Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Με απλή αναλογική οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Μάη

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Οριστικά το Μάιο του 2019 

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ταυτόχρονα με την εκλογή των ευρωβουλευτών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι δημοτικές αρχές θα βάλουν στο φουλ τις μηχανές για να αρχίσουν τα προεκλογικά έργα, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια και άλλες παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να τους ξαναψηφίσουν. 

Με τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης,  που είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου και προέβλεπε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να επιμηκυνθούν και να μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής στην κατανομή των εδρών των δημοτικών συμβουλίων. Όχι όμως και στην εκλογή του Δημάρχου αφού θα υπάρχει δεύτερος γύρος για την εκλογή του.

Με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά ψηφίστηκε από τη βουλή το νέο εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ πλην του Κ. Κατσίκη . 
Πρόκειται για τα άρθρα 28 και 56 του νομοσχεδίου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, που έγινε νόμος. 

Με 150 υπέρ και 149 κατά ψήφους υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46 που αφορούν την μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η επόμενη θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών θα είναι τετραετής. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019. Κυριακή τοποθετείται στις 26 Μαΐου 2019. Όπου χρειασθεί δεύτερος γύρος εκλογών, αυτός θα γίνει στις 2 Ιουνίου. 

Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που περιλαμβάνεται στο άρθρο 255 υπερψηφίστηκε από 241 βουλευτές και έτσι θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού, ενώ κατά 31 συνάδελφοί τους από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων. 

Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα, την ημέρα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. .Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 26 Μαΐου 2019 . Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.. . 

Η νέα αυτή εξέλιξη αναγκάζει τα στελέχη των κομμάτων και των δημοτικών παρατάξεων να επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς τους, ούτως ώστε να προλάβουν το χρόνο. Οι δημοτικές αρχές θα βάλουν στο φουλ τις μηχανές για να αρχίσουν τα προεκλογικά έργα, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια και άλλες παρεμβάσεις σε μία προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να τους ξαναψηφίσουν. 

Στο Δήμο Βύρωνα εκτιμούμε πως θα επιδιωχθεί από τη δημοτική αρχή να επιταχυνθούν διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα έργα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Παρεμβάσεις -αυτονόητες- που πρέπει να γίνονται καθημερινά για να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στην πόλη, δεν έγιναν και τώρα θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν στο δημαρχιακό μέγαρο. 

Οι πολιτικές διεργασίες παρά την θερινή ραστώνη, θα επιταχυνθούν, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον για τις παρατάξεις παρουσιάζει η πιθανή αποχώρηση του κ. Κονσουλα και η διάλυση ή όχι της παράταξης του. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ  - 15 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου