαρτυρούν την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών φέτος, σε σχέση με τους στόχους. Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, για δαπάνες κοινωνικής προστασίας φέτος είχαν εγγραφεί 2,216 δισ. ευρώ (προβλέψεις μεσοπρόθεσμου). Από αυτά τα χρήματα έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν δαπανηθεί 1,083 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εκτέλεσης των συγκεκριμένων δαπανών να ανέρχεται σε μόλις 35,1%.
Πηγή: cnn.gr - 6 Δεκεμβρίου 2017


Κοινωνικό Μέρισμα 2017 - Βοηθητικά θέματα, προβλήματα και λύσεις που έχουν δοθεί
Αναδημοσίευση από εδώ.
Για τα λάθη και τα προβλήματα στο κοινωνικό μέρισμα μίλησε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δ. Καρέλλας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" αναφέροντας τα ακόλουθα:

Για όσους δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση ανέφερε ότι θα το ελέγξει μήπως βρεθεί λύση. Τόνισε ότι, θα διορθωθεί άμεσα με το λάθος στα παιδιά. Ανέφερε ότι είχαν λάβει πολλά μηνύματα για λάθη λογιστών. Η τάξη των λογιστών όπως σημείωσε, «συνηθίζει να κάνει τέτοια λάθη». Λογικά αύριο, όπως ανέφερε, ότι θα γίνει η διόρθωση και ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να επιλύσουν το πρόβλημα. 

Σχετικά με παράταση ανέφερε πως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο γιατί πρέπει να εκταμιευτούν τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Πρέπει να διορθωθούν όπως σημείωσε και τα προβλήματα με τα ανασφάλιστα ΑΜΕΑ (αναζητούνται λύσεις). 

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν και ο συνάδελφος λογιστής-φοροτεχνικός κ. Α. Μουζάκης ο οποίος παρενέβη και σημείωσε σε σχέση με όσα ανέφερε ο κ. Καρέλλας, ότι δεν ευθύνονται για όλα τα λάθη οι λογιστές και κατέθεσε την άποψή του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Επίσης, δείτε τα παρακάτω βοηθητικά θέματα και τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής:

Η ΗΔΙΚΑ είναι αναρμόδια και δεν έχει γραφείο για να μπορεί να εξυπηρετήσει κοινό και μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι μηχανογραφικό κέντρο όπου βελτιώνει ή διορθώνει συνολικά το σύστημα ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που συνήθως λύνουν μαζικά κάποια θέματα που αγγίζουν πολλούς πολίτες.

■ Ανάλογα με το θέμα που υπάρχει ο πολίτης πρέπει να απευθύνεται:

a. Στα ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ

b. Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης

c. Να στέλνει email στο info@koinonikomerisma.gr

Τα θέματα που λαμβάνει η ΗΔΙΚΑ στο email ομαδοποιούνται και εφόσον μπορεί κάτι να αντιμετωπιστεί διορθώνεται και βγαίνει σχετική οδηγία στις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις. 

d. Να δοκιμάζει ακύρωση ή επαναξιολόγηση της αίτησης

Σε κάθε περίπτωση για όποιες αλλαγές συμβαίνουν το σύστημα του κοινωνικού μερίσματος είτε ενημερώνεται αυτόματα είτε τα ΚΕΠ και ο ΕΦΚΑ ενημερώνουν υπηρεσιακά την ΗΔΙΚΑ

Στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και όταν η αίτηση δείχνει οικονομικά στοιχεία ή σύνθεση νοικοκυριού με τα οποία ο πολίτης δεν συμφωνεί: Να γίνει ακύρωση αίτησης και υποβολή νέας αίτησης ή να γίνει επαναξιολόγηση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα διορθώσει το πρόβλημα και θα τραβήξει τα ορθά στοιχεία.

■ Ασφάλιση πριν το 2002: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο υποκατάστημα ου ΕΦΚΑ και εφόσον βεβαιωθεί διάστημα ασφάλισης ο ΕΦΚΑ θα μας στείλει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα αίτησης. Θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν αίτηση την επόμενη ημέρα.

■ Προσθήκη νεογέννητου: Είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας.

■ Συναίνεση από φοιτητές – προστατευόμενα μέλη κλπ: Έχει αλλάξει, δεν ζητείται συναίνεση από όσους δεν έχουν κάνει δήλωση (σύμφωνα με τα στοιχεία που επιστρέφει η ΑΑΔΕ).

■ Συνταξιούχοι υπερήλικες ΟΓΑ που δεν τους αφήνει το σύστημα: Θα πρέπει να στείλουν σε ειδικό λογαριασμό email στην ΗΔΙΚΑ να τις ελέγξει.

■ Άνω των 70: Θα γίνει αίτηση αυτόματα. Αν έχουν τη δυνατότητα ας μπουν και οι ίδιοι να έχουν εικόνα.

■ Αφαίρεση τέκνου από αίτηση (συνήθως λόγω χρήσης λάθος ΑΜΚΑ): Μπορεί να γίνει μέσω της αίτησης . Έχει ήδη διορθωθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μέσω τροποποιητικής στο taxis.

■ Η σύνθεση του νοικοκυριού προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και μόνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί λάθος στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να γίνει κάτι. Επίσης έχουν εμφανιστεί κάποια μεμονωμένα λάθη σε νοικοκυριά που όμως αν ο πολίτης ακυρώσει την αίτηση με τα λανθασμένα στοιχεία και κάνει νέα, αντιμετωπίζονται.

■ Σχετικά με τη «μερική» φιλοξενία: Το σύστημα δεν κοιτάει μήνες φιλοξενίας. Και έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κανείς εντός του 2016 τον θεωρεί φιλοξενούμενο.
 Αν κάποιος είναι φιλοξενούμενος θανόντος μπορεί να κάνει αίτηση. Ο μόνος λόγος για να μην μπορεί είναι να υπάρχει θέμα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος. Προστέθηκαν Αρχεία Ναυτικών – Ενστόλων – άλλες ειδικές περιπτώσεις

■ Φιλοξενούμενοι που είχαν φιλοξενηθεί σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη μέσα στο 2016 και ο ένας από τους οικοδεσπότες πέθανε. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αφαιρώντας τον σχετικό λογικό έλεγχο (θεωρώντας τα στοιχεία που μας έλαβε η ΗΔΙΚΑ από την ΑΑΔΕ ορθά).

■ Μεταβολές μέσω τροποποιητικών δηλώσεων μέσω taxis μετά την 31η Οκτωβρίου 2017 γίνονται: Όχι δεν γίνονται δεκτά τα στοιχεία με τροποποιητικές μετά την 31η Οκτωβρίου, και δεν σχεδιάζεται προς το παρόν αλλαγή σε αυτό το θέμα.

■ Τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει διπλό ΑΜΚΑ σε κάποιο πρόσωπο; Πάμε στο ΚΕΠ

■ Άστεγοι. Το σύστημα δέχεται κανονικά αιτήσεις από άστεγους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

■ ΙΒΑΝ: Προσοχή στον ΙBAN που θα δηλωθεί. Ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτό τον λογαριασμό.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38169
Πηγή: taxheaven.gr - 5 Δεκεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα: ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση
Αναδημοσίευση από εδώ.
Κοινωνικό μέρισμα: Έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνουν ομάδες σε υπουργεία και δομές, προκειμένου να λυθούν προβλήματα και να περιληφθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος συγκεκριμένες κατηγορίες.

Έτσι, όσοι είχαν κάνει αιτήσεις και απορρίφθηκαν λόγω προβλημάτων του συστήματος ή όσοι έκαναν αίτηση με ελλείψεις σε στοιχεία, όπως ΑΜΚΑ, θα πρέπει να μπουν και να κάνουν εκ νέου αίτηση.

Το θέμα των φιλοξενούμενων ΑΜΕΑ στις οικογένειές τους, όταν είναι επικεφαλής, έχει λυθεί, καθώς το θέμα των ΑΜΕΑ που βρίσκονται σε ιδρύματα εφόσον φιλοξενών είναι το ΑΦΜ του ιδρύματος. Αυτομάτως, οι φιλοξενούμενοι ΑΜΕΑ μπορούν να πάρουν το μέρισμα.

Πολλοί άνεργοι, αν και δικαιούνται μέρισμα καθώς έχουν συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας μέσα στο 2017, συναντούν πρόβλημα, καθώς δεν εμφανίζεται η ανεργία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ.

Όσοι απέκτησαν παιδί μέσα στο 2017 μπορούν πλέον να το δηλώσουν και να πάρουν το μέρισμα για οικογένεια με ένα παιδί.

Ενήλικα παιδιά που εργάζονται και έχουν εισόδημα και ΑΦΜ, αλλά παραμένουν στην γονεϊκή στέγη, εάν δεν έχουν δηλώσει φιλοξενούμενα, δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα. Εάν έχουν δωρεάν παραχώρηση χώρου από τους γονείς, πάλι δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα και μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνα τους.

Το πρόβλημα με τους στρατιωτικούς διορθώνεται. Οι στρατιωτικοί δεν εμφανίζονταν ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και έτσι το σύστημα τους έβγαζε εκτός. Οι διορθώσεις για το συγκεκριμένο θέμα είναι σε εξέλιξη και έτσι όσοι στρατιωτικοί θέλουν να κάνουν αίτηση θα πρέπει να επισκέπτονται την εφαρμογή ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο διαδικτυακός τόπος www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή μερίσματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις

Συνολικά 1.019.272 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για να μην απορριφθεί η αίτησή σας

1. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Για να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εάν είστε δικαιούχος του μερίσματος και συνταξιούχος ή λαμβάνετε το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δείτε την ερώτηση 9.

2. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;

Με την είσοδο σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμα και αν πληροίτε τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ) ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

3. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω εάν προκύψει ανάγκη για ενημέρωση στοιχείων που εμφανίζονται στην αίτηση;

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στους παρακάτω φορείς:
  • στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση 5)
  • στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης
  • στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση 6)
Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

4. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που εμφανίζονται λάθος κάποια από τα προσωπικά μου στοιχεία;

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που είναι λάθος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

5. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που δεν πιστοποιείται ο συνδυασμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ;

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είστε εσείς (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κτλ) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (πχ εκκαθαριστικό εφορίας). Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

6. Είμαι άνεργος για περισσότερους από 6 μήνες το 2017, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό που προβλέπει η ΚΥΑ από τα εισοδήματά μου. Τι συμβαίνει;

Μπορεί να μην έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, περίπτωση κατά την οποία δεν δικαιούστε μείωση των εισοδημάτων σας.
Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας, υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

7. Ήμουν άνεργος για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες το 2017, αλλά όχι πλέον. Δικαιούμαι την έκπτωση από τα εισοδήματα του 2016;

Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να είστε ακόμα άνεργος, εφ’ όσον έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας εντός του έτους.

8. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας κατά το έτος 2016, φορολογούμαι όμως ως μισθωτός και έχω τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017. Δικαιούμαι την έκπτωση στα εισοδήματα του 2016;

Ναι, τη δικαιούστε. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογούνται ως μισθωτοί.

9. Εάν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;

Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

10. Στο νοικοκυριό μας εισπράξαμε κατά το έτος 2016 εισοδηματική ενίσχυση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του κοινωνικού μερίσματος;

Ναι, το ποσό αυτό συνυπολογίζεται ως εισόδημα.

11. Το επίδομα ανεργίας συνυπολογίζεται στο εισόδημα;

Ναι, το επίδομα ανεργίας θεωρείται εισόδημα.

12. Είμαι δικαιούχος άλλου επιδόματος (οικογενιακού, ανεργίας, ΚΕΑ, κλπ). Μπορεί να διακοπεί η καταβολή των άλλων επιδομάτων εάν λάβω το κοινωνικό μέρισμα;

Όχι. Το κοινωνικό μέρισμα δεν θα προσμετρηθεί στο εισόδημά σας για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος.

13. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος;

Τα αναπηρικά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος. Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας.

14. Πώς προκύπτει ο αριθμός των ανάπηρων μελών;

Όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, θα προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

15. Τι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος για το κοινωνικό μέρισμα;

Λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ φόρων.

16. Τι δεν θεωρείται εισόδημα για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος;

Η αποζημίωση απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

17. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που πούλησα, μετά την 01/01/2017, ακίνητη περιουσία την οποία κατείχα το 2016;

Η αίτηση απεικονίζει όλα τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης και συνεπώς την περιουσιακή κατάστασή σας κατά το έτος 2016. Η περιουσιακή κατάσταση δε γίνεται να μεταβληθεί ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί πώληση περιουσίας μετά την 1/1/2017.

18. Πώς θα υπολογιστεί το σύνολο των καταθέσεών μου;

Το ποσό των τόκων προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν είναι δυνατό να αλλάξει. Βάσει του παραπάνω ποσού των τόκων εκτιμάται το ύψος των καταθέσεων, χρησιμοποιώντας το μέσο καταθετικό επιτόκιο του έτους 2016 όπως έχει υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

19. Είμαι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό. Πώς θα υπολογιστούν οι καταθέσεις μου;

Σε αυτή την περίπτωση, οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη φορολογική δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

20. Τι σημαίνει η αναφορά σε όσους έχουν δαπάνες για οδηγούς, οικιακούς βοηθούς, δασκάλους και λοιπό προσωπικό;

Δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα όσοι δηλώνουν δαπάνες που καταβάλονται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

21. Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα;

Ναι, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια διαμονής.

22. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασφάλιση (π.χ. χήρες συνταξιούχων) δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση;

Ναι, γιατί είναι δικαιούχοι σύνταξης.

23. Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη στο νοικοκυριό;

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.
Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

24. Μπορώ να αλλάξω τη σύνθεση του νοικοκυριού σε περίπτωση που είχα κάποιον φιλοξενούμενο, αλλά δεν τον φιλοξενώ πλέον;

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2016. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δε μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η μοναδική εξαίρεση είναι αυτή που αναφέρεται στο επόμενο ερώτημα.

25. Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση που φαίνεται ως φιλοξενούμενός μου άτομο το οποίο μου είναι άγνωστο;

Αν διαπιστωθεί ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενος, μπορεί να εξαιρεθεί χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομά του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό συνιστά ουσιαστικά καταγγελία του προς την οικεία ΔΟΥ περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος.

26. Ο αδερφός μου είναι φιλοξενούμενος από τους γονείς μας. Μπορεί να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

27. Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ το τρέχον διάστημα μένει σε δικό του σπίτι ή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία; Μπορεί να κάνει αίτηση μόνος του;

Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

28. Όσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;

Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Συνεπώς, δε μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση.

29. Παντρεύτηκα το 2017, αλλά έμενα μόνος το 2016, μπορώ να κάνω αίτηση μαζί με τον/την σύζυγο;

Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

30. Μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεση του νοικοκυριού;

Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά την 31/12/2016. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

31. Πώς μπορεί ο αιτών να διαπιστώσει εάν το νοικοκυριό του είναι επιλέξιμο για το κοινωνικό μέρισμα;

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία του αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι. Εάν τα κριτήρια ικανοποιούνται, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

32. Για ποιο λόγο μπορεί να μην εμφανιστεί το αποτέλεσμα της αίτησης;

Αν δεν βλέπετε την πληροφορία για το αν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του.


Δεν έχετε κωδικούς για την εφαρμογή TAXISnet; Αυτή είναι η διαδικασία απόκτησης

Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα:

Α. Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά

Β. Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης

Γ. Ενεργοποίηση λογαριασμού ηλεκτρονικά

1. Αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά

Περιγραφή Βήματος: Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής, δηλώνοντας το όνομα (username) και τον κωδικό (password) που επιθυμείτε να έχετε ως χρήστης του συστήματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων του συστήματος καταχωρείται η αίτηση λαμβάνετε σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσετε το δεύτερο βήμα.

Αναλυτικά: Πηγαίνετε στην
ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες πιστοποίησης της εφαρμογής TAXISnet και επιλέξτε «Αρχική Εγγραφή». Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και να επιλέξετε «Υπηρεσίες προς την Δημόσια Διοίκηση» και στην συνέχεια «Εγγραφή Νέου Χρήστη» και «Αρχική Εγγραφή» .

Επιλέξτε «Φυσικό Πρόσωπο».

Συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία και επιλέξτε «Υποβολή»:

Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν στη φόρμα εγγραφής είναι:

Username

Κωδικός

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

Επώνυμο

Όνομα

Όνομα Πατρός

Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)

Αριθμός τηλεφώνου

Αριθμός κινητού τηλεφώνου (προαιρετικά)

Φαξ (προαιρετικά)

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

o Username: Πρέπει να αποτελείται από 3-20 λατινικούς χαρακτήρες ή νούμερα. Πατώντας το πεδίο συμπληρώνεται αυτόματα με μια προτεινόμενη τιμή.

o Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 χαρακτήρες και να περιέχει και νούμερα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού. Θα πρέπει να θυμάστε τα δύο αυτά στοιχεία γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στο Βήμα 3

o Τα πεδία Αρ. τηλεφώνου, Αρ. κινητού τηλεφώνου και Fax δέχονται από 10- ψήφιους έως 20-ψήφιους αριθμούς (χωρίς κενά και παύλες). Επιπλέον, για διεθνείς αριθμούς γίνεται δεκτό το σύμβολο + στην αρχή του αριθμού το οποίο μετατρέπεται σε 00. Δηλώστε το κινητό σας τηλέφωνο αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα

o Στο πεδίο Γράμματα εικόνας συμπληρώστε τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα. Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα πατήστε το για να δοκιμάσετε μια άλλη εικόνα.

o Υποβολή: Πατώντας "Υποβολή", οι τιμές που συμπληρώσατε στα πεδία θα ελεγχθούν ως προς την εγκυρότητά τους. Σε περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής, θα εμφανιστεί κατάλληλο μήνυμα λάθους δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση επιτυχημένης εισαγωγής η αίτηση εγγραφής σας θα καταχωρηθεί.

o Επιστροφή: Πατώντας "Επιστροφή", θα μεταβείτε στο βήμα 1 της διαδικασίας εγγραφής. Μετά την υποβολή: Εμφανίζεται στην οθόνη ενημερωτικό μήνυμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Στο μήνυμα, που μπορείτε αν θέλετε να το εκτυπώσετε επιλέγοντας «Εκτύπωση», αναφέρεται ότι για να ολοκληρώσετε την διαδικασία θα πρέπει να πάτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. εντός 3 μηνών από την ημερομηνία που υποβάλλατε την ηλεκτρονική αίτηση.

Επίσης, σας ενημερώνει ότι σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. αστυνομική ταυτότητα) και δεν έχετε ενημερώσει την Δ.Ο.Υ., θα πρέπει να πάτε στην Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε.

2. Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης

Περιγραφή Βήματος: Μεταβαίνετε στο τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. και ζητάτε να λάβετε τον κλειδάριθμο. Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία σας στη Δ.Ο.Υ. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι ο Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ταυτότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, κέντρο αλλοδαπών, ταυτότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτότητα Ομογενούς, Ειδικά Δελτία Πολιτικών Προσφύγων κ.λπ.) το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Αν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε. Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης, θα προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Ενέργειες Δ.Ο.Υ.: Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ανακτά από το σύστημα την αίτηση του φορολογούμενου και τα στοιχεία που υπάρχουν καταχωρημένα στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Το σύστημα επαναλαμβάνει τους ελέγχους που εκτελούνται κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. Αν κάποιος έλεγχος αποτύχει, η αίτηση απορρίπτεται υποχρεωτικά. Με την έγκριση της αίτησης εκτυπώνονται δύο βεβαιώσεις. Η Βεβαίωση για εσάς υπογράφεται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. έγκρισης αίτησης εγγραφής και περιέχει έναν επιπλέον κωδικό (κλειδάριθμο), ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Η Βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. έγκρισης αίτησης εγγραφής υπογράφεται από εσάς και τηρείται σε ειδικό φάκελο στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. , ώστε σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η υπογραφή του παραλήπτη να υπάρχει το πρωτότυπο έγγραφο. Στη Βεβαίωση για τη Δ.Ο.Υ. πιστοποίησης δεν αναγράφεται ο κλειδάριθμος.

Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε στο 1ο βήμα, σας έρχεται ενημερωτικό μήνυμα (e-mail) για την έκκριση της αίτησης σας.

3. Ενεργοποίηση του λογαριασμού ηλεκτρονικά

Περιγραφή Βήματος: Με τη χρήση του κλειδαρίθμου ενεργοποιείτε ηλεκτρονικά το λογαριασμό σας. Στο βήμα αυτό σας ζητείται να αλλάξετε τον αρχικό κωδικό πρόσβασης (password).

Η ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτεί τη γνώση 3 κωδικών: το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password) και τον κλειδάριθμο, ο οποίος παραλαμβάνεται μόνο από εσάς.

Αναλυτικά: Πηγαίνετε στην
ιστοσελίδα https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες πιστοποίησης της εφαρμογής TAXISnet και επιλέξτε «Ενεργοποίηση Λογαριασμού». Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και να επιλέξετε «Υπηρεσίες προς την Δημόσια Διοίκηση» και στην συνέχεια «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» και ξανά «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».

Συμπληρώστε τα απαιτούμενα στοιχεία και επιλέξτε «Επόμενο».

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

Username / Κωδικός: Συμπληρώστε το username και τον κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο TAXISnet.

Κλειδάριθμος: Ο αριθμός που σας δόθηκε κατά την πιστοποίησή σας στη ΔΟΥ. Συμπληρώστε τον με ακρίβεια, συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. Στο πεδίο Γράμματα εικόνας συμπληρώστε τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα.

Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα πατήστε το για να δοκιμάσετε μια άλλη εικόνα.

Επόμενο: Πατώντας "Επόμενο", μεταφέρεστε στην οθόνη αλλαγής του κωδικού πρόσβασης.

Επιστροφή: Πατώντας "Επιστροφή", θα μεταβείτε στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας πιστοποίησης.

Στην συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση.

Ο κωδικός αυτός θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο κωδικό σας και θα είναι αυτός με τον οποίον θα συνδέεστε στο σύστημα.

Πληροφορίες για τα πεδία: Συμπληρώστε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*).

o Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 χαρακτήρες και να περιέχει και νούμερα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού. Επιλέγοντας «Ενεργοποίηση» η επόμενη οθόνη σας ενημερώνει για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, σας έρχεται ενημερωτικό μήνυμα (e-mail) για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Με το username που δηλώσατε στο Βήμα 1 (Εικόνα 3) και τον νέο κωδικό που δηλώσατε στο Βήμα 3 (Εικόνα 9) μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείται τις υπηρεσίες της εφαρμογής TAXISnet.

Φυλάξτε ασφαλή τον κλειδάριθμο που θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό σας.

Πηγή: newsbomb.gr - 6 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου