Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση και η ανακύκλωση των ανέργων, μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Να δοθούν μόρια προϋπηρεσίας σε όλους όσους εργάστηκαν στην καθαριότητα των δήμων
Αναδημοσίευση από εδώ.
Γράφει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα. Μέλος του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων και της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης .

Τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό τους, αξιοποιώντας την οικονομική καπιταλιστική κρίση, και τα μνημόνια, συνεχίζουν τον κοινωνικό ταξικό πόλεμο σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Στρατηγική τους επιδίωξη είναι το κτύπημα της σταθερής εργασίας, η μείωση του μεροκάματου, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων, η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί τη στρατηγική αυτή συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της.

Το κεντρικό και τοπικό (Δήμοι) κράτος ως εργοδότες γίνονται πρωταθλητές στην επιβολή των πιο αντεργατικών μορφών εκμετάλλευσης των ανέργων, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Μέσα από τα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, το κράτος, ως εργοδότης καταργεί την εργατική νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζονται ωφελούμενοι για να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και να κουρελιάζεται το εργατικό δίκαιο. Τους χαρτζιλικώνει με τον υποκατώτατο μισθό, χωρίς να αναγνωρίζει ειδικότητα, οικογενειακή κατάσταση, σπουδές, προϋπηρεσία. Δεν καταβάλει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται στην καθαριότητα, κοιμητήρια, κ.λπ., ενώ τους ασφαλίζει με βαρέα ένσημα. Οι δήμοι δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος για αυτό τους προτιμούν, και στη συνέχεια τους πετάνε στην ανεργία, για να πάρουν τους επόμενους.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το περασμένο καλοκαίρι, υποχρέωσαν τη συγκυβέρνηση να προχωρήσει σε προκηρύξεις, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

Η συγκυβέρνηση δεν αναγνωρίζει μόρια προϋπηρεσίας σε όσους ωφελούμενους εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων, ώστε να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις που θα γίνουν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Αν αναγνωρίζονταν η προϋπηρεσία όπως προβλέπει ο νόμος 4478/2017 θα σήμαινε ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία στους Δήμους, καλύπτουν πάγιες και καθημερινές ανάγκες, και πρέπει να πληρώνονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στο Δήμο. 

Τα προγράμματα αυτά πρέπει να καταργηθούν. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει! Και θα σπάσει μέσα από την ενότητα και την πάλη των ίδιων των εργαζομένων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 

Κοινός αγώνας ανέργων, εργαζομένων σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα για αξιοπρεπή ζωή, για δουλειά με δικαιώματα. 

Είμαστε γονατιστοί για αυτό μας φαίνονται ανίκητοι!
Καιρός να σηκωθούμε!

Αναδημοσίευση από την μηνιαία εφημερίδα Βύρωνα-Καισαριανής Επικοινωνία - 
11/2017, τεύχος 35 - σ. 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου