Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος ή δράσεις για επικοινωνιακούς σκοπούς; (ή ΖΗΤΩ! η υποκρισία...)

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Τόνοι από μπάζα και άχρηστα στην περιοχή του Κουταλά

Φωτό από την κατάσταση που επικρατεί στον σταθμό
Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Κουταλά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, οργανώθηκαν δράσεις από το Δήμο Βύρωνα και από την τοπική οργάνωση της Ν. Δημοκρατίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα την προστασία του δάσους του Υμηττού. 

Και οι δυο αυτοί φορείς, ο καθένας ξεχωριστά, οργάνωσαν δράσεις που αναφέρονταν στην προστασία του Βουνού. Δενδροφυτευση οργάνωσε η τοπική της Ν. Δημοκρατίας, περίπατο στην περιοχή του Κουταλά ο Δήμος. 

Όλοι αυτοί και πάρα πολύ άλλοι έχουν αναφερθεί στο ότι ο Υμηττός είναι πηγή ζωής για όλη την Αττική. Τι είναι όμως αυτό που οι εν λόγο φορείς δεν είδαν; ή δεν θέλουν να δουν; 

Είναι η κατάσταση που υπάρχει στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα, όπου αρκετοί τόνοι μπάζα έχουν μεταφερθεί και συγκεντρωθεί από το δήμο στο χώρο μέσα στο δάσος, όπως συγκεντρώνονται κλαδιά για να... μεταφερθούν αλλού κάποια στιγμή.

Αυτά δεν τα είδαν αυτοί που ανέπτυξαν τις δράσεις για το περιβάλλον και τον Υμηττό; Δεν τα έχουν δει και δεν το γνωρίζουν, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφέρεια, δασαρχείο, ΣΠΑΥ, ελεγκτές περιβάλλοντος, σωματεία; ή έχουν επιλέξει να σιωπούν και να συναινούν για τη λειτουργία του (παράνομου) σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και τα σκουπίδια, τα ογκώδη αντικείμενα και οικοδομικά υλικά που συγκεντρώνονται στο χώρο. Αυτά συνάδουν με την προστασία του Υμηττού; 

Μήπως κάποιοι θα αξιοποιήσουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καλώντας ιδιωτικά συμφέροντα να δώσουν την λύση; 

Αφορμή για αυτό το σχόλιο αποτέλεσαν οι φωτογραφίες που μας στάλθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (τις λάβαμε 25 Ιούνη) από φιλο Καρεώτη, περιπατητή του Υμηττού. 

Η κατάσταση στο χώρο πάνω από τον Κουταλά που επισημαίνουμε εδώ δεν μας ξαφνιάζει. Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν παντού. Στο λόφο του Κοπανά στα σύνορα με την Αγία Μαρίνα, συναντάμε ιδιωτικά πάρκινγκ κατοίκων να έχουν εισβάλει στο βουνό, περιφραγμένα μελίσσια μέσα στο δάσος, πεταγμένα σκουπίδια. Σε όλες τις παρυφές του δάσους υπάρχουν επιβουλές και παραβιάσεις είτε για λόγους ευκολίας από (ασυνείδητους) περιοίκους, είτε καταπατήσεις διαφόρων χρήσεων από κρατικές υπηρεσίες και μεγάλα επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν μας ξαφνιάζει ούτε και η αδιαφορία των ιθυνόντων για όλα αυτά. Μέχρι πρόσφατα υπενθυμίζουμε πως συζητούσαν την επέκταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ως χώρο φιλοξενίας ανακυκλωσίμων απορριμμάτων και αχρήστων για όλους τους γειτονικούς δήμους στην καρδιά του Υμηττού. Για τις παραβιάσεις, καταπατήσεις και τα μπάζα θα ασχοληθούν; Τσιμέντο να γίνει, όπως και τόσες άλλες περιοχές δάσους στην Αττική...

Το δάσος όμως δεν είναι "κενός χώρος" για οικιστικές χρήσεις στο χάρτη της Αθήνας, αντίθετα, για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου είναι παράγοντας ζωής, απαραίτητος για την ποιότητα διαβίωσης και την υγεία αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον.

Επαναλαμβάνουμε πως μόνο η δράση των πολιτών μπορεί να υποχρέωσει την κεντρική εξουσία και την δημοτική αρχή να σεβαστούν και όχι να καταστρέφουν τον Υμηττό και όχι οι (υποκριτικές) φιέστες των ιθυνόντων που έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον πνεύμονα του Υμηττού εδώ και δεκαετίες. 

Στις ημέρες μας που διαπιστώνουμε υποχώρηση των κινηματικών δράσεων πολιτών και φορέων για την προστασία του Υμηττού η υποκρισία διαφόρων περισσεύει...

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 8 Ιούλη 2018







Λόφος Κοπανά - Με επισήμανση οι περιοχές που έχουμε
εντοπίσει παραβιάσεις και καταπατήσεις, όπως
περιφράξεις και πάρκινγκ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου