Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Πραξικόπημα σε απευθείας σύνδεση με Ουάσινγκτον

«Έβγαλαν» πρόεδρο οι ΗΠΑ
Αναδημοσίευση από εδώ.
Στην πιο ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας επί προεδρίας Μαδούρο προχώρησαν οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας ως πρόεδρο της χώρας, τον αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη της δεξάς αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τι σημαίνει αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με το «μαλακό υπογάστριο» ή την αυλή του. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Πομπέο κάλεσε ωμά το στρατό της Βενεζουέλας να ανατρέψει τον Μαδούρο (ας υπενθυμιστεί ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια ολόκληρη συμμαχία κομμάτων και κινημάτων) και να στηρίξει τον νέο ηγέτη της αντιπολίτευσης, σαν να πρόκειται για κάποια πολιτεία των ΗΠΑ. Ανάλογη έκκληση προ 24ώρου είχε κάνει και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, χωρίς μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές τουλάχιστον, να έχει τύχει κάποιας θετικής ανταπόκρισης από τον στρατό της Βενεζουέλας.

Την αναγνώριση, από πλευράς ΗΠΑ, ακολούθησαν αντίστοιχες κινήσεις από όλους τους αναμενόμενους συμμάχους της Ουάσινγκτον, όπως είναι η Βραζιλία, υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρο, η Κολομβία, ο Ισημερινός, ο Καναδάς αλλά και η Χιλή, όπως και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που μένει ν’ απαντηθεί ποιες χώρες τελικά εκπροσωπεί. Και αυτό γιατί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού, η Βολιβία, η Κούβα, η Νικαράγουα, το ελ Σαλβαδόρ αλλά και η Τουρκία αλλά και η Ρωσία υποστήριξαν τον Μαδούρο (ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για την νέα του θητεία μετά τις εκλογές τον περασμένο Μάη) με την Μόσχα να μιλά για «απομιμήσεις του ουκρανικού Μαϊντάν». Η ΕΕ, και χώρες της ΕΕ χωριστά, τηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση.


Ο Μαδούρο, μιλώντας σε χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες έξω από το προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες που αναγνώρισαν ως πρόεδρο τον αυτοανακηρυχθέντα Γκουαϊντό και τόνισε ότι δεν θα επικρατήσει ούτε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος.

Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει σε όλη τη χώρα υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο ενώ σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ διαδηλώνουν και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ήδη από το πρωί της Τετάρτης. Είναι προφανές ότι δύο είναι οι καθοριστικότεροι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της απόπειρας πραξικοπήματος: η στάση του λαού της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα των πλειοψηφικών χαμηλών κοινωνικο-οικονομικά στρωμάτων, και η στάση του στρατού που και κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανατροπής του Τσάβες παλιότερα, είχε στηρίξει την Μπολιβαριανή διαδικασία.


Πηγή: toperiodiko.gr - 24 Ιανουαρίου 2018

O Βρετανός ΥΠΕΞ μιλά για «γεμάτες κάλπες» στη Βενεζουέλα… που δεν έχει κάλπες
Αναδημοσίευση από εδώ.
Τη δήλωση ότι οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Βενεζουέλα δεν είναι νόμιμες καθώς υπήρξαν «γεμάτες κάλπες» (ballot boxes were stuffed) έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Το πρόβλημα είναι ότι στη Βενεζουέλα (όπως διαπιστώσαμε και από δυο δημοσιογραφικές αποστολές σε περίοδο εκλογών) δεν υπάρχουν κάλπες, αλλά ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Ειδικό σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων μάλιστα επιβεβαιώνει ότι κανένας δεν μπορεί να ψηφίσει δεύτερη φορά.

Ακόμη και τα μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δεν είχαν κάνει σχετικές καταγγελίες αν και είχαν αναφερθεί σε παρατυπίες πριν από τις εκλογές – τις οποίες διέψευσε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ την αποστολή παρατηρητών, ενώ η αντιπολίτευση είχε καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να μη στείλουν ανεξάρτητους παρατηρητές.

Καθώς η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται το Ηνωμένω Βασίλειο φαίνεται ότι επιστρέφει στην «εγκυρότητα» που χαρακτήριζε την επιχειρηματολογία του την περίοδο πριν από την εισβολή στο Ιράκ.



Jeremy Hunt
✔@Jeremy_Hunt

My statement on the situation in Venezuela
5,838
19:14 - 24 Jan 2019
4,941 people are talking about this

Πηγή: info-war.gr - 26 Ιανουαρίου 2019

Πόσο πιθανή είναι μια αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα – του Άρη Χατζηστεφάνου
Αναδημοσίευση από εδώ.
Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους σε διάστημα 72 ωρών, δίνει στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να κλιμακώσει τις απειλές στρατιωτικής εισβολής.

Ήδη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα «λάβουν τις απαραίτητες δράσεις εναντίον όσων θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας».

Παρόμοιες απειλές εξαπέλυσε και ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της πολιτικής του προέδρου Τραμπ απέναντι στη Βενεζουέλα.

U.S. diplomats in #Venezuela should present their credentials to President @jguaido. Maduro has no authority to expel anyone. 

And trust me on this one, if Maduro is stupid enough to test @realdonaldtrump by harming any U.S. diplomat, the consequences would be swift & severe.

Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται το αίτημα της νόμιμης ηγεσίας της Βενεζουέλας να απομακρύνει τους διπλωμάτες της, σημαίνει πρακτικά ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας θα αποτελεί ένα είδος κατεχόμενου εδάφους στο εσωτερικό ενός κυρίαρχου κράτους. Οποιαδήποτε προσπάθεια των αρχών της Βενεζουέλας να επιβάλουν την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας για την απομάκρυνση των διπλωματών μπορεί θεωρητικά να δώσει στην Ουάσινγκτον την αφορμή που ζητά για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, άλλες προτεραιότητες. Όπως εξηγούσε ο Βενεζουελάνος οικονομολόγος Φρανσίσκο Ροντρίγεζ, η αναγνώριση του προέδρου Χουάν Γκουαϊντό, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να του προσφέρουν τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αυτός την πώληση πετρελαίου στη χώρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του λαού της Βενεζουέλας, τα οποία παραδίδονται σε έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πολιτικό, ο οποίος έχει ως βασικούς συμμάχους τον πρόεδρο Τραμπ και τον φασίστα πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο.

Η διαχείριση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην χάραξη της αμερικανικής στρατηγικής. Στόχος των ΗΠΑ όμως δεν είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος των κοιτασμάτων (αν και είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση επικράτησης της δεξιάς αντιπολίτευσης αρκετές αμερικανικές εταιρείες που λυμαίνονταν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας πριν από τον Τσάβες θα επιστρέψουν στη Βενεζουέλα).

Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στις ΗΠΑ οι προσπάθειες της Βενεζουέλας να αποδεσμευτεί από τη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς τις συναλλαγές, αλλά και η στενή συνεργασία της με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ως παραγωγοί και καταναλωτές.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να ισοπεδώσουν χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη που θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν από το δολάριο. Και αυτό είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει και στη Βενεζουέλα.

Πηγή: info-war.gr - 24 Ιανουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου