Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Νεκροί τρεις εργάτες από ηλεκτροπληξία στην Ερέτρια

 Έχασαν τη ζωή τους στη «μάχη» για το μεροκάματό.

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

 Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους  εργαζόμενους, όχι μόνο της ΔΕΗ η ειδηση για τους  νεκρούς εργάτες από ηλεκτροπληξία.

Η απίστευτη τραγωδία συνέβη την Πέμπτη  στις 2 το μεσημέρι στο χωριό Γυμνό Ευβοίας τέσσερις εργάτες συνεργείου της εργολαβικής εταιρείας «Άκτωρα», που συνεργαζόταν με τον ΔΕΔΔΗΕ χτυπήθηκαν από ρεύμα ενώ άλλαζαν κολώνα της ΔΕΗ.

Οι τρεις εργαζόμενοι είναι νεκροί, ενώ ένας συνάδελφός του είναι σοβαρά τραυματισμένος. Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και όχημα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Ο ένας εκ των τριών εργατών βρέθηκε νεκρός πάνω στην κολώνα. Οι δύο νεκροί είναι Έλληνες και ο τρίτος συνάδελφός τους αλβανικής καταγωγής που ζούσε σε κοντινό χωριό από αυτό που συνέβη η τραγωδία.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη εξωτερικά συνεργεία εργάζονταν στην περιοχή του Γυμνού Ευβοίας για συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών του δικτύου. «Η πρώτη εικόνα που ξέρουμε είναι πως έγινε κάποιο ατύχημα, κόπηκε κάποιο σύρμα και με την ταλάντωση του έτσι όπως κόπηκε και πήγε και ακούμπησε στην μέση τάση, αφού ηλεκτρίστηκε αυτό με την σειρά του τρεις εργαζόμενοι στην κολώνα τους χτύπησε το ρεύμα, περισσότερο από 20.000volt επιφέροντας τους ακαιραίο θάνατο».

Τρεις προσαγωγές για την τραγωδία  

Σε προσαγωγή τριών ατόμων προχώρησε η Αστυνομία

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή του εργοδηγού και του μηχανικού του έργου καθώς και τις επιβλέπουσας από την πλευρά της υπηρεσίας για το τραγικό δυστύχημα.

Παράλληλα αναζητούν στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες. 

Για την τραγωδία  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 θέτουν σειρά ερωτημάτων τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ την εργολαβική εταιρεία, όσο και για το υπουργείο Εργασίας και τις συνθήκες του δυστυχήματος και για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφέρει μεταξύ άλλων  εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας.

ΚΚΕ: Ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η «κακιά» στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ' αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Να διερευνηθούν οι συνθήκες 

«Απαιτούμε να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του δυστυχήματος και το κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον εργολάβο», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Παράλληλα, προσθέτει, «πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και το πλαίσιο, όσο οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιμένουν να παραδίδουν σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και τα δίκτυα».

ΚΙΝ.ΑΛΛ. Συλλυπητήρια

«Θρηνούμε τη ζωή των τριών συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, πάνω στο καθήκον, στην Ερέτρια. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Σε προσαγωγή τριών ατόμων προχώρησε η Αστυνομία για την τραγωδία  

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή του εργοδηγού και του μηχανικού του έργου καθώς και τις επιβλέπουσας από την πλευρά της υπηρεσίας για το τραγικό δυστύχημα.

Παράλληλα αναζητούν στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης στον κλάδο της ενέργειας, της εδώ και χρόνια της ευέλικτης εργασίας, της εντατικοποίησης  και της εργολαβίας για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μετόχων της ΔΕΗ και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με  απαράδεκτες σχέσεις εργασίας.

Τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών οδηγούν στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που τα ονομάζουν  δυστυχήματα. Και είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη δουλειά, για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και διεκδικεί εργασία με δικαιώματα.

  

                                                                                ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου